Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

Slovenská lyžiarska asociácia zriaďuje Národné lyžiarske centrá

Na snímke prezident Slovenskej lyžiarskej asociácie (SLA) a manažér projektu Ivan Ivanič počas tlačovej konferencie SLA k novému systému výchovy lyžiarskych talentov pod Tatrami v Bratislave 6. júna 2019. Foto: TASR/Jaroslav Novák

Okrem toho sa zároveň rozhodla sprofesionalizovať juniorské tímy.

Bratislava 6. júna (TASR) - Slovenská lyžiarska asociácia (SLA) sa rozhodla sprofesionalizovať juniorské tímy. ProSki tím vznikol naprieč všetkými úsekmi, v rámci neho už funguje Národné lyžiarske centrum (NLC) - Nordic pre bežecké disciplíny, od 1. júla sa spustí NLC - Alpine pre alpské disciplíny.

SLA plánuje projekt zastrešovať minimálne štyri až päť rokov. Na zaradenie do ProSki tímu musia lyžiari splniť stanovené kritériá a budú rozdelení do dvoch výkonnostných kategórií. Tým, ktorí splnia všetky výkonnostné kritériá, uhradí asociácia kompletné náklady na prípravu a súťaže v jednej sezóne. Ostatným pokryje polovicu nákladov. V pilotnom ročníku počíta SLA s potrebou približne 500.000 eur. "Rozpočet na novú sezónu na projekt už máme pokrytý kombináciou štátnych, vlastných a sponzorských financií. V prípade úspešného dotiahnutia rokovania s ďalším sponzorom by podmienky pre fungovanie tímov v rámci projektu mohli byť ešte lepšie," povedal prezident SLA a manažér projektu Ivan Ivanič, ktorý zdôraznil, že ide o ponuku, nie povinnosť, pre mladých lyžiarov. Niektorí z nich sa pripravujú po vlastnej osi.

V závislosti od odvetvia sa projekt týka športovcov od 13 do 23 rokov, podľa Ivaniča nastáva najväčší úbytok vo veku 15 a 16 rokov: "Veľa rodičov sa musí vzdať pre finančné nároky. Trvalo to sedemnásť mesiacov diskusií, kým sme sa ujali tejto kategórie. Nie je to jednoduché a môžu byť na to rôzne názory, ale som presvedčený, že potrebujeme absolútnu profesionalizáciu v tejto vekovej kategórii."

Hlavným trénerom NLC - Nordic bude Ján Valuška, ktorému budú pomáhať Stanislav Holienčík aj Ivan Hudač, v strednodobom horizonte sa k bežcom pridajú športovci v ďalších severských disciplínach. Za hlavného kouča NLC - Alpine vybrali Taliana Reinharda Leitera, na projekte neparticipuje dlhoročný tréner Timotej Zuzula. "Zuzulovci majú vlastnú akadémiu, ktorá je mimo SLA, takisto Petra Vlhová funguje vo vlastnom tíme. Obe vyrastali v systéme, kde im národný zväz neponúkal podporu, možno o to cennejšie sú ich úspechy. Radi by sme čerpali z ich úspechov, ale náš cieľ je, aby bolo viac takýchto športovcov. V základnom výbere sme konzultovali bývalého trénera Vlhovej Ivana Iľanovského, ktorý však má angažmán vo Francúzsku. Po všetkých debatách sme sa spoľahli iba na rozhovory s top zahraničnými trénermi," uviedol prezident SLA.

Zuzula však prejavil záujem pracovať pre asociáciu. "Neviem, prečo neparticipujeme, ja som sa prihlásil ako štátny tréner do projektu SLA, keď bol vypísaný konkurz pred mesiacom. Do dnešného dňa som nedostal odpoveď. Mal som jeden telefonický hovor od sekretára (generálny sekretár SLA Radovan Cagala, pozn.), ten mi povedal, že som sa nedostal ani do užšieho finále. Mal som záujem pracovať pre slovenské lyžovanie, neuspel som, ale do dnešného dňa neviem, v čom som neobstál. Vedel som, že pán Iľanovský končí vo Francúzsku, tak som mu telefonoval, že som sa prihlásil do konkurzu. Povedal mi, že keď ma vyberú, pôjde pracovať pre asociáciu a začneme robiť na slovenskom lyžovaní spoločne. Odišiel z Francúzska a trénuje v Poľsku a nikto z asociácie ho neoslovil, aby išiel robiť trénera," reagoval pre TASR zo sústredenia v Nórsku Zuzula, v ktorého skupine trénujú nádejné Slovenky Rebeka Jančová, Ella Hrbáňová či Sophia Polák.

"Veronikina akadémia poslala na asociáciu projekt rozvoja talentov a lyžovania, lebo si myslíme, že sme toho dosť zažili v lyžovaní a poznáme slovenské lyžovanie, vieme, kde sú jeho úskalia. Chceli sme priniesť trénerov aj sponzorov a najmä zafinancovať projekt po stránke odbornej. Takisto sme nedostali odpoveď. Mali sme presne rozpísané, s koľkými ľuďmi chceme pracovať. Nebolo by to len s jednou skupinou, bolo by viac trénerov, chlapci, dievčatá a chceli sme pracovať s mládežou troška nižšie ako 16-ročnou. Pretekárov treba pripraviť do 16 rokov, aby mohli robiť vrcholový šport," dodal Zuzula.

NLC - Alpine sa vydalo cestou zahraničného kouča, Ivanič ani Leiter sa neobávajú jazykovej bariéry pri práci s mladými zjazdármi. "Hovorím taliansky a nemecky, v angličtine som slabší, ale môžem sľúbiť, že na jeseň to skúsim aj v slovenčine. Kto ma nepozná, dúfam, že ma v najbližšej budúcnosti spozná pozitívne. Do roku 2001 som bol aktívny lyžiar, potom som v Rakúsku a Taliansku absolvoval vzdelávacie procesy, som aj technický delegát Medzinárodnej lyžiarskej federácie (FIS). Som vďačný a hrdý, že môžem pracovať aj v tejto krajine, viedol som podobné projekty v Taliansku. Dúfam, že od tohto štartu sa dopracujeme k úspešným výsledkom," povedal 43-ročný Leiter.

Najtalentovanejší športovci z úsekov akrobatického lyžovania či snoubordingu sa budú v úvodnej fáze pripravovať v existujúcich NLC, o rok sa chystá aj zriadenie centra s prívlastkom Modern. "Na predsedníctvach sme došli k záveru, že všetky úseky majú obrovský odliv v tomto veku. Je to skvelý nápad, tímy dokážu udržať mladých a ukázať im cestu na vrchol. Potrebujeme viac snoubordistov v tomto veku, ktorí pôjdu v stopách Klaudie Medlovej, Samuela Jaroša. Máme na to rok, máme veľké očakávania a veríme, že naša práca padne na úrodnú pôdu," dodal športovo-technický riaditeľ úseku snoubordingu Marek Hliničan.