Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 5. jún 2024Meniny má Laura
< sekcia Šport

Hokejisti Poľska po 22 rokoch neúčasti medzi elitou podľahli Lotyšom

Poľský hokejista Kamil Walega sa teší z gólu so spoluhráčmi v zápase B-skupiny Poľsko - Lotyšsko na 87. majstrovstvách sveta v ľadovom hokeji v Ostrave v sobotu 11. mája 2024. Foto: TASR/AP

Poliaci nastúpia na ďalší duel v nedeľu od 20.20 h proti Švédsku, Lotyši budú hrať v rovnaký deň od 16.20 h s Kazachstanom.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Ostrava 11. mája (TASR) - Hokejisti Lotyšska zvíťazili nad Poľskom 5:4 po predĺžení v sobotňajšom zápase "slovenskej" B-skupiny na MS v Ostrave. Pre Poliakov, ktorých vedie v pozícii hlavného trénera Slovák Róbert Kaláber, to bol prvý zápas po návrate do elitnej kategórie MS po 22 rokoch. Poliaci trikrát v zápase viedli, v jeho závere vyrovnali na 4:4, no o víťazstve favorita rozhodol lotyšský kapitán Kaspars Daugavinš.

Poliaci nastúpia na ďalší duel v nedeľu od 20.20 h proti Švédsku, Lotyši budú hrať v rovnaký deň od 16.20 h s Kazachstanom.

B-skupina:

Poľsko - Lotyšsko 4:5 po predĺžení (1:0, 1:1, 2:3 - 0:1)

Góly: 16. Macias (Michalski), 29. Walega (Urbanowicz, Dronia), 48. Macias (Dziubinski), 57. Dziubinski (Bryk, Michalski) - 23. Mamčics (Ansons, Indrašis), 23. Abols (Daugavinš), 53. Daugavinš (Zile, Dzierkals), 55. Rih. Bukarts (Rob. Bukarts, Batna), 64. Daugavinš (Abols). Rozhodcovia: Hribik (ČR), Pearce – Wyonzek (obaja Kan.), Fuchs (Švajč.), vylúčení: 2:4 na 2 min., presilovky: 0:0, oslabenia: 0:1, 9109 divákov.

Poľsko: Murray - Kolusz, Ciura, Kruczek, Wajda, Bryk, Górny, Kostek, Dronia - Wronka, Pasiut, Zygmunt - Michalski, Dziubinski, Macias - Fraszko, Pas, Lyszczarczyk - Walega, Komorski, Urbanowicz

Lotyšsko: Merzlikins - Zile, Jaks, Čukste, Freibergs, Komuls, Mamčics, Cibulskis - Daugavinš, Abols, Dzierkals - Rob. Bukarts, Batna, Rih. Bukarts - Indrašis, Ansons, Krastenbergs - Tralmaks, Egle, Gavars


Zápas sprevádzala búrlivá atmosféra, o ktorú sa v zaplnenej aréne starali priaznivci oboch tímov s prevahou Poliakov. Od úvodu sa hral vyrovnaný hokej a Poliaci si na bronzový tím z minulého šampionátu trúfali. V 16. minúte Macias strelou po ľade prekonal Merzlikinsa - 1:0. Lotyši vstúpili do druhej časti ofenzívne a ich aktivita vyústila do strely Ansonsa a dorážky Mamčicsa - 1:1. Lotyšov mohol krátko na to poslať do vedenia Daugavinš, ale trafil iba konštrukciu bránky. Poliaci získali náskok späť v 29. minúte, keď Walegovej strele pomohol do bránky teč Mamčicsa 2:1. Od 43. minúte bol stav znovu nerozhodný, keď Lotyši unikli v oslabení a po Daugavinšovej prihrávke skóroval Abols - 2:2. Poliaci sa však aj tretíkrát v zápase dostali do vedenia, Macias zakončil prečíslenie štyroch proti trom. Lotyši aj potom dokázali vyrovnať, Daugavinš dostal puk za bránkovú čiaru a jeho zásah odobril videorozhodca po trénerskej výzve. Lotyši boli v tretej časti herne na koni a Rihards Bukarts v 55. minúte zakončil individuálnu akciu - 3:4. Keď sa zdalo, že dovedú duel do víťazného konca, poľský obranca Bryk využil zakrytý výhľad lotyšského brankára a v 57. minúte vyrovnal - 4:4. Poliaci nastrelili v predĺžení žŕdku a krátko na to Daugavinš rozhodol o lotyšskom triumfe - 5:4.

hlasy (TASR, IIHF):

Kamil Walega, útočník Poľska: "Dlho sme sa tešili na tieto zápasy. Myslím si, že to vyzeralo dobre, tešíme sa z bodu. Škoda, že nám to v závere ušlo, ale tento bod si musíme vážiť. Po zápase nás mrzí, že sme nezvíťazili, ale zajtra sa na to už budeme pozerať inak. Veľmi si vážime, že hráme v tejto kategórii a všetci sme si to dnes užili. Prišli aj fanúšikovia z Poľska, to nás tiež veľmi potešilo."

