Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Šport

NHL: Tatarov gól nezabránil prehre Montrealu s Detroitom

Na snímke tréner Montreal Canadiens Claude Julien. Foto: TASR/AP

Pre 29-ročného útočníka to bol 12. presný zásah a 29. bod v sezóne.

New York 15. decembra (TASR) - Slovenský hokejista Tomáš Tatar sa strelecky presadil v noci na nedeľu v zámorskej NHL, ani jeho gól však neodvrátil prehru Montrealu s Detroitom 1:2. Pre 29-ročného útočníka to bol 12. presný zásah a 29. bod v sezóne.

Tatar 47 sekúnd pred koncom tretej tretiny pri hre bez brankára delovkou od modrej čiary už len skorigoval na 1:2. Slovenský krídelník skóroval v treťom zápase za sebou a bod získal v štyroch dueloch v rade. Montreal prestrieľal hostí v pomere 43:20, ale Red Wings podržal skvelým výkonom Jonathan Bernier. Jeho náprotivok Carey Price mal 18 úspešných zákrokov. "Carey nás držal v hre o víťazstvo. Mali sme tlak, ale nevedeli sme sa presadiť. Mali sme dať góly skôr, šance na to boli. Myslím si, že nejaký presilovkový zásah by nám veľmi pomohol, ale, bohužiaľ, nestalo sa," povedal pre nhl.com Tatar, ktorý skóroval proti svojmu bývalému tímu. V drese Detroitu vstúpil do NHL a pôsobil tam v rokoch 2010 - 2018. Montreal sa najbližších sedem duelov predstaví vonku, v nedeľu vyráža tím na štvorzápasový výjazd na západ Kanady. "Na trip sa tešíme. Budeme spolu tráviť viac času, čo je fajn. Čakajú nás náročné zápasy, každý duel na ľade súpera je bitka. Verím, že sme na to pripravení," dodal pre klubový web najproduktívejší Slovák v tejto sezóne. Tatar odohral cez 16 minút, zaznamenal dve strely a dva "hity".

Zo Slovákov bodoval aj Richard Pánik, ktorý asistenciou prispel k výhre Washingtonu 5:2 na ľade Tampy Bay. V drese Lightning sa predstavil aj obranca Erik Černák, bodovo sa však nepresadil. Pánik zaznamenal prvú asistenciu a tretí bod v sezóne, keď po jeho prihrávke dostal "Caps" v úvode tretej časti do vedenia 2:1 Lars Eller. O 45 sekúnd neskôr upravil na 3:1 Garnet Hathaway. "Mali sme veľa vylúčení, najmä v druhej tretine. Dôležité bolo, že nám vyšiel vstup do tretej časti. Získali sme dôležité body," pochvaľoval si center Washingtonu Nicklas Bäckström, ktorý otvoril skóre duelu. Zápas nedohral hviezdny ruský útočník "bleskov" Nikita Kučerov, ľadovú plochu opustil v polovici zápasu po tom, ako ho pri blokovaní strely trafil do pravej nohy John Carlson. "Videli ste, čo sa stalo, nemám žiadne infomácie o jeho stave. Verím, že bude v poriadku," povedal kormidelník Tampy Jon Cooper. Pánik bol na ľade len 8 minút a 10 sekúnd a pripísal si "plusku." Černák mal mínusový bod, dve strely a dva "hity", odohral 17:35 minúty.

Boston s kapitánom Zdenom Chárom a brankárom Jaroslavom Halákom triumfoval na ľade Floridy 4:2. Halák zneškodnil 31 z 33 striel domácich hráčov a pripísal si ôsme víťazstvo v sezóne. Bruins zastavili sériu piatich prehier, dva góly strelil David Pastrňák a s 28 zásahmi si upevnil pozíciu najlepšieho kanoniera súťaže. "Zdá sa, že sa konečne vraciame k štýlu Bostonu Bruins. Keď budeme hrať takto naďalej, tak to bude dobré. K úspechu prispeli všetky formácie," povedal tréner Bruins Bruce Cassidy. Ďalšie góly "medveďov" pridali David Krejčí a Jake DeBrusk, ktorý zaznamenal 100. bod v kariére. Dve asistencie si pripísal Brad Marchand a dostal sa na hranicu 50 bodov. Stačilo mu na to 34 zápasov, naposledy sa to v drese Bruins podarilo Adamovi Oatesovi v sezóne 1995/96. Center Patrice Bergeron odohral svoj 1053. zápas a dostal sa na tretie miesto histórie Bruins pred Dona Sweeneyho. Chára bol s časom na ľade 24:14 druhým najvyťaženejším hráčom Bostonu, zaznamenal mínusový bod a štyri strely.

