Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Šport

Turci slávili postup aj bez gólu, Francúzov potrápili Moldavci

Tureckí hráči salutujú po góle proti Francúzsku v zápase H-skupiny Francúzsko - Turecko kvalifikácie na ME 2020 v Paríži 14. októbra 2019. Foto: TASR/AP

Kouč úradujúcich majstrov sveta Didier Deschamps priznal, že musel v šatni po prvom polčase zvýšiť hlas.

Saint-Denis 15. novembra (TASR) - Futbalisti Francúzska vo štvrtok večer na Saint-Denis potvrdili postup na kontinentálny šampionát, ich triumf proti Moldavsku (2:1) sa však rodil veľmi ťažko. Spolu s Francúzmi postúpili z H-skupiny aj Turci, stačila im k tomu bezgólová remíza s Islandom.

Zápas na Stade de France mal prekvapivý priebeh. Možno aj preto, že duel Turecka s Islandom sa skončil skôr, ako sa začal duel v Paríži a domáci vďaka výsledku z Istanbulu vedeli, že sa určite predstavia na EURO. Moldavsko poslal do vedenia v 9. minúte Vadim Rata. Domáci síce v 35. zásluhou Raphaela Varanea vyrovnali, no hostia držali cennú remízu až do 79. minúty, keď z penalty rozhodol Olivier Giroud. "Som veľmi hrdý na mojich hráčov, pretože sa nebáli. Pre väčšinu z nich je veľmi ťažké hrať v takejto atmosfére. Vo svojich domácich ligách hrajú pred niekoľkými stovkami ľudí a dnes večer hrali pred 70.000 divákmi. Som hrdý na to, čo predviedli, ale zároveň som nahnevaný, pretože sme si zaslúžili bodovať," povedal pre uefa.com Engin Firat, tréner Moldavska.

Kouč úradujúcich majstrov sveta Didier Deschamps priznal, že musel v šatni po prvom polčase zvýšiť hlas: "Možno som bol tvrdší, ako inokedy. Ale vzhľadom na kvalitu a individuálnu vyspelosť hráčov sme hrali pod svoje možnosti. Moldavci výborne bránili, naši útočníci sa ťažko presadzovali, mali málo pohybu. Po polčase sme sa zlepšili, ale nebolo to ideálne."

V Turecku mali k triumfu blízko domáci, ale aj Islanďania. Obe mužstvá si vytvorili šance, zápas bol ako na váhach, napokon sa však nepodarilo skórovať nikomu. Bezgólová remíza posunula na EURO Turkov, ktorí sa po záverečnom hvizde oddali postupovým oslavám. "Celý deň z nás sršalo nadšenie. Nastúpili sme proti silnému mužstvu, ale hrali sme disciplinovane a dosiahli sme vytúžený výsledok. Sme veľmi šťastní. Máme kvalitných hráčov na každej pozícii a myslím si, že v budúcnosti dosiahneme oveľa viac," povedal stredopoliar Okay Yokuslu.

Útočník Islandu Mikael Anderson bol po zápase sklamaný, no športovo uznal silu súpera: "Doma sme Turkov zdolali, teraz sme získali bod, takže sme s nimi vybojovali štyri body. Urobili sme pre úspešný výsledok úplne všetko, ale nestačilo to. Majú skutočne silný tím. Sme pochopiteľne smutní."