Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

ME 2020: Dáni vydreli potrebný postupový bod v Írsku

Dánsky brankár Kasper Schmeichel (druhý zľava) oslavuje so spoluhráčmi na ihrisku po postupe na ME na konci zápasu D-skupiny Írsko - Dánsko 9. kola kvalifikácie EURO 2020 v Dubline 18. novembra 2019. FOTO TASR/AP Foto: TASR

Vikingovia sa v závere ubránili tlaku domácich, ktorí mali počas celého zápasu viac z hry, no príliš veľa gólových šancí si nevypracovali.

Dublin 19. novembra (TASR) - Futbalisti Dánska sa predstavia na budúcoročnom európskom šampionáte. V pondelok v priamom súboji o postup vydreli v Dubline proti Írsku po remíze 1:1 potrebný bod, ktorý im zabezpečil druhé miesto v konečnej tabuľke D-skupiny. Prvenstvo a postup si v záverečnom kole zabezpečili Švajčiari po jasnom triumfe 6:1 na pôde Gibraltáru.

Dáni sa v závere ubránili tlaku domácich, ktorí mali počas celého zápasu viac z hry, no príliš veľa gólových šancí si nevypracovali a navyše museli doťahovať náskok súpera. "Sme tam, ale boli sme hrozní," priznal po zápase brankár a kapitán Dánov Kasper Schmeichel. "Herne sa nám nedarilo nič, s čím sme išli na ihrisko a tak sme to museli ubojovať snahou a nasadením. Párkrát sme mali kopec šťastia, ale potrebujete ho, keď bojujete o postup."

Íri potrebovali na istotu postupu vyhrať a od začiatku hrali aktívnejšie. Hru Dánov skomplikovali dve vynútené striedania - zranenie vyradilo z hry už v 13. minúte Thomasa Delayneho, v 33. musel predčasne opustiť ihrisko aj Andreas Cornelius. Domáci ale z územnej prevahy nevyťažili nič a trest prišiel na druhej strane v 73. minúte, keď si na center za obranu nabehol útočník Martin Braithwaite a pohotovo v páde skóroval. Päť minút pred koncom síce prvým reprezentačným gólom vyrovnal Matt Doherty, no víťazný gól sa už domácim streliť nepodarilo.

"Hrali sme v ťažkej skupine a keď chcete vyhrávať zápasy, potrebujete dávať góly. To sa nám príliš nedarilo," narážal po zápase autor domáceho zásahu Doherty na fakt, že Íri v ôsmich kvalifikačných dueloch zaznamenali iba sedem gólov a to hrali dvakrát s outsiderom z Gibraltáru. Účasť na EURO si budú ešte môcť vybojovať v marcovej play off Ligy národov. "Keď budeme takto hrať v play off, môžeme zdolať hocikoho," myslí si kouč Mick McCarthy. "Som spokojný s výkonom, chýbalo nám málo. Na hráčov som hrdý, najmä na to, ako zareagovali na inkasovaný gól a až do konca išli na hranici vyčerpania. Prehrali sme v kvalifikácii jediný zápas a to nie je zlá vizitka."

Írsky Dublin bude jedným z 12 dejísk európskeho šampionátu, rovnako ako Kodaň a Dáni tak už majú istotu, že sa predstavia pred svojimi fanúšikmi. "Pre nás to znamená naozaj veľa. Sme malá krajina a preto príležitosť hrať zápasy veľkého turnaja na domácej pôde je jedinečná," dodal Schmeichel.