Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Šport

VIDEO: NHL: Chára v 1500. zápase v kariére rozhodol o triumfe Bostonu

Slovenský obranca Bruins Zdeno Chára oslavuje so spoluhráčmi svoj gól v zápase zámorskej hokejovej NHL Ottawa Senators - Boston Bruins v Ottawe 27. novembra 2019. Chára odohral 1500 zápas v NHL. Foto: TASR/AP

Štyridsaťdvaročný obranca Chára nastúpil proti svojmu bývalému klubu na svoj 1500. zápas v profilige, presadil sa v 49. minúte a zabezpečil Bostonu piate víťazstvo za sebou.

New York 28. novembra (TASR) - Slovenský hokejista Zdeno Chára strelil v noci na štvrtok v NHL víťazný gól Bostonu Bruins. "Medvedi" triumfovali na ľade Ottawy Senators 2:1. Presadil sa aj útočník Richard Pánik, jeho Washington zdolal Floridu 4:3.

Štyridsaťdvaročný Chára sa proti svojmu bývalému klubu presadil v 49. minúte, keď z vrcholu kruhov príklepom prekonal domáceho brankára. "Zdeno má skvelú strelu a keď dostane čas a priestor na prípravu, tak to dokáže perfektne trafiť," pochválil svojho kapitána brankár Tuukka Rask, ktorému kryl chrbát z lavičky Jaroslav Halák. Chára zabezpečil Bostonu piate víťazstvo za sebou a dosiahol 12. bod v tejto sezóne za päť gólov a sedem asistencií. Bodoval už v štvrtom zápase za sebou. Senators dostal do vedenia v 41. sekunde tretej tretiny Thomas Chabot, ale Boston zásluhou Brada Marchanda vyrovnal a obrat dokončil Chára. Slovenský obranca sa v Ottawe dočkal "standing ovation" za to, že 5. novembra nastúpil na 1500. zápas v NHL. Fanúšikovia Senators si takto uctili bývalého hráča, ktorý za Sens odohral v rokoch 2001 - 2006 dokopy 299 duelov. "Bolo to skvelé gesto, nečakal som to. Zvyčajne dostávam pred zápasom nejaké povzbudenia, ale toto bola ohromujúca reakcia. Na pôsobenie v Ottawe mám krásne spomienky, fanúšikovia Ottawy sú skvelí. Mám tu veľa priateľov, aj veľmi blízkych, s ktorými som v kontakte. Neviem ako by som im poďakoval, vždy keď hrám proti Ottawe, tak cítim stopercentnú podporu," povedal pre nhl.com Chára, ktorý strávil na ľade 23:35 minúty a zaznamenal dve plusky.

Boston v druhom zápase za sebou inkasoval len jeden gól, v noci na stredu úradoval Halák v Montreale, kde chytil 36 striel a pomohol k víťazstvu 8:1. Rask zaznamenal v Ottawe 33 úspešných zásahov. "Máme najlepší brankársky tandem v lige. To je môj názor. Mám pocit, že kohokoľvek pošleme do bránky, vždy sa môžeme spoľahnúť na kvalitný výkon," pochválil tréner Bruce Cassidy svojich brankárov Raska a Haláka.

Pánik bodoval po druhý raz v sezóne, opäť gólom. V 39. minúte poslal Capitals do vedenia na 2:1, keď presnou strelou švihom z pravého krídla prekonal Sergeja Bobrovského k vzdialenejšej žrdi. "Spravil som pozičnú chybu, mal som to chytiť," povedal ruský brankár k zásahu Pánika. Capitals zastavili sériou dvoch prehier, naopak Florida v posledných troch dueloch neuspela. Výraznou mierou prispel k víťazstvu Capitals brankár Braden Holtby, ktorý chytil 37 striel. "Bol našim najlepším hráčom. Vždy keď bolo treba, tak nás podržal," uviedol jeden zo strelcov Washingtonu Lars Eller. Prvý gól Floridy strelil bývalý hráč Capitals a víťaz Stanley Cupu z roku 2018 Brett Connolly a s 12 zásahmi je najlepším kanonierom Panthers. Na ľade Washingtonu nastúpil prvýkrát od prestupu do floridského tímu. Pánik bol na ľade počas 15 strieľaní 12 minút a 5 sekúnd, okrem gólu zaznamenal aj dva plusové body a jednu strelu.

Tampa Bay bez potrestaného slovenského obrancu Erika Černáka prehrala na domácom ľade s obhajcom Stanley Cupu St. Louis 3:4. Dva góly v priebehu troch minút vrátane zásahu v oslabení strelil v druhej tretine švédsky útočník Blues Oskar Sundqvist, ale duel pre zranenie dolnej časti tela napokon nedohral. Brankár Jordan Binnington zaznamenal 32 zásahov, Ivan Barbašev si pripísal tri asistencie. "Blesky" prišli o trojzápasovú víťaznú sériu. "Bol to výborný zápas, hralo sa hore-dole. Ubránili sme presilovky a strelili sme dôležitý gól v početnej výhode v tretej tretine," povedal pre nhl.com tréner St. Louis Craig Berube. Černák si odpykal polovicu z dvojzápasového trestu, ktorý dostal za zákrok na obrancu Buffala Rasmusa Dahlina.

