Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

Štúdia: Oddaní futbaloví fanúšikovia podstupujú riziko infarktu

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Zvýšené hodnoty kortizolu spôsobujú aj zúženie ciev a môžu poškodiť oslabené srdce.

Oxford 24. januára (TASR) - Oddaní futbaloví fanúšikovia môžu počas zápasov prežívať hodnoty telesného stresu, ktoré hrozia až infarktom. Tvrdí to oxfordská štúdia, vedci pre jej účely skúmali sliny brazílskych priaznivcov počas neúspešného semifinále majstrovstiev sveta 2014.

Brazília podľahla v domácom prostredí Nemecku 1:7 a utrpela najvyššiu prehru od roku 1920. U fanúšikov sa rapídne zvýšili hodnoty hormónu kortizol, čo je potenciálne nebezpečné, keďže zvyšuje krvný tlak a námahu srdca. Vedci nepozorovali rozdiely v strese medzi mužmi a ženami. "Priaznivci, ktorí majú veľmi hlboký vzťah k svojmu tímu, považujú sa za jedného z členov, zažívajú pri sledovaní zápasu najväčší stres. Majú ho aj 'bežní' fanúšikovia, no nie až v takej miere," vysvetlila výskumníčka Martha Newsonová pre BBC.

Zvýšené hodnoty kortizolu spôsobujú aj zúženie ciev a môžu poškodiť oslabené srdce. Ľudia môžu nadobudnúť pocity, že ich život je v ohrození, alebo že sa ich niekto pokúša napadnúť. Predchádzajúca štúdia dokumentovala nárast počtu infarktov medzi fanúšikmi počas dôležitých zápasov, či už išlo o klubovú, alebo o reprezentačnú úroveň.

Oxfordská univerzita skúmala sliny štyridsiatich priaznivcov pred troma stretnutiami majstrovstiev sveta, počas duelov aj po nich. Jednoznačne najstresujúcejšie vyšlo "inkriminované" semifinále. Brazílčania sa utešovali humorom a objímaním, v posledných minútach už hodnoty hormónu klesli na predzápasovú úroveň. "Bol to mučivý súboj, mnoho ľudí pri odchode vzlykalo," dodala Newsonová, ktorá navrhuje, aby na štadiónoch po záverečnom hvizde tlmili svetlá a púšťali upokojujúcu muziku: "Kluby by mali kontrolovať srdcové hodnoty či ďalšie zdravotné ukazovatele 'rizikových' fanúšikov."