Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Šport

Chcú vyhrať každý zápas. Slováci do Vispu s vysokými ambíciami

Na snímke generálny manažér slovenskej hokejovej reprezentácie Miroslav Šatan na tlačovej konferencii v Bratislave 12. júna 2019. Foto: TASR - Dano Veselský

Tréner Ramsay spoločne so Šatanom museli oproti pôvodnej nominácii urobiť v kádri niekoľko zmien.

Bratislava 11. decembra (TASR) - Slovenských hokejových reprezentantov čaká druhá turnajová previerka v sezóne. Po vystúpení na novembrovom Nemeckom pohári v Krefelde sa v najbližších dvoch dňoch predstavia na Švajčiarskom pohári vo Vispe, kam cestovali s víťaznými ambíciami.

Zverenci trénera Craiga Ramsayho odohrajú vo Švajčiarsku záverečné dve stretnutia v tomto kalendárnom roku. Vo štvrtok o 16.15 h nastúpia proti olympijskému výberu Ruska, následne v piatok na základe výsledkov prvého hracieho dňa buď proti domácemu Švajčiarsku, alebo Nórsku. "Do každého zápasu pôjdeme s tým, že ho chceme vyhrať. Poskladáme zostavu tak, aby bola čo najsilnejšia. Chceme si otestovať vybraných hráčov proti kvalitným súperom. Výber Ruska ním určite je. Sme radi, že nám tieto turnaje dávajú do cesty práve ruský tím, ktorý je veľmi silný a máme možnosť proti nemu odskúšať hráčov," povedal generálny manažér reprezentácie Miroslav Šatan.

Tréner Ramsay spoločne so Šatanom museli oproti pôvodnej nominácii urobiť v kádri niekoľko zmien. Z účasti vo Vispe sa ospravedlnili obranca Michal Čajkovský a útočníci Michal Krištof, Ján Sýkora a Peter Šišovský, ich miesta zaujalo trio zo Slovana Martin Štajnoch, Tomáš Matoušek, Tomáš Zigo a útočník Trenčína Marek Hecl. "Sú to hráči, ktorých chceme vidieť v akcii a sú ochotní reprezentovať," uviedol Šatan na adresu dodatočne nominovaných hokejistov.

Reprezentačný debut si vo Švajčiarsku odkrútia brankár Matej Tomek z Trenčína a obranca Pardubíc Michal Ivan. "Bolo to pre mňa prekvapenie, keď sa mi ozval pán Šatan a spýtal sa ma, či som zdravotne v poriadku. Samozrejme, budem robiť všetko pre to, aby som sa za reprezentačnú pozvánku odvďačil. Budú to pre mňa cenné skúsenosti," vyslovil sa 20-ročný Ivan.

Druhým brankárom v kádri je skúsený Branislav Konrád z Olomouca. V osmičke nominovaných obrancov nechýba Marek Ďaloga, ktorý pred viac ako troma týždňami ukončil pôsobenie v Sparta Prahe. Hoci nemá hernú prax, Šatan s Ramsaym ho poznajú a účasťou na reprezentačnej akcii mu tiež chcú pomôcť k jej opätovnému získaniu. "Reprezentácia sa neodmieta. Teraz je najdôležitejšie, aby som nesklamal a pomohol mužstvu k výhre na turnaji," zdôraznil Ďaloga. V kádri sú štyria hráči bratislavského Slovana. "Tým, že je Slovan prvý v lige, je úplne prirodzené pre nás pozerať sa do ich kádra, na hráčov, ktorí sa zaslúžili o to, že sa klubu darí," poznamenal Šatan. Realizačný tím dopĺňajú asistenti Ján Pardavý z Trenčína a Andrej Podkonický zo Zvolena.

Jedným z najskúsenejších hráčov v kádri je 29-ročný útočník Libor Hudáček z Liberca. "Je to pre mňa nová úloha a zároveň výzva. Možno budem aj školiť mladších hráčov v tíme. Tréneri zatiaľ neurčili kapitána a asistentov, uvidíme, komu zveria tieto úlohy, nechám sa prekvapiť," povedal Hudáček.

Olympijský výber Ruska v úvodnom dueli Slovákov riadne preverí. "Rusi sú vždy ťažký súper. Vedia podržať puk, keď ho majú na hokejkách, sú silní. Preto je dôležité, aby sme mali puk vo svojej moci my a oni nás naháňali. Treba zopakovať náš výkon proti Rusom z Nemeckého pohára, kde sme ich prekvapili rýchlou hrou a narobili im problémy," povedal tréner Ramsay.