Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

Gasly zažil v Brazílii najkrajší deň v kariére

Na snímke francúzsky pretekár Pierre Gasly. Foto: TASR/AP

Aj Albon, rovnako ako Gasly a Sainz, mal preteky rozbehnuté na životný výsledok. V predposlednom 70. kole mu však Hamilton nenechal priestor na vnútornej strane jednej zo zákrut.

Sao Paulo 18. novembra (TASR) - Francúzsky pretekár Pierre Gasly z tímu Toro Rosso Pierre Gasly zažil na Veľkej cene Brazílie najlepší deň v živote. Prekvapením v Sao Paulo bolo nielen jeho 2. miesto za víťazom Maxom Verstappenom, ale aj tretia priečka Španiela Carlosa Sainza. Jeho premiérové umiestnenie na stupni víťazov sa zrodilo po dodatočnej 5-sekundovej penalizácii Lewisa Hamiltona, ktorý mal v závere pretekov kolíziu s Alexandrom Albonom z Red Bullu.

Aj Albon, rovnako ako Gasly a Sainz, mal preteky rozbehnuté na životný výsledok. V predposlednom 70. kole mu však Hamilton nenechal priestor na vnútornej strane jednej zo zákrut, Albon sa dostal do hodín a napokon ho klasifikovali na 14. priečke. Hamilton sa po kolízii dostal na konečnú 3. priečku a užil si aj pódium, ale traťoví komisári mu napokon podľa očakávania udelili 5-sekundovú penalizáciu. Po nej sa zosunul na 7. priečku a tretie miesto tak obsadil pôvodne štvrtý Carlos Sainz z Mclarenu. "Bola to iba moja chyba, Albonovi sa úprimne ospravedlňujem. Snažil som sa ho predbehnúť, bolo tam miesto, ale ako som zabočil doprava, tak tam už neostal ani centimeter. Albon mal dnes výborné preteky, odviedol skvelú prácu, o to viac ma to mrzí," kajal sa Hamilton, ktorý je už istý víťaz sezóny 2019.

Na prekvapujúcom zložení stupňa víťazov mali výrazný podiel vypadnutia elitných jazdcov. Druhý v priebežnom poradí Valtteri Bottas z Mercedesu nedokončil preteky pre technickú poruchu, Charles Leclerc a Sebastian Vettel z Ferrari doplatili na vzájomnú kolíziu. Gaslymu to však radosť zo životného výsledku nevzalo. V premiérovej účasti na pódiu sa zaradil za víťazného Maxa Verstappena, s ktorým boli v úvode sezóny spolujazdci v Red Bulle. "Je to najlepší deň v mojom živote. Tento výsledok venujem všetkým, ktorí mi k nemu pomohli. Nielen na členov nášho skvelého tímu, ale aj na tých, ktorí mi pomohli na ceste do F1. Také množstvo emócií som ešte nikdy nemal," konštatoval Gasly.

Priebežné poradie seriálu F1 (po 20 z 21 pretekov):

1. Lewis Hamilton (V. Brit./Mercedes) 387 bodov, 2. Valtteri Bottas (Fín./Mercedes) 314, 3. Max Verstappen (Hol./Red Bull) 260, 4. Charles Leclerc (Mon./Ferrari) 249, 5. Sebastian Vettel (Nem./Ferrari) 230, 6. Pierre Gasly (Fr./Toro Rosso) 95, 7. Carlos Sainz (Šp./Mclaren) 95, 8. Alexander Albon (Th./Red Bull) 84, 9. Daniel Ricciardo (Aus./Renault) 54, 10. Sergio Perez (Mex./Racing Point) 46, 11. Lando Norris (V. Brit/Mclaren) 45, 12. Kimi Räikkönen (Fín./Alfa Romeo) 43, 13. Nico Hülkenberg (Nem./Renault) 37, 14. Daniil Kvjat (Rus./Toro Rosso) 35, 15. Lance Stroll (Kan./Racing Point) 21, 16. Kevin Magnussen (Dán./Haas) 20, 17. Antonio Giovinazzi (Tal./Toro Rosso) 14, 18. Romain Grosjean (Fr./Haas) 8, 19. Robert Kubica (Poľ./Williams) 1, 20. George Russell (V. Brit./Williams) 0.