Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Šport

SOŠV a SZĽH pripravili výstavu mapujúcu míľniky slovenského hokeja

Na archívnej snímke zľava hokejová legenda Jozef Golonka a prezident Slovenského olympijského a športového výboru Anton Siekel počas slávnostného odovzdania dvoch olympijských medailí legendárneho hokejistu Jozefa Golonku do zbierok SOŠV 22. mája 2018 v Bratislave. Foto: TASR/Pavol Zachar

Bude mať putovný charakter, otvoria ju 30. apríla v priestoroch Slovenského technického múzea v Košiciach. Potom ju predstavia aj v Poprade, Nitre, Topoľčanoch, L. Mikuláši, Brezne či Galante.

Košice 25. apríla (TASR) - Slovenské olympijské a športové múzeum v spolupráci so Slovenským zväzom ľadového hokeja pripravilo unikátnu výstavu pri príležitosti konania MS a osláv 90. výročia organizovanej formy ľadového hokeja na Slovensku. Bude mať putovný charakter, otvoria ju 30. apríla o 16.00 h v priestoroch Slovenského technického múzea v Košiciach. Potom ju predstavia aj v ďalších slovenských mestách - v Poprade, Nitre, Topoľčanoch, Liptovskom Mikuláši, Brezne, či Galante.

Výstava na 9 pop-up stenách v textoch pripomenie "deväť" míľnikov, ktoré sprevádzali formovanie a rozvoj ľadového hokeja na Slovensku. Autor textu je renomovaný historik ľadového hokeja a dlhoročný spolupracovník múzea Ján Holko. Okrem textovej časti však výstava návštevníkom ponúkne najmä rad špičkových predmetov dokumentujúcich rozvoj a najvýznamnejšie úspechy slovenského hokeja. Nebudú chýbať olympijské medaily, medaily z majstrovstiev sveta, významné trofeje z domácich i medzinárodných súťaží, športový výstroj a športová výzbroj osobností ľadového hokeja, od najstarších čias po súčasnosť. Predmety pochádzajú zo zbierky SOŠV – Slovenského olympijského a športového múzea, ale časť je zapožičaná aj zo súkromných zbierok. Značná časť predmetov bude na Slovensku v takejto forme prezentovaná po prvýkrát.

TASR o tom informoval v tlačovej správe Slovenský olympijský a športový výbor (SOŠV).