Dallas s Andrejom Sekerom uspel na ľade Nashvillu 4:1. Všetky góly padli v prostrednej časti. Predators síce viedli, ale hostia štyrmi zásahmi v priebehu necelých 12 minút skóre otočili. Súperi sa stretli prvýkrát od prvého kola Západnej konferencie uplynulého play off, v ktorom vyhral Dallas nas Nashvillom v šiestich zápasoch. Najbližšie ssi tieto tímy skrížia hokejky 1. januára 2020 pod holým nebom na štadóne Cotton Bowl Stadium v Dallase v rámci série NHL Winter Classic. Tréner "predátorov" Peter Laviolette sa stal 20. koučom v NHL, ktorý dosiahol 1200 zápasov. Sekera strávil na ľade takmer 19 minút, zaznamenal "plusku" a dve strely.

Hráči New Yorku Islanders si pripísali tretie víťazstvo za sebou, doma si poradili s Buffalom 3:2 po predĺžení. V ňom sa presadil Anthony Beauvillier, ktorý si pripísal aj dve asistencie. Do predĺženia poslal duel Jack Eichel, ktorý necelé dve minúty pred koncom vyrovnal na 2:2. Kapitán Sabres bodoval v 16. zápase za sebou, čo je najdlhšia séria v tejto sezóne NHL.

Hetrikom sa v drese Ottawy blysol krídelník Anthony Duclair, ktorý v predĺžení rozhodol o triumfe domácich "senátorov" nad Columbusom 4:3.

Anaheim otočil duel s New Yorkom Rangers, keď necelé dve minúty pred koncom vyrovnal v presilovke Hampus Lindholm na 3:3 a v nájazdoch rozhodol Jakob Silfverberg. Druhýkrát za sebou strelil dva góly v jednom zápase center "jazdov" Mika Zibanejad, ktorý otvoril skóre už v 10. sekunde a postaral sa o druhý najrýchlejší gól v histórii klubu. O sekundu rýchlejšie sa v roku 1980 presadil Ron Duguay a o päť rokov neskôr aj Jim Wiemer.

Carolina vyhrala na ľade Calgary 4:0 a ukončila "plameňom" ich sedemzápasovú víťaznú sériu. Veľkú zásluhu na tom mal brankár James Reimer, ktorý chytil 32 striel a pripísal si druhý shutout v sezóne. Flames prehrali prvýkrát pod vedením dočasného trénera Geoffa Warda. Dva góly v oslabení strelil Warren Foegele, čo sa mu podarilo ako piatemu hráčovi v histórii klubu.

Edmonton prehral štvrtý duel za sebou, keď v kanadskom derby nestačil na Toronto (1:4). Brankár Maple Leafs Frederik Andersen chytil 36 striel a zaznamenal jubilejné 200. víťazstvo v NHL. Tridsaťročný Dán dosiahol tento míľnik ako štvrtý najrýchlejší brankár v histórii. Rovnako ako Chrisovi Osgoodovi sa mu to podarilo za 344 zápasov. Rýchlejšie to dosiahli len Ken Dryden (309), Braden Holtby (319) a Jacques Plante (340).

Aj vďaka dvom gólom Erica Staala zvíťazila Minnesota na domácom ľade nad Philadelphiou 4:1. Kanadský útočník potrebuje ešte jeden bod, aby sa dostal na métu 1000. Wild bodovali v dvanástom zápase za sebou. Hviezdou Pittsburghu bol v zápase s Los Angeles útočník Bryan Rust. K víťazstvu 5:4 prispel dvomi gólmi, asistenciou a víťazným zásahom v nájazdoch. Penguinss opäť chýbal chorý Jevgenij Malkin.

"Diabli" z New Jersey ukončili sedemzápasovú sériu prehier, keď zvíťazili na ľade Arizony 2:1. Devils vyhrali prvýkrát pod vedením trénera Alaina Nasreddinea. V zostave New Jersey sa z preventívnych dôvodov v druhom zápase za sebou neobjavil Taylor Hall. Hviezdny útočník je totiž objektom možnej výmeny, pričom práve Coyotes patria k najvážnejším záujemcom. Podľa nhl.com Hall nasadol po zápase do lietadla a odcestoval s tímom Devils späť domov.

