Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

V Katare štartuje 16. ročník futbalových MS klubov

Prezident Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) Gianni Infantino na tlačovej konferencii po zasadnut Rady íFIFA v Miami 15. marca 2019. Rada FIFA odsúhlasila rozšírenie MS klubov v novom 24-člennom formáte. FOTO TASR/AP Foto: TASR

Hrať sa malo na troch štadiónoch. Bude sa ale na len dvoch, keďže organizátori odložili otvorenie nového Education City Stadium, ktorý bude jedným z dejísk MS 2022.

Dauha 10. decembra (TASR) - Stredajším osemfinálovým zápasom medzi katarským Al-Sadd Sports Club a Hienghene Sport z Novej Kaledónie odštartuje 16. ročník majstrovstiev sveta klubov Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA). Dejiskom prestížneho podujatia bude metropola Kataru Dauha. Na turnaji sa predstaví šesť klubových šampiónov z konfederácií FIFA - FC Liverpool (UEFA), Flamengo Rio de Janeiro (CONMEBOL), saudskoarabský Al Hilal FC (AFC), tuniský Esperance S. de Tunis (CAF), mexický Monterrey (CONCACAF) a Hienghene Sport (OFC).

Šesticu doplní tohtoročný hostiteľ Al-Sadd. Víťaz otváracieho duelu sa vo štvrťfinále stretne s Monterrey. Druhú štvrťfinálovú dvojicu tvoria Al Hilal a Esperance S. de Tunis. Víťazi Pohára osloboditeľov a Ligy majstrov Flamengo s Liverpoolom si na svojich súperov počkajú až v semifinále. LFC nastúpi proti víťazovi súboja medzi Monterrey a úspešným osemfinalistom, juhoamerický šampión z Brazílie proti postupujúcemu z dua Al Hilal a Esperance. Finále aj zápas o 3. miesto sú na programe 21. decembra.

Minulý rok sa z tretieho triumfu za sebou, a celkovo štvrtého, tešil Real Madrid. Vo finále zdolal prekvapenie turnaja domáci SCC Al Ain zo Spojených arabských emirátov 4:1. Je tak isté, že šampionát bude mať nového víťaza. "Našim cieľom je stať sa svetovými šampiónmi. Ale ani my a ani Liverpool nemáme isté miesto vo finále, hoci sme favoriti. Musíme sa sústrediť najprv na semifinále. Ale samozrejme, bolo by fantastické stretnúť sa vo finále s Liverpoolom. Liverpool je ešte lepšie mužstvo, ako si ľudia myslia. To je môj názor. Majú skvelých hráčov, talentovaných a tvoria tím. Majú jedného z najlepších trénerov na svete. Ich útočné trio Salah, Firmino a Mane len málokedy vyjde strelecky naprázdno. Nie náhodou sú jasným lídrom Premier League," povedal 28-ročný Brazílčan Bruno Henrique, ktorý sa stal najlepším hráčom finále Copa Libertadores 23. novembra v Lime, v ktorom Flamengo dvoma gólmi Gabriela zdolalo argentínske River Plate 2:1.

Hrať sa malo na troch štadiónoch. Bude sa ale na len dvoch, keďže organizátori odložili otvorenie nového Education City Stadium, ktorý bude jedným z dejísk MS 2022. Mal hostiť tri stretnutia MS klubov, ale podľa FIFA organizátori nestihli 40-tisícový štadión dostatočne otestovať. Stavebné práce na štadióne sú síce ukončené, ale nový futbalový stánok neprešiel potrebnými skúškami a aj kolaudácia trvala dlhšie, než sa očakávalo. Tri zápasy MS klubov, ktoré mala aréna hostiť, presunuli do Dauhy na Khalifa International Stadium. Ten je tradičným dejiskom súbojov katarskej futbalovej reprezentácie a tento rok hostil aj atletické MS.

Program 16. ročníka MS klubov FIFA:



11. decembra - osemfinále:

18.30 Al-Sadd Sports Club - Hienghene Sport

14. decembra - štvrťfinále:

15.00 Al Hilal FC - Espérance Sportive de Tunis

18.30 Monterrey - víťaz osemfinále

17. decembra - o 5. miesto a prvé semifinále

15.30 o 5. miesto

18.30 Flamengo - Al Hilal FC/Espérance Sportive de Tunis

18. decembra - druhé semifinále

18.30 Monterrey/Al-Sadd Sports Club/Hienghene Sport - FC Liverpool

21. decembra - finále, zápas o 3. miesto

15.30 o bronz

18.30 finále


Prehľad víťazov MS klubov FIFA:



2018: Real Madrid (Šp.)

2017: Real Madrid (Šp.)

2016: Real Madrid (Šp.)

2015: FC Barcelona (Šp.)

2014: Real Madrid (Šp.)

2013: Bayern Mníchov (Nem.)

2012: Corinthians Paulista (Braz.)

2011: FC Barcelona (Šp.)

2010: Inter Miláno (Tal.)

2009: FC Barcelona (Šp.)

2008: Manchester United (Angl.)

2007: AC Miláno (Tal.)

2006: Internacional Porto Alegre (Braz.)

2005: FC Sao Paulo (Braz.)

2000: Corinthians Sao Paulo (Braz.)