Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Šport

Slovanu sa v prvom zápase play off nedarilo, prehral s Dinamom 1:5

Na snímke Michal Vondrka sa raduje z gólu počas hokejového zápasu štvrťfinále play off KHL medzi OHK Dinamo Moskva - HC Slovan Bratislava 20. februára 2013 v Moskve. Foto: TASR/Martin Baumann

Autorom jediného gólu za belasých je Michal Vondrka.

Bratislava 20. februára 2013 (TERAZ.sk/TASR) - Hokejistom Slovana Bratislava sa nevydaril vstup do play off Kontinentálnej hokejovej ligy. V úvodnom zápase štvrťfinále Západnej konferencie KHL podľahli obhajcovi Gagarinovho pohára Dinamu Moskva na jeho ľade hladko 1:5 a v sérii hranej na štyri víťazstvá tak prehrávajú 0:1.

Zverenci trénera Rostislava Čadu začali vlažne a už v 9. minúte prehrávali, keď sa strelecky presadil Alexej Cvetkov.

Na 2:0 pre domácich zvýšil ešte v prvej tretine Denis Mosaľov. Hostí dostal v druhom dejstve späť do hry Michal Vondrka, domácim vrátil dvojgólový náskok tečovanou strelou obranca Roman Derľuk. Slovan už nedokázal zdramatizovať duel, naopak v záverečnej časti sa dvakrát strelecky presadil český legionár Jakub Petružálek a uzavrel skóre na 5:1 pre Dinamo.

Druhý zápas série je na programe vo štvrtok opäť na moskovskom ľade o 16.30 SEČ.





Bez Svatoša

Slovanisti nastúpili v takmer identickej zostave, v akej odohrali záverečné stretnutie základnej časti na ľade Dinama Riga (1:3). Jedinou výraznou zmenou bola absencia Mareka Svatoša, ktorého nahradil v treťom útoku Milan Kytnár. Príležitosť nedostali ani Ivan Švarný, Ivan Ďatelinka či Martin Bakoš. Po menšom zranení sa vrátil do zostavy Slovana Peter Ölvecký, bránku strážil opäť Jaroslav Janus. Slovan podporovaný v hľadisku Malej športovy haly na Lužnikoch zhruba 50 fanúšikmi začal svoje účinkovanie v play off KHL s príliš veľkým rešpektom a už v druhej minúte mohol prehrávať.

Najprv Sopin po prihrávke Gorovikova sám pred Janusom pálil tesne mimo a následne dal do Soľovjovovej strely na poslednú chvíľu hokejku Bartovič. Hostia sa v úvodnej tretine zmohli len na ojedinelé útoky, v 3. minúte preskúšal Jeriomenkovu pozornosť Hudáček. Vývoj hry diktovali domáci, v 5. minúte v tutovke "premáchol" Kasjančuk, vzápätí Kokarev zakončil svoje samostatné sólo strelou do hrude Janusa. Potom sa Koňkov natlačil cez Sigaleta pred bránku Slovana a puk z jeho hokejky tesne minul pravú žŕdku. V 9. minúte roztočili hráči Dinama kolotoč, ktorý vyvrcholil strelou Sopina do hornej žŕdky.

Následne sa dopustil faulu Kytnár a nepokrytý Cvetkov po prihrávke Kokareva už po 11 sekundách využil presilovku - 1:0. Po góle sa domáci stiahli a z troch štvrtín zaplnená aréna tak bola v ďalších minútach svedkami nezáživnej hry plynúcej zväčša v strednom pásme. V 17. minúte však prerušil "nudu" Mosaľov, ktorý sa individuálne presadil popri Tabačekovi a vymietol pravý horný roh Janusovej bránky - 2:0.



Druhá tretina v inom tóne

Na snímke tréner Slovana Rostislav Čada počas hokejového zápasu štvrťfinále play off KHL medzi OHK Dinamo Moskva - HC Slovan Bratislava 20. februára 2013 v Moskve.
Foto: TASR/Martin Baumann
Kým v úvodnej tretine pôsobili slovanisti ťažkopádnym dojmom, v tej druhej akoby vykorčuľovalo na ľad úplne iné mužstvo. Slovenský nováčik zrýchlil prechod do útoku a začal si vytvárať šance. V 22. minúte v krkolomnej pozícii zakončoval Daňo, vzápätí sa dostal do samostatného úniku Vondrka, puk po jeho typickom bekhendovom blafáku zastavila ľavá žrď Jeriomenkovej bránky.

