Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Šport

Osobnosti ďakujú hokejistom, Rusnák požiadal kňazov o motlitbu

Radosť Slovákov z víťazstva nad Českom, zľava brankár Ján Laco, Michal Sersen, Michal Handzuš, Marek Hovorka a Libor Hudáček. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Zdeno Cíger: "Jedným slovom fantázia. Za týmto výsledkom je tímová práca, ťažko vyzdvihnúť jednotlivcov."

Bratislava 19. mája (TASR) - Úradujúca vicemajsterka sveta kajakárka Jana Dukátová si slovenské semifinále 76. MS nenechala ujsť.

"Proti Kanade som počúvala rádio a už vtedy som si povedala, že je to fantastické. Semifinálový zápas proti Čechom som si nenechala ujsť. Naši ma milo prekvapili, hrali fantasticky. Keď padol druhý Šatanov gól, tak som mu musela zatlieskať, ten nájazd zvládol v takej rýchlosti obdivuhodne."

Nejaká paralela s vodným slalomom by sa ponúkala. "Asi jediná, keď treba predvídať na meniacu sa vodu. Inak plánujem vždy dopredu, na rozdiel od hokeja, kde treba reagovať na každý jeden moment. Pochopiteľne, že finálový súboj proti Rusku odsledujem s napätím a aj s vierou, že ak podáme podobný výkon, tak sa môžeme stať majstrami sveta, vlak do cieľovej zlatej stanice sme už naštartovali. A to by bolo úžasné."

Kajakárka Elena Kaliská, dvojnásobná olympijská víťazka, nosí v sebe aj hokejové bunky a vie, čo táto hra obnáša. "Semifinále som odsledovala v pohode a po našom treťom góle som už verila, že vyhráme a postúpime do finále. Tretia tretina sa vliekla, no naši ju zvládli obdivuhodne. Máme veľký silný tím, opäť sme sa o tom presvedčili. Neprekvapil len samotných fanúšikov, ale podľa mňa aj celý slovenský národ. V hokeji sa udeje všeličo, treba mať aj šťastie, ktorému však treba ísť v ústrety. Brankár Laco je veľou postavou, zachytal perfektne. Som zvedavá, čo na to Rusi, zatiaľ podávajú famózne výkony, a famózni sme aj my."

Cíger: "Česi sa nejavili tak silní ako inokedy"


Zdeno Cíger, bývalý slovenský a česko-slovenský reprezentant: "Jedným slovom fantázia. Za týmto výsledkom je tímová práca, ťažko vyzdvihnúť jednotlivcov, aj keď po takomto zápase sú hviezdami strelci gólov a brankár. Dnes som nemal pocit, že by Česi boli tak silní ako po iné roky. Vo finále nás čakajú Rusi, ktorí na šampionáte zatiaľ ukazujú vynikajúci hru, mužstvo majú veľmi dobre poskladané. Naši chlapci však nemajú čo stratiť a určite vo finále odovzdajú na ľade maximum."

Rusnák požiadal na Orave kňazov o modlitbu


Dárius Rusnák, bývalý česko-slovenský reprezentant, majster sveta z roku 1985: "Je to fantastické. Poviem jednu vec, práve som na Orave a bol som na Babej Hore, kde bola omša. Ja som požiadal aj kňazov, aby sme sa pomodlili za našich hokejistov. Som nesmierne šťastný, že to vyšlo. Musím povedať, že celá Orava žije hokejom. Musím priznať, po Kanade som bol trochu pesimista. Ale o výhre nad Českom rozhodol tím a tímová hra. Držím našim strašne palce, aby im to vyšlo aj vo finále."

Hlinka:"Ak sa ešte raz zomknú, môžu na vrchol"


Miroslav Hlinka, majster sveta z 2002: "Chalani si poradili s Kanadou a poradili si aj s Českom. Dúfam, že je v ich silách poraziť aj ruský tím. Verím, že sa ešte raz zomknú na finálový zápas a môžu sa dostať až na ten samý vrchol."

Hartmann: "Chára i Sekera sú každý za dvoch obrancov"


Eduard Hartmann, bývalý brankár slovenskej reprezentácie: "Čo sa dá k takémuto zápasu povedať? Veď všetko bolo vidieť. Taký bojovný výkon našich chlapcov som už dávno nevidel. Prvý gól v českej sieti mohol trochu nahlodať psychiku brankára Kovářa. Finálový zápas s Ruskom bude ťažký, na šampionáte zatiaľ hrajú výborne, ale každý duel začína od 0:0. Vyzerá to, že budeme hrať len na piatich obrancov, ale Chára aj Sekera sú každý za dvoch bekov."