Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Šport

Slováci dnes hrajú finále. Pred Rusmi majú rešpekt, šetriť ich nebudú

Hokejisti Slovenska Foto: TASR/Pavel Neubauer

"Zborná" na tohtoročnom turnaji ešte neprehrala a v semifinále vyradila domácich Fínov bez problémov 6:2.

Helsinki 20. mája (TASR) - Po desiatich rokoch opäť boj o zlaté medaily a rovnako ako v Göteborgu proti Rusku.

Slovenskí hokejisti to v nedeľňajšom finále v helsinskej Hartwall Areene nebudú mať vôbec ľahké. "Zborná" na tohtoročnom turnaji ešte neprehrala a v semifinále vyradila domácich Fínov bez problémov 6:2.

Tréner Vladimír Vůjtek navyše nemôže počítať s Tomášom Starostom, ktorý si poranil rameno, a tak sa musí spoľahnúť len na piatich obrancov.

Veru, bude to ťažké, pretože ruský "medveď" bez zaváhania roztrhal všetkých doterajších súperov. Potvrdil to práve v sobotňajšom semifinále, keď jeho triumf podčiarkol hviezdny kanonier a už aj najproduktívnejší hráč šampionátu Jevgenij Malkin.

"Naháňať Rusov s piatimi obrancami nebude vôbec jednoduché a ustrážiť Malkina ťažká úloha. Osobná obrana príliš neplatí, musíme vymyslieť niečo iné. Myslím si, že Fíni s nimi hrali trošku naivne," uviedol Vůjtek.

Slovenský futbalový reprezentant Martin Škrtel s priateľkou Barborou (vľavo) a svojím agentom Karolom Csontóm v hľadisku v Helsinkách.
Foto: TASR/Pavel Neubauer
Slováci majú istú minimálne striebornú medailu a v nohách deväť náročných duelov. V tom desiatom však chcú siahnuť na dno síl a pokúsiť sa o ďalší malý zázrak. "Už sa nie je na čo šetriť. Verím, že zo seba vydáme úplne všetko, veď je to posledný deň sezóny. Nemáme čo meniť, celý turnaj hráme ako jeden tím a tak to bude aj proti Rusom," povedal Branko Radivojevič. "Síl už poriadne ubudlo, no rovnako to je aj u nich. Teraz je to hlavne o tom, ako máte natrénované a či si viete poriadne oddýchnuť," dodal Tomáš Tatar.

Krajiny sa v doterajšej histórii stretli dvadsaťštyrikrát, pričom slovenskí hokejisti sa tešili z víťazstva vo ôsmich prípadoch. Päť zápasov skončilo remízou a jedenásť vyhrali Rusi, pre ktorých vyznieva aj vzájomné skóre 72:69.

V končiacej sa sezóne odohrali spolu dva prípravné zápasy v Jaroslavli, kde triumfovala "zborná" 2:1 po samostatných nájazdoch a 3:2. Rusi sa tešili aj vlani v základnej skupine na MS v Bratislave (4:3) a taktiež rok predtým v nemeckom Kolíne (3:1). Posledný triumf zaznamenali Slováci na ZOH vo Vancouveri 2:1 po predĺžení a nájazdoch.

Radosť Slovákov z víťazstva nad Českom.
Foto: TASR/Pavel Neubauer
V pamätiach všetkých fanúšikov je však najviac vryté práve to z finále svetového šampionátu v Göteborg, kde vtedajší zverenci trénera Jána Filca zvíťazili 4:3 gólom Petra Bondru sto sekúnd pred koncom. So súčasného kádra to zažili iba Michal Handzuš a Miroslav Šatan. "Je neuveriteľné, že sme sa zase dostali až do finále a že už máme isté minimálne strieborné medaily. Proti Rusom to bude veľmi náročné, na turnaji ešte neprehrali a sú jasne najsilnejší, no uvidíme ako to dopadne," uviedol Šatan.

Finále je na programe v nedeľu o 20.30 miestneho času (19.30 SELČ), pričom Slováci nastúpia v bielej kombinácii a Rusi v tradičných červených dresoch. Duel povedú Brent Reiber zo Švajčiarska a Antonín Jeřábek z Čiech, na čiarach im budú pomáhať krajania Roger Arm respektíve Petr Blumel.

Popoludňajší zápas o bronz medzi Českom a domácim Fínskom bude rozhodovať dvojica hlavných Vjačeslav Bulanov z Ruska a Danny Kurmann zo Švajčiarska a asistenti Sergej Šeľanin a Slovák Miroslav Valach.

Predpokladané zostavy:

SR: Laco - Sekera, Baranka, Chára, Sersen, Vydarený - Radivojevič, Handzuš, Kopecký - Šatan, Surový, Hudáček - Miklík, Mikúš, Tatar - Hovorka, Bližňák, Bartovič - Haščák

Rusko: Varlamov – Birjukov, Nikulin, Jemelin, Rjasenskij, Medvedev, Denisov, Nikitin – Perežogin, Malkin, Popov – Siomin, Dacjuk, Ovečkin – Žerdev, Tereščenko, Širokov – Kokarov, Svitov, Kuliomin - Kuznecov