Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Šport

Správy TASR - 11.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 10. mája (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v piatok 10. mája 2024 - 11.45 h.



Bratislava - Prezidentka Zuzana Čaputová dnes ráno pricestovala do Kyjeva na rozlúčkovú návštevu Ukrajiny. O jej ďalšom programe budú z bezpečnostných dôvodov informovať priebežne. "Dnes som pricestovala na rozlúčkovú návštevu do Kyjeva. Počas svojho mandátu som tu už po štvrtýkrát, z toho tretíkrát počas vojny. Som tu aj preto, lebo prinášam dobré správy o pomoci Slovenska Ukrajine," uviedla hlava štátu na sociálnej sieti.



Bratislava - Ministerka kultúry Martina Šimkovičová má jasnú podporu klubu národniarov. Vyhlásil to podpredseda Národnej rady SR a šéf SNS Andrej Danko v úvode diskusie k návrhu na jej odvolanie. Kritizoval opozíciu a apeloval na vzájomný rešpekt.

- Vláda získala mandát aj na zmeny v kultúre. Vyhlásil to podpredseda Národnej rady SR Ľuboš Blaha v diskusii k návrhu na odvolanie ministerky kultúry Martiny Šimkovičovej. Kritizoval pritom opozíciu, dôvody na jej odvolanie nepovažuje za opodstatnené.
Na archívnej snímke ministerka kultúry SR Martina Šimkovičová (nominantka SNS).
Foto: TASR Pavel Neubauer



Ružomberok - Stavba diaľničného úseku pri Ružomberku v súčasnosti postupuje veľmi rýchlo. Všetky náročné úseky a problémy sú vyriešené. Vo videu na sociálnej sieti to zhodnotil minister dopravy Jozef Ráž.

Vysoké Tatry - Prejavy agresívneho správania sa verejnosti, nielen voči strážcom prírody, ministerstvo životného prostredia odsudzuje. Išlo o incident v stredu v Tatranskom národnom parku. Návštevník mal fyzicky zaútočiť na strážcu prírody a zraniť ho. K incidentu došlo pri kontrole dodržiavania nového návštevného poriadku.



Bratislava - Fungovanie štátnych inštitúcií, zapojených do krízového riadenia počas pandémie ochorenia COVID-19, je potrebné komplexne vyhodnotiť, a to aj na úrovni vlády. Zároveň je nevyhnutné zmeniť legislatívu a jasne definovať práva a povinnosti všetkých aktérov počas mimoriadnych situácií, aby neskôr neboli vystavovaní riziku trestnoprávneho konania. Upozornil na to Najvyšší kontrolný úrad SR, ktorý v súvislosti s pandémiou vykonal viaceré kontroly a analýzy.



Bratislava - Tento rok minimálne o dva týždne skôr dozrievajú prvé jahody. Ich pestovatelia v týchto dňoch už otvárajú svoje sady, aby privítali prvých zberačov. Populárne samozbery jahôd môžu spotrebitelia zažiť na viac ako 40 miestach Slovenska.



Bratislava - Priemyselná produkcia SR v marci 2024 medziročne poklesla o 6,9 %. Medzimesačne po zohľadnení sezónnych vplyvov sa priemyselná produkcia znížila o 1,2 %. Informoval o tom Štatistický úrad SR.



Moskva — Ruský prezident Vladimir Putin navrhol Štátnej dume, dolnej komore parlamentu, aby potvrdila Michaila Mišustina vo funkcii premiéra. Jej predseda Viačeslav Volodin to oznámil v noci na dnes na svojom telegramovom kanáli.
Na snímke predseda vlády Ruskej federácie Michail Mišustin počas spoločného rokovania s predsedom vlády SR Petrom Pellegrinim na Úrade vlády Ruska v Moskve 26. februára 2020.
Foto: TASR - Jakub Kotian



Paríž - Francúzsky minister obrany Sébastien Lecornu zakladá osobitnú pracovnú skupinu, ktorej úlohou bude lepšie chrániť obete sexuálneho násilia v armáde a trestať páchateľov týchto činov.



Varšava - Poľský premiér Donald Tusk ohlásil v piatok zmeny vo svojom vládnom kabinete. Výmena sa týka štyroch ministrov, a to vrátane šéfov rezortu vnútra či kultúry, ktorí kandidujú v júnových voľbách do Európskeho parlamentu.



Moskva/Simferopol/Bratislava - K najtragickejšiemu násilnému vysídľovaniu pôvodných obyvateľov Krymu došlo v polovici mája 1944, keď sa sovietsky režim dopustil doslova genocídy celého krymského národa. Od schválenia rezolúcie sovietskym vodcom Josifom Stalinom, ktorá deportácie nariadila, uplynie zajtra 80 rokov.



Trenčín - Trenčín získal 10,5 milióna eur na pokračovanie rekonštrukcie Zimného štadióna Pavla Demitru. Cieľom projektu je predovšetkým zlepšiť energetickú hospodárnosť budovy zimného štadióna, ale tiež dosiahnuť jej lepší stavebnotechnický stav, predĺžiť jej životnosť a obnoviť zimný štadión aj z vizuálneho hľadiska. Financie na rekonštrukciu získala radnica z mechanizmu na podporu obnovy a odolnosti zameranú na obnovu verejných historických a pamiatkovo chránených budov.



New York - Hokejisti New Yorku Rangers vyhrali aj tretie semifinále Východnej konferencie, keď triumfovali na ľade Caroliny Hurricanes 3:2 po predĺžení. Na západe si Dallas poradil 5:3 s Coloradom a vyrovnal stav série na 1:1.
Center New York Rangers Filip Chytil (72) proti obrancovi Caroliny Hurricanes Bradymu Skjeiovi (76) počas tretej tretiny zápasu druhého kola play-off hokejového Stanley Cupu vo štvrtok 9. mája 2024 v Raleighu.
Foto: TASR/AP