Veľký obrat predviedli hráči St. Louis. Obhajcovia Stanleyho pohára ešte necelých 16 minút pred koncom prehrávali s Chicagom 0:3, ale napokon vyhrali 4:3. Dvomi gólmi k tomu prispel Tyler Bozak, ktorý tak skvele oslávil svoj 700. zápas v kariére, o rozhodujúci zásah sa dve a pol minúty pred sirénou postaral Justin Faulk. Z trojgólového manka v poslednej tretine sa k víťazstvu prepracovali Blues druhýkrát v histórii.

Hokejisti San Jose zastavili šesťzápasové čakanie na víťazstvo, keď si doma poradili s Vancouverom 4:2. Premiérovo sa na lavičke Sharks tešil vo svojom druhom zápase Bob Boughner, ktorý v stredu nahradil na striedačke Petra DeBoera. Významný míľnik dosiahol Marc-Edouard Vlasic, ktorý ako 17. obranca histórie nastúpil na 1000. zápas v kariére. V tíme "žralokov" sú tak už traja hráči s tisíckou odohratých duelov, Vlasic sa pridal na zoznam k Patrickovi Marleauovi (1523) a Joeovi Thorntonovi (1069).

NHL - sumáre:



NEW YORK ISLANDERS - BUFFALO SABRES 3:2 pp (1:0, 0:1, 1:1 - 1:0)

Góly: 6. Dal Colle (Beauvillier), 45. Eberle (Nelson, Beauvillier), 64. Beauvillier (Nelson) - 27. Olofsson (Dahlin, Eichel), 59. Eichel (Ristolainen, Johansson). Brankári: Varlamov - Ullmark, strely na bránku: 26:35, 13.795 divákov.

OTTAWA SENATORS - COLUMBUS BLUE JACKETS 4:3 pp (2:1, 1:0, 0:2 - 1:0)

Góly: 3. Duclair (L. Brown, Zajcev), 13. Duclair (Anisimov, Hainsey), 29. C. Brown, 62. Duclair (Chabot, Pageau) - 5. Atkinson (Murray, Nyquist), 45. Texier (Dubois, Robinson), 52. Texier (Dubois, Robinson). Brankári: Nilsson - Merzlikins (21. Korpisalo), strely na bránku: 27:41, 11.020 divákov.

ANAHEIM DUCKS - NEW YORK RANGERS 4:3 pp a sn (1:2, 1:0, 1:1 - 0:0, 1:0)

Góly: 9. Silfverberg (Lindholm, Rakell), 22. Gudbranson (Henrique, Rakell), 59. Lindholm (Rakell), rozh. nájazd Silfverberg - 1. Zibanejad, 4. Panarin (Strome), 42. Zibanejad (DeAngelo). Brankári: Gibson - Lundqvist, strely na bránku: 42:32, 14.707 divákov.

CALGARY FLAMES - CAROLINA HURRICANES 0:4 (0:0, 0:2, 0:2)

Góly: 33. McGinn (Martinook, Gauthier), 34. Hamilton (Teräväinen, Aho), 56. Foegele (Martinook, Pesce), 60. Foegele (Teräväinen). Brankári: Rittich - Reimer, strely na bránku: 32:31, 18.853 divákov.

NASHVILLE PREDATORS - DALLAS STARS 1:4 (0:0, 1:4, 0:0)

Góly: 22. Watson (Hamhuis) - 25. Comeau (Dickinson, Lindell), 27. Hintz (Dowling, Radulov), 33. Oleksiak (Radulov, Seguin), 37. Cogliano. Brankári: Rinne - Chudobin, strely na bránku: 38:22, 17.586 divákov.

EDMONTON OILERS - TORONTO MAPLE LEAFS 1:4 (0:1, 0:1, 1:2)

Góly: 47. Chiasson (Draisaitl, Klefbom) - 5. Kerfoot (Engvall, Rielly), 26. Michejev (Kerfoot, Engvall), 54. Gauthier (Timašov), 59. Marner (Hyman). Brankári: Koskinen - Andersen, strely na bránku: 37:32, 18.347 divákov.

