Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Šport

VIDEO: NHL: Halák ozdobil 500. zápas čistým kontom, Boston zvíťazil

Hráči Bostonu Bruins oslavujú gól proti Caroline Hurricanes v zápase NHL. Foto: TASR/AP

Montreal s Tomášom Tatarom sa po sérii ôsmich prehier dočkal víťazstva, keď zdolal doma New York Islanders 4:2.

New York 4. decembra (TASR) - Slovenský hokejový brankár Jaroslav Halák nastúpil v noci na stredu na svoj jubilejný 500. zápas v základnej časti NHL a 24 úspešnými zákrokmi pomohol Bostonu k domácemu víťazstvu 2:0 nad Carolinou. Bolo to pre neho druhé čisté konto v sezóne a už 49. v profiligovej kariére. Haláka vyhlásili za prvú hviezdu stretnutia. Bod za asistenciu si pripísal obranca Andrej Sekera, jeho Dallas však prehral na ľade Winnipegu 1:5.

Halák zaznamenal siedmy shutout v bostonskom drese, kde pôsobí druhú sezónu. "Som veľmi rád, že som súčasťou tohto skvelého tímu. Sme výborný kolektív, držíme spolu a dôkazom sú výsledky na ľade. Dodržiavame plán celých 60 minút a preto sa nám darí. Aj keď je tesný zápas ako dnes, tak stále veríme, že víťazmi budeme my," povedal slovenský brankár pre nhl.com.

Kuriózna situácia nastala v závere druhej tretiny, keď obranca Caroliny Jaccob Slavin bekhendom dostal puk do bránky a chvíľu sa tešil z otváracieho gólu zápasu. Halák však okamžite protestoval a videozáznam jasne dokázal, že puk sa dostal za jeho chrbát zboku dierou cez sieť. "Bol som v šoku, pretože som si dobre kontroloval prvú žŕdku a puk nemal kadiaľ prejsť dnu," povedal slovenský brankár pre tsn.ca.

Halák v NHL začínal v roku 2006, pred Bostonom pôsobil v Montreale Canadiens, St. Louis Blues, Washingtone Capitals a New Yorku Islanders. Na métu 500 zápasov sa dostal ako 74. brankár histórie profiligy a prvý slovenský. "Je to úspech pre každého brankára, mám z toho radosť. O to viac, že pred tromi, alebo štyrmi rokmi som bol na hranici NHL a farmy. Snažím sa však sústrediť na súčasnosť a neriešiť minulosť," dodal Halák. Jeho kvality ocenil aj tréner Bruce Cassidy. "Podľa môjho názoru má úroveň brankárskej jednotky v tejto lige. Opäť to dokázal. Chytá skvele a v každom zápase nám dáva šancu vyhrať," povedal Cassidy pre tsn.ca na adresu slovenského brankára, ktorý je v systéme Bruins dvojkou za Fínom Tuukkom Raskom.

Bruins natiahli víťaznú sériu na osem zápasov a ako jediný tím NHL neprehrali doma v riadnom hracom čase. O víťazstve rozhodli v závere zápasu dvomi gólmi v priebehu 68 sekúnd, keď skóre otvoril Charlie Coyle a potom zaznamenal 200. gól v kariére David Krejčí. Z triumfu Bostonu mal radosť aj kapitán Zdeno Chára, ktorý bol na ľade 22 minút a 7 sekúnd, zaznamenal plusový bod a dve strely.

Montreal s Tomášom Tatarom sa po sérii ôsmich prehier dočkal víťazstva, keď zdolal doma New York Islanders 4:2. Canadiens ukončili najdlhšie čakanie na triumf od sezóny 2002/2003. Jeden z tímov "originálnej šestky" si pred zápasom pripomenul 110. výročie založenia klubu a na oslavu si pozval bývalých kapitánov Canadiens. V Bell Centre nechýbali Serge Savard, Bob Gainey, Chris Chelios, Guy Carbonneau, Kirk Muller, Pierre Turgeon, Vincent Damphousse či Saku Koivu. "Bolo to veľmi pôsobivé. Klub má bohatú a úspešnú históriu a sme radi, že sme potešili legendy víťazstvom," povedal súčasný kapitán Canadiens Shea Weber. Významný míľnik v klubovej histórii si Canadiens uctili aj tak, že každý súčasný hráč nastúpil na rozcvičke v drese z niektorých legiend. Slovenský útočník Tatar si obliekol dres Henriho Richarda, ktorý v rokoch 1995 - 1975 získal s Montrealom 11 Stanleyho pohárov. V samotnom stretnutí odohral Tatar 14:06 minúty, do štatistík sa nezapísal.