Roberts Bukarts, útočník Lotyšska: "Inkasovali sme tri góly, ktoré môžeme považovať za vlastné. Dôležité bolo, že sme ukázali srdce. Pozrieme sa na tento zápas s trénermi a pokúsime sa vyvarovať sa chýb v ďalších zápasoch. Bojujeme o štvrťfinále a uvidíme, ako to dopadne."

Kaláber o bode s Lotyšmi: Poľský hokej potrebuje takéto výsledky


Hokejisti Poľska pod vedením Slováka Róberta Kalábera úspešne vstúpili do MS, v ktorých figurujú ako jeden z dvoch nováčikov. K splneniu prvoradého cieľa, ktorým je udržanie sa v elitnej kategórii, vykročili ziskom bodu proti Lotyšsku, ktorému podľahli 4:5 po predĺžení. Podľa Kalábera zápas ukázal, že jeho tím môže nielen "snívať o záchrane, ale dokázal, že sa dá hrať aj s tímami ako Lotyšsko."

Brankár Lotyšska Elvis Merzlikins so spoluhráčmi Oskarsom Cibulskisom a Kasparom Daugavinšom a Poliakmi Pawlom Zygmuntom a Maciejom Kruczekom počas zápasu B-skupiny Poľsko - Lotyšsko na 87. majstrovstvách sveta v ľadovom hokeji v Ostrave v sobotu 11. mája 2024.
Foto: TASR


Lotyši vstúpili do turnaja v pozícii obhajcov bronzových medailí z domáceho šampionátu, no proti nováčikovi v elitnej kategórii dlho iba doťahovali manko. Poliaci viedli 1:0, 2:1 aj 3:2, v závere dokázali vyrovnať na 4:4. V euforickej atmosfére, o ktorú sa starali oba fanúšikovské tábory s prevahou Poliakov, sa po riadnom hracom čase zrodila remíza, ktorá znamenala istotu cenného bodu pre Poliakov. "Dobre sme sa pripravili. Boli sme organizovaní a namotivovaní. Máme hráčov, ktorí majú 38 rokov a ešte nemali možnosť hrať v elitnej kategórii. Je to pre nich česť a úspech, že sa sem dostali. Chcú sa ukázať v čo najlepšom svetle," prezradil Kaláber.

Jeho zverenci boli v predĺžení blízko k víťazstvu, ale Mateusz Pas trafil iba do žŕdky a v zápase trojbodový (2+1) Kaspars Daugavinš krátko na to rozhodol o víťaznom vstupe Lotyšov do turnaja. "Súper mal kvalitu, bol silný s pukom a v kombináciách. My sme to museli nahradiť bojovnosťou, srdcom, charakterom a organizáciou hry. To sa nám darilo, no v tretej tretine to už bolo viac o skúsenostiach. Lotyši nám robili problémy v našom obrannom pásme. Tam nám chýbali skúsenosti z takýchto zápasov. Tieto stretnutia si chalani musia prežiť, aby sme situácie riešili s pokojom a dokázali puk dostať do priestorov, z ktorých nám nehrozí nebezpečenstvo," poznamenal Kaláber, ktorého tešilo odhodlanie tímu.

"Prehrávali sme 3:4, ale dokázali sme nájsť cestu k tomu, aby sme získali bod. V predĺžení sme boli blízko k tomu, aby sme získali aj druhý. Jedno oko sa smeje, druhé plače. Body sú pre nás veľmi dôležité a vieme, že ich budeme ťažko získavať. Je to o tom, čo nám dovolí súper. Ten má určitú kvalitu, no pokiaľ nám dovolí forčekovať a udržať sa na puku, tak to budeme radi robiť. Chceme hrať v súperovej tretine. Pokiaľ nás súper nepustí do útočného pásma, tak máme problém. To sa stalo v presilových hrách. Oni boli dobre organizovaní, my sme sa spoliehali na hráča s pukom a ostatní boli pasívni. Ale nedá sa to hráčom vyčítať, pretože musia nadobudnúť skúsenosti." Poliaci boli predposledný súper slovenského mužstva v príprave na MS a v Žiline mu podľahli 1:6. Ich kormidelník po stretnutí netajil, že iba takéto zápasy proti kvalitným súperom, napriek vysokej prehre, môžu posúvať jeho tím a poľský hokej: "Hokej je v Poľsku asi 10. v obľúbenosti medzi športami. Tento šport potrebuje takéto úspechy. Keď ľudia prídu na hokej, tak sú nadšení z toho, aký je to krásny šport. Štadiónov je v Poľsku málo a propagácia hokeja je slabá. Toto je cesta, ako tento šport spropagovať a ako im ukázať krásu tohto športu. Treba ľuďom ukázať, aký je to krásny šport, aké sú v ňom emócie a ako sa rýchlo dokáže všetko zvrtnúť. To treba zažiť, aby sa divák do toho vtiahol. Potom už príde aj na ďalší zápas."

/vyslaný redaktor TASR Martin Hrotek hm/