Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

Začal sa proces s čínskym plavcom Jangom

Čínsky plavec Jang Sun oslavuje po jeho výhre v disciplíne 200 m voľným spôsobom vo finále 18. svetového šampionátu FINA v plaveckých športoch v Kórejskej republike, v Gwandžu 23. júla 2019. Foto: TASR/AP

Incident, pri ktorom Sun kladivom rozbil vzorky vlastnej krvi pred kontrolórmi, sa medializoval začiatkom roka.

Montreaux 15. novembra (TASR) - Vo švajčiarskom meste Montreaux sa v piatok začal dlhoočakávaný proces Športového arbitrážneho súdu (CAS) s čínskym plavcom Sunom Jangom. Zástupcovia trojnásobného olympijského víťaza hneď v úvode podali dôkazné materiály o jeho nevine, tie sa mali týkať nedostatočnej identifikácie dopingových kontrolórov.

Incident, pri ktorom Sun kladivom rozbil vzorky vlastnej krvi pred kontrolórmi, sa medializoval začiatkom roka. Svetová antidopingová agentúra (WADA) žiada pre plavca trest zákazu činnosti od dvoch do ôsmich rokov. Medzinárodná plavecká federácia (FINA) ho však zbavila viny a povolila mu štartovať na MS v juhokórejskom Kwangdžu. Na šampionáte sa mu podarilo získať dva zlaté kovy, no pri ceremoniáli spojenom s ich odovzdávaním čelil kritike ďalších plavcov.

Kariéra 27-ročného Janga je poznačená porušovaním antidopingových pravidiel. V roku 2014 dostal trojmesačný zákaz činnosti za pozitívnu vzorku. Informáciu priniesla agentúra DPA.