Na opačnej strane v dobrej príležitosti skĺzol Cvetkovovi v rozhodujúcom momente puk z čepele hokejky. Potom dôrazný Daňo vybojoval pre svoj tím presilovku, v ktorej zaujal Bartovičov pokus, ktorý betónom zastavil gólman Dinama.

V 27. minúte sa už hostia dočkali vytúženého gólu, keď po ľavej strane prenikol Vondrka, naznačil strelu, no namiesto nej si potiahol puk do strany a vedľa padajúceho Jeriomenka skóroval. Slovan hral v tejto pasáži veľmi umne, pohybom sa presadil voči statickému súperovi. V 28. minúte Daňovu strelu dezorientovaný vyrazil Jeriomenko s námahou iba na hornú sieťku bránky. V 34. minúte však prišiel smolný moment, keď tečovaná Derľukova delovka od modrej čiary skončila za chrbtom Janusa - 3:1. V závere tretiny sa dostal k dvom nádejným dorážkam Bližňák, na opačnom konci klziska Janus zneškodnil šance Petružálka i Kasjančuka.



Tretia tretina v znamení presilovky Dinama

Tretiu dvadsaťminútovku začalo Dinamo presilovou hrou, v ktorom zatvorilo súpera v jeho obrannom pásme, k výraznejšiemu ohrozeniu sa však nedostalo. Slovanisti v snahe zmeniť skóre vysunuli pressing na útočnú modrú čiaru, technicky zdatní domáci hráči sa však dokázali cez súperovo napádanie presadiť a utvárali si dobré strelecké pozície.

V 45. minúte vystrašil Janusa Cvetkov, vzápätí zlikvidoval aj pokus Koňkova z medzikružia. O tri minúty neskôr už ale brankár "belasých" kapituloval po strele Petružálka, ktorý ho prekonal pomedzi betóny. V 50. minúte mohol zvýšiť náskok Dinama Sopin, tentoraz si dal brankár Slovana pozor. O minútu neskôr sa druhýkrát strelecky presadil Petružálek a zvýšil na 5:1 pre Dinamo. Štyri minúty pred koncom mohol stav zmierniť Juraj Mikúš, no pred zakočením do prázdnej bránky mu puk smolne preskočil hokejku. Na viac sa už hostia nezmohli a tak si v úvodnom dueli s Dinamom pripísali jednoznačnú prehru.



Hlasy
Rostislav Čada, tréner Slovana: "Myslím si, že až do stavu 3:1 sme hrali veľmi dobre, boli sme domácemu tímu vyrovnaným súperom. Potom sa začal prejavovať rozdiel v pohybe, agresivite a úspešnosti v osobných súbojoch. Následne už naša bojová morálka nebola taká, akú sme si predstavovali. V druhej tretine sme hrali veľmi dobre, ale proti takému silnému tímu ako je Dinamo nie je jednoduché udržať si to herné nasadenie celý zápas. Vo štvrtok musíme zlepšiť fyzickú prácu a agresivitu, najmä v obrane. Určite sa pokúsime v druhom zápase vyhrať, ak by sme si taký cieľ nedávali, nemuseli sme do Moskvy ani chodiť."

Jakub Petružálek, autor dvoch gólov Dinama: "Som spokojný, ako nám to dnes vyšlo. Proti obrane Slovana sa ťažko presadzovalo, majú dobrý defenzívny systém, je ťažko hrať u nich v zóne, keď hrajú jeden na jedného. Vo štvrtok to budeme mať o to ťažšie."

Michal Vondrka, autor jediného gólu Slovana: "Dinamo má výborný tím, jeho hráči využili skoro všetky naše chyby, boli veľmi produktívni. Myslím si, že výsledok nezodpovedá celkom priebehu zápasu, až tak zle sme nehrali. Nejaké šance sme si utvorili. Pri mojom samostatnom úniku som videl, že brankár vyšiel ďaleko z bránkoviska, snažil som sa o blafák, žiaľ, trafil som tyčku. Za pár minút sme však dali gól a za stavu 2:1 súper znervóznel. Keby sme to vtedy pridali ďalší zásah, mohol sa duel skončiť úplne iným výsledkom."

Výsledok
1. zápas štvrťfinále play off Západnej konferencie:
Dinamo Moskva - Slovan Bratislava 5:1 (2:0, 1:1, 2:0)
Góly:
9. Cvetkov (Kokarev, Petružálek), 17. Mosaľov (Kvapil), 34. Derľuk (Soin, Koňkov), 48. Petružálek (Kvapil, Solovjov), 51. Petružálek (Kokarev, Cvetkov) - 27. Vondrka (Miklík, Tabaček). Rozhodcovia: Kulakov, Šenev - Aľošin, Ivanov (všetci Rus.), vylúčení: 4:4, presilovky: 1:1, oslabenia: 0:0, 5212 divákov.

