Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

EL: Slovan sa chce rozlúčiť víťazne, Šporar myslí na gól Brage

Na snímke Andraž Šporar (Slovan) oslavuje gól v zápase K-skupiny 3. kola Európskej ligy UEFA vo futbale Slovan Bratislava - Wolverhampton Wanderers 24. októbra 2019 v Bratislave. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Slovenský majster má za sebou dobrý rok, vrátil sa na Tehelné pole, oslávil storočnicu, získal titul a napriek eliminácii z Ligy majstrov si zahral v skupine EL.

Bratislava 11. decembra (TASR) - Futbalisti bratislavského Slovana uzavrú úspešnú jeseň sezóny 2019/2020 vo štvrtok na Tehelnom poli duelom záverečného 6. kola skupinovej fázy Európskej ligy UEFA proti portugalskému Sportingu Braga (21.00 SEČ). Hoci z K-skupiny už nemôžu postúpiť do šestnásťfinále, v hre je dosť - prestíž, tretie miesto v skupine, body do koeficientu či prémia za víťazstvo.

Slovenský majster má za sebou dobrý rok, vrátil sa na Tehelné pole, oslávil storočnicu, získal titul a napriek eliminácii z Ligy majstrov si zahral v skupine EL. Aj hosťom pôjde o veľa, bojujú o prvé miesto v skupine, keď majú jednobodový náskok pred Wolverhamptonom Wanderers z anglickej Premier League.

Prvý vzájomný duel v Brage sa skončil nerozhodne 2:2, keď sa strelecky presadil Andraž Šporar a v závere zápasu si obranca Bruno Viana zrazil strieľaný center Erika Daniela do vlastnej siete. "Belasí" boli po tomto zápase lídrami skupiny so štyrmi bodmi, potom ale prišli dve prehry s "vlkmi" a padli aj na pôde istanbulského Besiktasu. Slovan cez víkend zdolal vo Fortuna lige doma Dunajskú Stredu 2:0 a prezimuje na jej čele s 10-bodovým náskokom. Braga prehrala na ihrisku Aves 0:1 a v aktuálnej tabuľke portugalskej ligy je šiesta. Na európskej scéne je však opäť úspešná, keďže postúpi do jarnej vyraďovacej fázy a môže sa pokúsiť napodobniť sezónu 2010/2011, keď sa v Európskej lige prebojovala až do finále.

Štvrtkový duel bude o čosi špeciálnejší pre obrancu domácich Myentyho Abenu, ktorý v deň zápasu oslávi 25. narodeniny. "Najkrajším darčekom by bol priaznivý výsledok, čiže ideálne víťazstvo a zaplnené tribúny na Tehelnom poli. Stále máme veľkú motiváciu. Je to predsa Európska liga, v ktorej je každý zápas dôležitý a každý výsledok obletí svet. V Európe sme tento rok dosiahli výborné veci a určite by nebolo dobré skončiť v skupine na štvrtom mieste. Preto chceme bodovať, aby sme sa nemuseli pozerať na výsledok z Anglicka. Hráme doma na Tehelnom poli, kde nás v skupinovej fáze prvýkrát uvidia naši verní fanúšikovia. Aj pre nich sa chceme pobiť o čo najlepší výsledok," citoval Abenu klubový web Slovana. "Braga je silná na lopte, hrajú kombinačný futbal a majú nebezpečné krídelné akcie. V prvom zápase sa presadili aj zo štandardnej situácie, na čo si musíme dať pozor. Čelíme veľmi kvalitnému tímu, ktorý už niečo dosiahol aj na európskej scéne. My sme im však dali dva góly a našli sme cestu, ako môžeme uspieť. Základom úspechu je pozorná obrana a naše protiútoky, v ktorých sme dobrí. Dôležitá bude efektivita, keď príde šanca, treba ju využiť," dodal Abena.

Slovan oba domáce zápasy v skupine pre trest od UEFA odohral "iba" s deťmi do 14 rokov na tribúnach. Teraz by mala na Tehelné pole prísť dvojciferná návšteva. "Verím, že ľudia prídu vo veľkom počte a podporia nás. Bez fanúšikov to skrátka nie je ono, ich podporu potrebujeme. Spoločne chceme pekne uzavrieť tento rok, takže snáď nás na Tehelnom poli bude čo najviac a zažijeme vydarenú rozlúčku s rokom 2019," uzavrel Abena.

Možno posledný duel na Tehelnom poli čaká slovinského kanoniera Andraža Šporara, o ktorého je záujem na prestupovom trhu. Je tak otázne, či bude v mužstve trénera Jána Kozáka pokračovať aj na jar. Dvadsaťpäťročný útočník ale prestup ešte nerieši a sústredí sa na najbližší zápas. "Proti Brage to bude určite náročnejšie než v sobotu v domácej súťaži, no túžime po úspešnej bodke za jesennou časťou i celým rokom. Chcem dať gól proti Brage, to je jediné, na čo teraz myslím. Všetci veríme, že na Bragu príde čo najviac fanúšikov a dosiahneme priaznivý výsledok. To by bol krásny záver tejto polsezóny," povedal Šporar, so štyrmi presnými zásahmi stále jeden z najlepších strelcov EL.

Zápas v priamom televíznom prenose prinesie RTVS. Povedú ho arbitri z Poľska, ako hlavný Pawel Gil. Vstupenky sú v predaji on-line na Ticketmedia.sk. Osobný predaj vstupeniek bude prebiehať aj v deň zápasu v pokladnici na Tehelnom poli od 10.00 do úvodného výkopu.

6. kolo skupinovej fázy EL 2019/2020, K-skupina, štvrtok 21.00 SEČ, Tehelné pole:



Slovan Bratislava - Sporting Braga rozhodcovia: /Pawel Gil - Konrad Sapela, Marcin Borkowski (všetci Poľ.), priamy prenos RTVS/

druhý zápas:

Wolverhampton Wanderers - Besiktas Istanbul /Andris Treimanis (Lot.)

tabuľka K-skupiny:

1. Braga 5 3 2 0 11:7 11 - postup
2. Wolverhampton 5 3 1 1 7:5 10 - postup
3. SLOVAN 5 1 1 3 8:9 4
4. Besiktas 5 1 0 4 6:11 3