Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Šport

Hamšík túži po reprezentačnom úspechu: Chceme opäť spojiť národ

Marek Hamšík, archívna snímka. Foto: TASR Lukáš Grinaj

Osemnásobný víťaz prestížnej ankety by sa chcel aj o rok posadiť na futbalový trón, ako však sám povedal, v Číne sa mu musí dariť viac ako v Neapole.

Bratislava 19. marca (TASR) - Sen Mareka Hamšíka je opäť raz spojiť slovenský národ. Futbalista roka SR za rok 2018 by si po účasti na MS 2010 a EURO 2016 chcel atmosféru vrcholného turnaja znovu pripomenúť. Osemnásobný víťaz prestížnej ankety by sa chcel aj o rok posadiť na futbalový trón, ako však sám povedal, v Číne sa mu musí dariť viac ako v Neapole.

Šiesty triumf za sebou a celkovo ôsmy. To je Hamšíkova bilancia v ankete o najlepšieho futbalistu Slovenska za kalendárny rok. Vyhral ju v rokoch 2009, 2010, 2013, 2014, 2015, 2016, 2017 a 2018. Rekordnú šnúru by nový kapitán slovenskej reprezentácie mohol natiahnuť, ale po nedávnom prestupe do čínskeho Ta-lien I-fang si dáva menšie šance: "Počítam s tým, že po prestupe sú moje šance menšie. Nežijem v oblakoch a môj prestup to možno naruší. Ale bolo to moje rozhodnutie. Bude ako bude. Možno keď strelím 30 gólov, tak opäť zvíťazím," povedal tesne po pondelňajšom prebratí ôsmej trofeje v stredisku X-bionic®sphere v Šamoríne. Hamšík pred rokom vyhral aj anketu slovenský Futbalista štvrťstoročia.

Tridsaťjedenročný špílmacher reprezentácie SR dostal od 33 hlasujúcich odborníkov celkovo 350 bodov a na druhé miesto odsunul obrancu Interu Miláno Milana Škriniara. Ten tak zopakoval minuloročný výsledok. Na víťaza stratil 36 bodov. Tretie miesto získal tak ako pred rokom stredopoliar Stanislav Lobotka zo španielskej Celty Vigo (268 bodov). "Ja tento triumf prajem všetkým. Škriniar a Lobotka majú k nemu asi najbližšie. Milan patrí k najlepším stopérom na svete, Stano ukazuje kvality v silnej španielskej lige," dodal Hamšík.

V 26. ročníku existencie ankety sa premiérovo stalo, že ju šesťkrát za sebou ovládol jeden muž. Hamšík už pred dvoma rokmi prekonal rekord Dušana Tittela, ktorý anketu vyhral trikrát za sebou v rokoch 1995 až 1997. "Je to úžasné vyhrať osemkrát po sebe. O tom sa mi ako dieťaťu ani len nesnívalo. Možno si to teraz ešte neuvedomujem, ale s pribúdajúcimi rokmi si to budem asi viac uvedomovať. Stále to má svoju iskru a znamená to, že stále dávam futbalu všetko," vyznal sa bývalý hráč SSC Neapol.

S Talianskom sa Hamšík rozlúčil veľkolepo. Neapol síce ligu nevyhral, ale slovenský futbalista sa do kroniky "Partenopei" zapísal nezmazateľným písmom. "Neapol skončil asi tretíkrát v lige za Juventusom, ale spravil som rekord v počte zápasov, to sa ráta. Ligu majstrov sme si užili, odohrali sme pekné zápasy s Parížom St. Germain a Liverpoolom. Neapolu veľmi prajem, aby ten titul raz získal. Mne ligový titul stále chýba. Uvidíme, či sa mi to podarí v Číne. Mužstvo sa stále skladá, ale predstavenstvo klubu a prezident majú ambície, aby sa stal najlepším v Ázii. Takže verím, že budeme napredovať."

V prebiehajúcej sezóne Hamšík túži okrem úspechov na klubovej scéne výrazne prispieť aj k reprezentačnej sláve. Slovákov čaká už vo štvrtok prvý zápas kvalifikácie na EURO 2020 s Maďarskom, o tri dni neskôr sa zverenci Pavla Hapala predstavia vo Walese. "V reprezentácii chcem ešte raz zažiť niečo také, ako sme už zažili dvakrát. Nebude to ľahká cesta, ale pokúsime sa opäť spojiť národ. Lebo futbalom sa to dá. Chcem čo najrýchlejšie streliť gól v čínskej lige a dobre reprezentovať Slovensko. Verím, že postúpime na EURO," vymenoval Hamšík svoje ciele na rok 2019.