Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

Klub Strabag VC Bilíkova Pezinok vstúpi do pohárovej Európy

Ilustračná snímka. Foto: TASR Erika Ďurčová

Bronzový tím z minulej sezóny parfems.sk extraligy žien nastúpi v stredu 6. novembra o 18.00 h v prvom zápase 2. kola Challenge Cupu na palubovke slovinského SIP Šempeter.

Bratislava 5. novembra (TASR) - Prvý z trojice slovenských volejbalových klubov, ktorý vstúpi v ročníku 2019/2020 do pohárovej Európy, je Strabag VC Bilíkova Pezinok. Bronzový tím z minulej sezóny parfems.sk extraligy žien nastúpi v stredu 6. novembra o 18.00 h v prvom zápase 2. kola Challenge Cupu na palubovke slovinského SIP Šempeter. O postupujúcom do decembrového šestnásťfinále, v ktorom na úspešného čaká rakúsky ASKÖ Linz/Steg, sa rozhodne v odvete v Pezinku o dva týždne neskôr - v stredu 20. novembra (18.00 h).

Pezinčanky ťahajú trojzápasovú víťaznú šnúru a na slovinsko-talianskych hraniciach by o ňu neradi prišli. "O súperovi nemáme veľa informácií, ale určite by sme chceli v prvom zápase uhrať čo najlepší výsledok a doma sa pobiť o postup. Máme mladé hráčky, perspektívne smerom k reprezentácii a do pohára sme sa prihlásili preto, aby sa mohli konfrontovať aj na inej úrovni a mohli odohrať zápasy navyše," povedala pre web SVF trénerka Eva Koseková.

Strabag VC Bilíkova v úvode sezóny pre rekonštrukciu domácej haly hráva výlučne na palubovkách súperov, doma by sa mal predstaviť až 16. novembra proti UKF Nitra a následne o štyri dni neskôr v pohárovej odvete proti Šempeteru. V parfems.sk extralige sú Pezinčanky na 2. priečke len horším pomerom setov práve za Nitrankami (bilancia 5-1), jedinú prehru im pripravila majstrovská Slávia EU Bratislava (1:3).

Družstvo sa opiera o výkony mladej blokárky Terezy Hrušeckej, smečiarky Lucie Herdovej, reprezentačného libera Skarlety Jančovej či kapitánky Zuzany Písečnej. Trénerku Kosekovú však mrzia štvorsetové zápasy na pôde Brusna, Trnavy aj Prešova: "Pokiaľ ide o vstup do sezóny, som spokojná s tým, že sme prehrali len jeden zápas, ale s hrou celkovo úplne spokojná nie som. Proti súperom z nižších priečok tabuľky sme strácali sety, myslím si, že zbytočne. Na zlepšení však neustále pracujeme, máme na to priestor a verím, že to postupne bude čoraz lepšie."

Kormidelníčka Pezinka má v Slovinsku k dispozícii tucet hráčok, pre zranenie chýba len Andrea Snopková. "Je škoda, že nám v úvode sezóny nemôže pomôcť táto skúsená nahrávačka, Lucia Sedláčková sa vrátila z Ameriky len pred mesiacom. Musíme však bojovať s mladými hráčkami, ktoré máme k dispozícii, nechceme sa na nič vyhovárať," podotkla Koseková a pred úvodným pohárovým duelom dodala: "Okrem Ukrajinky Trachovej máme v tíme hráčky do 23 rokov a verím, že európsky pohár sám o sebe je pre ne veľkou motiváciou. Sama som zvedavá na túto konfrontáciu v rámci Európy. Opakujem, máme v kádri mladé hráčky perspektívne pre národný tím, ktoré vedia, že sa môžu v blízkej budúcnosti pobiť o najcennejší dres a aj toto je jedna z ciest."

Šempeter figuruje v osemčlennej ligovej súťaži na 6. priečke, na konte má dve víťazstvá a dve prehry. Družstvo je bez legionárok, zo 14 hráčok sú len štyri s ročníkom narodenia začínajúcim sa číslicou jedna a nie dva. Tréner SIP Beno Božič je pred dvojzápasom optimisticky naladený. "Nezvládli sme niektoré dobre rozbehnuté zápasy, čo je popri o čosi horšom príjme momentálne náš najväčší problém. Máme omladené družstvo, na príjme sme po ukončení kariéry Petry Vrhovnikovej prišli o určitú stabilitu, nie je jednoduché ju nahradiť zo dňa na deň. Myslím si však, že tím má veľký potenciál a podľa toho, čo sme videli, môžeme Slovenkám čeliť. Ak dokážeme hrať na vysokej úrovni, čo sa nám tento rok niekoľkokrát podarilo, rozhodne môžeme bojovať o postup," povedal Božič pre web národného zväzu OZS.

Pezinský klub predtým štartoval v európskom pohári číslo tri v ročníku 2006/2007. V januári 2007 hostil vo svojej hale SOŠ Komenského turnaj kvalifikačnej fázy, zverenky trénerského dua Ladislav Popeláš, Ľubomír Stražay vtedy v konkurencii švajčiarskeho Könizu, KP Brno a bosnianskej Kalesije nezískali ani bod. V kádri vtedy boli aj momentálne zranená pezinská nahrávačka Snopková a blokárka Lívia Hronská Kručovská, ktorá však nefiguruje na súpiske pre Challenge Cup.

Priamo do decembrového šestnásťfinále sú nasadení ďalší dvaja slovenskí zástupcovia v Challenge Cupe - úradujúci ženský šampión Slávia EU Bratislava a bronzový tím minulého ročníka Edymax extraligy mužov VKP Bystrina SPU Nitra. "Slávistky" budú čeliť tureckému favoritovi Beylikdüzü Istanbul (4. decembra doma, 18. decembra vonku), na Nitranov čaká prekážka v podobe čiernohorskej Budučnosti Podgorica (12. decembra vonku, 18. decembra doma).