Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Šport

Slovenská hokejová reprezentácia do 18 rokov odletí v sobotu do Fínska

Na archívnej snímke Luka Radivojevič. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Realizačný tím bude mať vo Fínsku zatiaľ k dispozícii trojicu brankárov, ôsmich obrancov a štrnástich útočníkov. Krátko pred štartom turnaja sa k mužstvu pripojí bek Luka Radivojevič.

Piešťany 19. apríla (TASR) - Slovenská hokejová reprezentácia do 18 rokov odletí v sobotu ráno do Fínska, dejiska MS tejto vekovej kategórie. Šampionát privítajú od 25. apríla do 5. mája mestá Espoo a Vantaa v blízkosti Helsínk. Káder slovenského tímu krátko pred odletom opustili štyria hráči – obranca Maxim Petras a útočníci Richard Hazala, Alex Miroslav Zálešák a Leo Vratislav Krchňavý.

Realizačný tím bude mať vo Fínsku zatiaľ k dispozícii trojicu brankárov, ôsmich obrancov a štrnástich útočníkov. Krátko pred štartom turnaja sa k mužstvu pripojí bek Luka Radivojevič. Na šampionátovú súpisku však môžu tréneri zapísať iba 20 korčuliarov a trojicu brankárov. "V prípravných zápasoch sme si chceli namodelovať situáciu, ktorá nás bude čakať na majstrovstvách sveta, a teda sme dvakrát odohrali dva duely v priebehu dvoch dní. Proti Poliakom sme nastúpili dvakrát o druhej popoludní bez rozkorčuľovania a rovnaký program nás čaká aj v úvodných dvoch súbojoch na šampionáte proti Američanom a Lotyšom. Súboje s Českom, veľmi kvalitným protivníkom, nám ukázali, že krivka našej výkonnosti ide nahor,“ pochvaľoval si v rozhovore pre portál hockeyslovakia.sk hlavný tréner reprezentácie do 18 rokov Martin Dendis.

Mladí Slováci dosiahli zatiaľ v príprave dve víťazstvá nad Poliakmi (1:0 a 3:2), v dueloch s Čechmi prehrali 0:3 a 3:4 po predĺžení. Vo Velkom Meziříčí figuroval v zostave už aj Tomáš Pobežal, ktorý pomohol extraligovej Nitre k postupu do finále play off. "Do reprezentácie som sa tešil už od začiatku týždňa. V prípravnom zápase proti Česku som sa cítil dobre. Myslel som si, že to bude trochu horšie z môjho pohľadu,“ priznal mladý útočník, ktorý sa teraz musí preorientovať z mužského do mládežníckeho hokeja. "Samozrejme, je to niečo iné, ale tešil som sa na to a urobím všetko pre to, aby som podal čo najlepší výkon."

K definitívnej miestenke na majstrovstvá sveta hokejistov do 18 rokov je blízko poľský rodák Patryk Zubek, ktorý len začiatkom apríla získal slovenské občianstvo. "Prvé zápasy proti Poľsku boli ťažké, ale myslím si, že som to zvládol dobre a som rád, že môžem byť súčasťou tímu. Niektorých chalanov som už poznal a rýchlo ma prijali medzi seba,“ povedal talentovaný zadák.

Slovenskí reprezentanti odohrajú pred začiatkom majstrovstiev sveta ešte jeden prípravný zápas. V nedeľu o 13.00 SELČ si zmerajú sily s hokejistami Švajčiarska. V rovnakom čase odohrajú aj všetky zápasy v základnej A-skupine na MS. Šampionátovú púť odštartujú vo štvrtok 25. apríla proti hokejistom USA, ďalej vyzvú Lotyšov (26. apríla), Fínov (28. apríla) a Nórov (30. apríla). Najlepšie štyri tímy z oboch základných skupín postúpia do štvrťfinále, družstvá na piatej pozícii čaká boj o záchranu.



Nominácia SR 18 na záverečnú prípravu a majstrovstvá sveta vo Fínsku (19. apríla - 6. mája 2024)





brankári: Martin Haroník (HC SLOVAN Bratislava), Alan Lenďák (MMHK Nitra/HK Slovan Levice), Patrik Brezáni (HKM Zvolen)

obrancovia: Adam Beluško (HC Košice), Andrej Fabuš (HC SLOVAN Bratislava), Samuel Húževka (VLCI Žilina-mládež), Adam Kálman (HC Olomouc), Samuel Kupec (HK DUKLA Trenčín/HC Topoľčany), Fabian Andrej Líčko (HC SLOVAN Bratislava), Tomáš Šlank (HO HAMIKOVO Hamuliakovo), Patryk Zubek (BARANI Banská Bystrica)

útočníci: Tomáš Chrenko )HK Nitra/HC Topoľčany). Ján Chovan (Tappara Tampere), Dario Lašš (VLCI Žilina-mládež), Michal Liščinský (HC Košice), Ondrej Maruna (Charlottetown Islanders), Adam Nemec (HK Nitra/HC Topoľčany), Tobias Pitka (Victoria Grizzlies), Tomáš Pobežal (HK Nitra), Pavol Prokopovič (HK Dukla Michalovce-mládež), Andreas Siraka (HK ŠKP Poprad), Michal Svrček (Brynäs IF), Miroslav Šatan (HC SLOVAN Bratislava), Tobias Tomík (HK DUKLA Trenčín), Nicolas Vrttel ( Lidingö Vikings)

Realizačný tím:



Manažér: Branislav Varga

Hlavný tréner: Martin Dendis

Asistenti trénera: Michal DostálL, Andrej Kmeč

Tréner brankárov: Adam Štepaonovský

Kondičný tréner: Ján Munka

Konzultant: Ivan Feneš

Video analytik: Pavol Rybár

Lekár: Matej Handžák

Maséri: Ľuboš Ondrejka, Štefan SýkorA

Médiá manažér Tomáš Lengyel