Gólový koncert videli diváci v Pittsburghu, ktorý aj bez zraneného Sidneyho Crosbyho zdolal Vancouver 8:6. Kapitána Penguins zastúpil Jevgenij Malkin, autor dvoch gólov a troch asistencií. Naposledy zažil päťbodový večer v NHL 20. marca 2012, kedy sa proti Winnipegu blysol takisto bilanciou 2+3. "Zápas som si užil. Tréner mi dal na ľade veľa priestoru, za čo som vďačný. Cítim veľké sebavedomie," povedal Malkin, ktorý hral viac ako 20 minút a pripísal si šesť striel. Štyri body (2+2) nazbieral jeho "parťák" z prvej formácie Jake Guentzel. Penguins prehrávali 2:4 a 3:6, ale poslednú tretinu vyhrali 6:2 a po veľkom obrate sa napokon tešili z víťazstva.

Toronto vyhralo aj tretí zápas pod vedením nového trénera Sheldona Keefea, ktorý 20. novembra nahradil odvolaného Mika Babcocka. Maple Leafs deklasovali Detroit na jeho ľade 6:0, keď na bránku domácich vyslali až 54 striel. Dva góly strelil Andreas Johnsson, brankár Frederik Andersen chytil 25 striel a zaznamenal 17. shutout v kariére. Keefe sa stal druhým trénerom, ktorý na lavičke Toronta vyhral tri úvodné zápasy. Pred ním to v sezóne 1997-98 dosiahol Pat Quinn. Detroit nebude na zápas spomínať v dobrom, prehral piatykrát za sebou a navyše prišiel o zraneného brankára Jimmyho Howarda. Ten musel odísť z ľadu po treťom góle z hokejky Johna Tavaresa. Nastala kuriózna situácia, keďže druhý brankár Jonathan Bernier bol chorý a nebol na zápas oblečený. Po zranení Howarda však musel nastúpiť a tak sa chvíľu čakalo, kým sa oblečie do brankárskeho výstroja. Hrozilo aj to, že do bránky by musel pohotovostný náhradný brankár, ktorým je jeden z trénerov gólmanov "červených krídiel" Josh Block. "Vedeli sme, že Bernier je chorý a mysleli sme si, že do bránky príde pohotovostný brankár. Napokon sa však Jonathan obliekol," povedal obranca Maple Leafs Tyson Barrie.

Výbornú formu potvrdili hokejisti New Yorku Rangers, keď zdolali Carolinu 3:2 a vyhrali tretí zápas v rade. Skóre duelu otvoril švédsky útočník Mika Zibanejad, ktorý sa do zostavy "jazdcov" vrátil po mesiaci. Pre zranenie hornej časti tela vynechal 13 zápasov. "Celý útok po jeho príchode vyzeral úplne inak. Je neskutočné čo dokáže spraviť kvalitný center s celou formáciou," povedal tréner Rangers David Quinn. V bránke newyorského tímu exceloval Henrik Lundqvist, ktorý chytil 41 striel. V závere druhej tretiny "ukradol" skvelým zákrokom hokejkou gól Martinovi Nečasovi. Švédsky veterán v súčte základnej časti a play off nastúpil na 1000. zápas.

Philadelphia takmer po 14 rokoch vyhrala v riadnom čase v Columbuse. Víťazný gól na 3:2 strelil kapitán Flyers Claude Giroux a jeho tím bodoval v štvrtom zápase za sebou. "Letci" predtým na ľade Blue Jackets vyhrali po 60 minútach 13. decembra 2005.

Hokejisti Vegas otočili v závere zápas v Nashville a vyhrali 4:3. Fanúšikov Predators najskôr šokoval vyrovnávajúcim gólom 0,3 sekundy pred sirénou Max Pacioretty a v predĺžení svojim 700. bodom v kariére rozhodol Paul Šťastný. Na métu 700 bodov sa v kombinácii otec a syn v NHL dostali len tri dvojice. Paulov otec Peter zaznamenal 1239 bodov, ďalšími pármi sú Gordie Howe (1850) a Mark Howe (742) a Bobby Hull (1170) s Brettom Hullom (1391).

Arizona zdolala Anaheim 4:3 po nájazdoch. Útočník Coyotes Phil Kessel nastúpil na 800. zápas bez prerušenia, čo je tretia najdlhšia séria spomedzi aktívnych hráčov a siedma v histórii NHL. Colorado zdolalo Edmonton 4:1, keď udržalo na uzde produktívne duo Connor McDavid a Leon Draisaitl. Kapitán McDavid nebodoval prvýkrát po 11 zápasoch. Gól a asistenciu zaznamenal Nathan MacKinnon, Logan O'Connor skóroval v NHL premiérovo.

Winnipeg odštartoval trojzápasový trip víťazstvom 5:1 v San Jose. Tri body (1+2) zaznamenal fínsky strelec Teemu Laine, z prvého gólu v NHL sa tešil 19-ročný švédsky center David Gustafsson, ktorý bol draftovou dvojkou v roku 2018.



výsledky:


Buffalo - Calgary 2:3 pp,
Columbus - Philadelphia 2:3,
Detroit - Toronto 0:6,
New York Rangers - Carolina 3:2,
Ottawa - Boston 1:2 /Chára za hostí 1+0/,
Pittsburgh - Vancouver 8:6,
Tampa Bay - St. Louis 3:4,
Washington - Florida 4:3 /Pánik za domácich 1+0),
Nashville - Vegas 3:4 pp,
Arizona - Anaheim 4:3 pp a sn,
Edmonton - Los Angeles 4:1,
San Jose - Winnipeg 1:5