Sekera zaznamenal na ľade Winnipegu tretiu asistenciu v sezóne, keď v závere druhej tretiny vysunul Mira Heiskanena a ten znížil na 1:3. Bol to však jediný gól Dallasu, ktorý prehral 1:5 a na víťazstvo čaká štyri zápasy. "Bol to náš najhorší výkon v sezóne. Vôbec sme sa nedostali do zápasu. Po druhej tretine som sa ospravedlnil brankárovi Chudobinovi za výkon spoluhráčov pred ním," hneval sa tréner Stars Jim Montgomery. Gól a asistenciu zaznamenal fínsky útočník Jets Patrik Laine, ktorému sa proti Dallas tradične darí. V 16 vzájomných dueloch strelil Stars 18 gólov. "Najradšej by som hral proti nim všetkých 82 zápasov. Našťastie sú naším rivalom v divízii," smial sa Laine. Sekera bol na ľade 19 minút a 28 sekúnd a ako jediný z celého tímu mal plusový bod.

Uspela aj Tampa Bay s obrancom Erikom Černákom, ktorá vyhrala na ľade Nashvillu 3:2 po predĺžení a zastavila sériu troch prehier. O víťazstve "bleskov" rozhodol Nikita Kučerov. Černák bol na ľade 16 minút a 7 sekúnd, na bránku domácich vystrelil trikrát a v tretej tretine inkasoval dvojminútový trest. Jeho vylúčenie využil na vyrovnávajúci gól na 2:2 Kyle Turris, ktorý v predchádzajúcich siedmich dueloch bol len zdravým náhradníkom. Do štatistík sa Černák opäť nezapísal, na konte má len jeden gól, ktorý strelil v úvodnom zápase Lightning v sezóne. V ďalších 21 dueloch vyšiel bodovo naprázdno.

V ďalšom nočnom zápase Washington s Richardom Pánikom triumfoval na ľade San Jose 5:2. Capitals vyhrali štvrtý zápas za sebou. Tromi bodmi (1+2) pomohol k úspechu najproduktívnejší obranca NHL John Carlson a dostal sa tak na métu 40 bodov (9+31). Po dva góly víťazov strelili Nick Hathaway a Jakub Vrána. Pánik nebodoval, na ľade strávil 13:22 minúty, mal plusový bod a raz vystrelil. Philadelphia si poradila s Torontom 6:1, slovenský zadák Martin Marinčin sa nezmestil do zostavy Maple Leafs a duel sledoval ako zdravý náhradník.

Hráči New Jersey podľahli Vegasu 3:4, v drese hostí sa hetrikom zaskvel Jonathan Marchessault. V debutovom zápase za Golden Knights skóroval Chandler Stephenson, ktorého klub získal výmenou z Washingtonu. Na lavičke "diablov" absolvoval trénerský debut Alain Nasreddine, ktorý dočasne prebral z pozície asistenta žezlo po odvolanom Johnovi Hynesovi. Toho vedenie prepustilo krátko pred duelom s Vegas. "Bol to deň plný emócií. Páčilo sa mi prvých 40 minút, potom nám trochu došli sily. V tejto lige stačí dať súperovi len málo priestoru a on to využije. To sa teraz stalo," povedal Nasreddine po debute v NHL. Devils prehrali tretíkrát za sebou, naopak Golden Knights natiahli víťaznú sériu na štyri zápasy.

Minnesota otočila duel na ľade Floridy z 0:2 na 4:2, vyhrala štvrtýkrát za sebou a natiahla sériu s minimálne bodom na desať zápasov. K úspechu výrazne pomohol brankár Kaapo Kahkonen, ktorý vo svojom druhom štarte v NHL zaznamenal 44 úspešných zákrokov, čím vyrovnal klubový rekord. Víťazný gól strelil Carson Soucy. Wild napriek víťazstvu mrzí strata dvoch hráčov, pre zranenia nedohrali obranca Jared Spurgeon a center Mikko Koivu.

Fantastický návrat na ľad po osemmesačnej pauze zažil útočník Vancouveru Antoine Roussel. Francúzsky krídelník, ktorý sa v marci podrobil operácii kolena, skóroval hneď vo svojom prvom striedaní a Canucks napokon zdolali trápiacu sa Ottawu 5:2. "Lepšie to nemohol napísať nikto. Prvé striedanie, prvý gól, to je niečo neskutočné. Som rád, že to takto vyšlo, pretože som cítil veľký tlak pred zápasom," povedal Roussel. Veľkej pocty sa pred zápasom dočkal bývalý útočník Canucks Alex Burrows, ktorému klub pripravil dlhú a pôsobivú ceremóniu. Jeho číslo 14, meno a fotka pribudli na Prstenci cti, v ktorom doplnil Orlanda Kurtenbacha, Kirka McLeana, Thomasa Gradina, Harolda Snepstsa, Pata Quinna a Mattiasa Öhlunda. Burrows za Vancouver nastúpil na 822 zápasov a zaznamenal 384 bodov (193+191). S Canucks získal dvakrát Prezidentskú trofej a zahral si vo vo finále Stanleyho pohára.



NHL - sumáre:


BOSTON BRUINS - CAROLINA HURRICANES 2:0 (0:0, 0:0, 2:0)
Góly: 56. Coyle (Marchand, Heinen), 58. Krejčí (McAvoy, Pastrňák). Brankári: HALÁK - Reimer, strely na bránku: 34:24, 17.850 divákov.