ZOSTAVY:
Dinamo Moskva: Jeriomenko - Višnevskij, Graňák, Solovjov, Derľuk, Gorochov, Mironov, Lukin, Barancev - Koňkov, Soin, Babenko - Petružálek, Cvetkov, Kokarev - Sopin, Gorovikov, Kasjančuk - Kvapil, Pestunov, Mosaľov

Slovan Bratislava: Janus – Sersen, Sigalet, Mojžíš, Tabaček, Štajnoch, Mihálik - Miklík, J. Mikúš, Vondrka – Kukumberg, Bližňák, Bartovič - Hudáček, Kytnár, Lipiansky – Daňo, Ölvecký, T. Mikúš


Ďalšie sumáre KHL:
Lokomotiv Jaroslavľ - Severstaľ Čerepovec 1:2 (1:0, 0:1, 0:1)
Góly:
2. Kaľjužnyj - 27. Stoljarov, 55. Šipačjov
/stav série: 0:1/

CSKA Moskva - Lev Praha 3:2 pp (1:0, 0:1, 1:1 - 1:0)
Góly:
13. I. Radulov, 46. Kvaša, 75. Rylov - 24. Vrána, 56. Řepík
/stav série: 1:0/

SKA Petrohrad - Atlant Mytišči 1:0 pp (0:0, 0:0, 0:0 - 1:0)
Gól:
54. Thoresen.
/stav série: 1:0/


Priebeh zápasu
I. tretina
Oba tímy sú už na ľadovej ploche. Na ľade sme mohli vidieť všetky štyri útočné formácie zo strany Slovana. Hrá sa v svižnom tempe.

V piatej minúte Kasyančuk svoju šancu nepremenil a Janus zostáva s čistým kontom.

V deviatej minúte dostáva Kytnár dvojminútový trest.

Prvý gól padol v deviatej minúte. Domáci vedú 1:0. Dinamo stále v presilovke.

11. minúta: Ruský hokejista Sopin si posedí dve minúty na lavičke, hral bez prilby. Slovan už hrá presilovku. Vhadzuje sa v strednom pásme.

Belasí sa dostali do útočnej tretiny. Presilovka sa pre Slovan končí.

17. minúta: Mosaľov vystrelil na bránku belasých a dáva druhý gól pre Dinamo. Domáci vedú 2:0. V 19. minúte na trestnú lavicu ide opäť Kytnár.

20. minúta: Koniec prvej tretiny, domáci vedú nad Slovanom 2:0.


II. tretina
V 22. minúte sa hrá v plnom počte. V 23. minúte dostal Štajnoch zásah hokejkou, ruský hokejista trest nedostal.

V 27. minúte hrá Slovan presilovku, na trestnú lavicu sadol hráč Dinama Gorochov. V 28. minúte Slovan využil presilovku a znižuje náskok Dinama a dáva gól. Autorom gólu Vondrka. Stav Dinamo Moskva - Slovan Bratislava 2:1.

V 34. minúte dostávajú belasí tretí gól. Za chrbát Janusa sa dostala strela od ruského hokejistu Derľuka.

Bližňáková šanca zostala nepremenená.

40. minúta: Kytnár končí tretíkrát na trestnej lavici. Koniec druhej tretiny. Stav Dinamo Moskva - Slovan Bratislava 3:1.

III. tretina
41. minúta: Slovan začína poslednú tretinu v oslabení.

V 43. minúte opäť Slovan v oslabení. Na lavičku sa posadil Sersen.

V 45. minúte sa hrá na oboch stranách v plnom počte.

48. minúta:Hokejista Dinama Petružálek gólom zvyšuje stav domácich na 4:1.

Hráči Slovana sa snažia znížiť, ale nedarí sa im.

V 51. minúte Petružálek dáva svoj druhý gól v tomto zápase za chrbát Janusa. Dinamo vedie nad Slovanom 5:1.

Slovanisti nevyužili presilovku, ktorú hrali počas dvoch minút. Na lavičke sedel hráč Dinama Lukin. Slovan nemá šťastie, aby premenil strely.

60. minúta: Koniec zápasu. Dinamo Moskva vyhralo na domácej pôde nad Slovanom Bratislava 5:1.