FLORIDA PANTHERS - BOSTON BRUINS 2:4 (0:1, 0:2, 2:1)

Góly: 43. Pysyk (Ekblad, Yandle), 50. Yandle (Trocheck, Ekblad) - 15. DeBrusk (McAvoy, Krejčí), 24. Krejčí (DeBrusk, Moore), 28. Pastrňák (Marchand, Krug), 58. Pastrňák (Marchand, Bergeron). Brankári: Bobrovskij - HALÁK, strely na bránku: 33:42, 15.157 divákov.

MINNESOTA WILD - PHILADELPHIA FLYERS 4:1 (2:1, 1:0, 1:0)

Góly: 7. Parise (Fiala, Donato), 8. Staal (Brodin, Suter), 30. Staal, 58. Soucy (Brodin) - 2. van Riemsdyk (Frost). Brankári: Stalock - Hart, strely na bránku: 28:18, 17.140 divákov.

MONTREAL CANADIENS - DETROIT RED WINGS 1:2 (0:1, 0:0, 1:1)

Góly: 60. TATAR (Weber, Armia) - 4. Bertuzzi (Larkin, Green), 48. Green (Athanasiou, Filppula). Brankári: Price - Bernier, strely na bránku: 43:20, 21.302 divákov.

PITTSBURGH PENGUINS - LOS ANGELES KINGS 5:4 pp a sn (0:2, 2:0, 2:2 - 0:0, 1:0)

Góly: 24. Rust (Guentzel, Letang), 38. Rust (Guentzel, Letang), 50. Blueger (Rust, Letang), 52. Johnson (McCann, Guentzel), rozh. nájazd Rust - 14. Wagner (Kempe, Lizotte), 18. Toffoli (Walker, Luff), 55. Clifford (Carter, Doughty), 57. Amadio (Walker, Clifford). Brankári: Jarry - Quick, strely na bránku: 27:42, 18.581 divákov.

TAMPA BAY LIGHTNING - WASHINGTON CAPITALS 2:5 (0:1, 1:0, 1:4)

Góly: 26. Point (Killorn, Kučerov), 52. Rutta (Killorn, Gourde) - 7. Bäckström, 42. Eller (PÁNIK, Orlov), 43. Hathaway (Leipsic, Gudas), 53. Oshie (Vrána, Kuznecov), 60. Wilson (Oshie, Bäckström). Brankári: Vasilevskij - Samsonov, strely na bránku: 28:34, 19.092 divákov.

ARIZONA COYOTES - NEW JERSEY DEVILS 1:2 (1:1, 0:0, 0:1)

Góly: 16. Goligoski (Hinostroza) - 3. Boqvist (McLeod, Wood), 52. Palmieri (McLeod, Wood). Brankári: Kuemper - Blackwood, strely na bránku: 32:33, 17.125 divákov.

ST. LOUIS BLUES - CHICAGO BLACKHAWKS 4:3 (0:0, 0:1, 4:2)

Góly: 45. Bozak (Thomas), 54. Bozak (Thomas), 54. de La Rose (O'Reilly), 58. Faulk (Thomas) - 21. Saad (Toews, Gustafsson), 41. Saad (Toews), 45. Kane (Strome, DeBrincat). Brankári: Binnington - Crawford, strely na bránku: 38:22, 18.096 divákov.

SAN JOSE SHARKS - VANCOUVER CANUCKS 4:2 (1:0, 0:0, 3:2)

Góly: 11. Hertl (Thornton), 48. Meier (Kane, E. Karlsson), 59. Kane (Couture, Goodrow), 60. Couture (Vlasic) - 48. Virtanen (Gaudette, Tanev), 60. Horvat (Hughes, Boeser). Brankári: Dell - Markström, strely na bránku: 27:35, 16.242 divákov.


Slováci v akcii:

Tomáš Tatar (Montreal) 16:07 1 0 1 0 2 0

Richard Pánik (Washington) 08:10 0 1 1 +1 0 0

Andrej Sekera (Dallas) 18:58 0 0 0 +1 2 0

Erik Černák (Tampa Bay) 17:35 0 0 0 -1 2 0

Zdeno Chára (Boston) 24:14 0 0 0 -1 4 0

---------------------------------------------

Jaroslav Halák (Boston) 60:00 31/33 93,9%

/pozn.: čas na ľade, góly, asistencie, body, +/-, strely na bránku, trestné minúty, brankári: minutáž, zákroky/strely, úspešnosť zásahov, asistencie+body/