COLUMBUS BLUE JACKETS - ARIZONA COYOTES 2:4 (0:1, 1:2, 1:1)
Góly: 23. Kukan (Milano, Murray), 43. Texier (Atkinson, Foligno) - 20. Keller (Dvorak, Kessel), 30. Fischer (Söderberg, Demers), 37. Crouse (Söderberg, Goligoski), 60. Söderberg. Brankári: Korpisalo - Kuemper, strely na bránku: 14.445 divákov.


FLORIDA PANTHERS - MINNESOTA WILD 2:4 (2:0, 0:2, 0:2)
Góly: 10. Barkov (Yandle, Huberdeau), 15. Huberdeau (Vatrano) - 30. Zucker, 33. Zuccarello (Hunt, Zucker), 45. Soucy (Parise, Rask), 59. Kunin (Brodin). Brankári: Driedger - Kahkonen, strely na bránku: 46:26, 10.167 divákov.


MONTREAL CANADIENS - NEW YORK ISLANDERS 4:2 (1:0, 1:0, 2:2)
Góly: 20. Danault (Gallagher), 34. Gallagher (Weber, Danault), 43. Petry (Suzuki), 60. Weber (Thompson) - 43. Mayfield (Eberle, Pulock), 58. Barzal (Leddy, Bailey). Brankári: Price - Greiss, strely na bránku: 40:23, 20.440 divákov.


NEW JERSEY DEVILS - VEGAS GOLDEN KNIGHTS 3:4 (1:0, 1:1, 1:3)
Góly: 17. Palmieri (Severson, Coleman), 35. Bratt (Severson, Zacha), 50. Hischier (Hall, Palmieri) - 26. Stephenson (Tuch, Nosek), 42. Marchessault (Karlsson, Smith), 46. Marchessault (Engelland, Tuch), 50. Marchessault (Tuch, Smith). Brankári: Blackwood - Subban, strely na bránku: 35:30, 12.831 divákov.


PHILADELPHIA FLYERS - TORONTO MAPLE LEAFS 6:1 (0:0, 1:0, 5:1)
Góly: 29. Laughton (Hayes, Niskanen), 50. Giroux (Konecny, Myers), 57. Konecny (Myers), 58. Farabee (Provorov), 60. Gostisbehere (Sanheim), 60. van Riemsdyk (Myers, Gostisbehere) - 49. Dermott (Spezza). Brankári: Hart - Andersen, strely na bránku: 29:29, 15.811 divákov.


NASHVILLE PREDATORS - TAMPA BAY LIGHTNING 2:3 pp (0:1, 1:1, 1:0 - 0:1)
Góly: 27. Järnkrok (Turris), 50. Turris (Ekholm, Ellis) - 8. Hedman (Stamkos, Johnson), 27. Palát (Kučerov, Shattenkirk), 63. Kučerov (Stamkos, Sergačov). Brankári: Rinne - Vasilevskij, strely na bránku: 32:31, 17.163 divákov.


WINNIPEG JETS - DALLAS STARS 5:1 (1:0, 3:1, 1:0)
Góly: 8. Ehlers (Pionk, Sbisa), 28. Connor (Morrissey, Poolman), 32. Morrissey (Ehlers, Wheeler), 40. Laine (Scheifele, Connor), 54. Scheifele (Laine, Connor) - 38. Heiskanen (SEKERA, Janmark). Brankári: Hellebuyck - Chudobin, strely na bránku: 30:27, 15.325 divákov.


VANCOUVER CANUCKS - OTTAWA SENATORS 5:2 (4:0, 0:1, 1:1)
Góly: 2. Roussel (Gaudette), 5. Pearson (Tanev), 14. Pettersson (Boeser, Miller), 18. MacEwen (Benn, Tanev), 48. Fantenberg (Virtanen, Gaudette) - 32. Pageau (Tkachuk, Duclair), 41. Ennis (Chabot, White). Brankári: Demko - Nilsson (21. Högberg), strely na bránku: 29:42, 18.559 divákov.


SAN JOSE SHARKS - WASHINGTON CAPITALS 2:5(1:3, 0:2, 1:0)
Góly: 3. M. Karlsson (Dillon, Jones), 54. Kane (M. Karlsson) - 14. Hathaway (Carlson, Dowd), 15. Vrána (Carlson, Oshie), 17. Carlson (Kempný), 23. Hathaway (Dowd), 37. Vrána (Eller, Orlov). Brankári: Jones (41. Dell) - Holtby, strely na bránku: 25:28, 15.762 divákov.



Slováci v akcii:

Andrej Sekera (Dallas) 19:28 0 1 1 +1 0 0

Zdeno Chára (Boston) 22:07 0 0 0 +1 2 0

Tomáš Tatar (Montreal) 14:06 0 0 0 0 0 0

Erik Černák (Tampa Bay) 16:07 0 0 0 0 3 2

Richard Pánik (Washington) 13:22 0 0 0 +1 1 0

------------------------------------------------

Jaroslav Halák (Boston) 59:49 24/24 100%


/pozn.: čas na ľade, góly, asistencie, body, +/-, strely na bránku, trestné minúty, brankári: minutáž, zákroky/strely, úspešnosť zásahov, asistencie+body/