Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Šport

EURO 2020: Slováci zvíťazili nad Maďarskom 2:0

Na snímke vpravo Ondrej Duda (Slovensko) sa raduje po strelení gólu v úvodnom stretnutí prvého kola zápasu E-skupiny kvalifikácie EURO 2020 Slovensko - Maďarsko 21. marca 2019 v Trnave. Foto: TASR - Pavel Neubauer

V 42. minúte Rusnákov prudký center z pravej strany našiel pred bránou stojaceho Dudu, ktorý loptu usmernil do siete - 1:0.

Trnava 22. marca (TASR) - Slovenská futbalová reprezentácia úspešne vstúpila do nového cyklu kvalifikácie EURO 2020, keď vo štvrtkovom zápase E-skupiny v Trnave zdolala Maďarsko 2:0 vďaka gólom Ondreja Dudu zo 42. a Alberta Rusnáka z 85. minúty. Ďalším súperom zverencov trénera Pavla Hapala bude v nedeľu 24. marca o 15.00 SEČ v Cardiffe domáci Wales.

E-skupina:



Slovensko - Maďarsko 2:0 (1:0)

Góly: 42. Duda, 85. Rusnák, ŽK: Vavro, Kucka, Hamšík, Škriniar - Kalmár, Korhut, Á. Nagy. Rozhodovali: Bezborodov - Dančenko, Gavrilin (všetci Rus.), 14.235 divákov.

Slovensko: Dúbravka - Pekarík, Vavro, Škriniar, Hancko - Kucka, Lobotka - Rusnák (90.+3 Mihalík), Hamšík, Mak (79. Stoch) - Duda (87. Šafranko)

Maďarsko: Gulácsi - Lovrencsics, Lang (81. Holender), Orbán, Kádár, Korhut - Á. Nagy, Kovács, Kalmár (61. Dzsudzsák), Kleinheisler (54. Szoboszlai) - Szalai


Úvodné minúty priniesli boj o stred ihriska, ktorý nemal víťaza. Do prvej šance sa v 11. minúte dostali Slováci vďaka Hamšíkovi, ale domáci kapitán v tiesni netrafil loptu ideálne a neohrozil bránu hostí. O tri minúty Pekarík krížnou strelou prinútil k zákroku Gulácsiho, ktorý loptu vyrazil na roh. Maďari boli vzadu sformovaní, predsa ich však mohla prekvapiť Hanckova ľavačka spoza šestnástky, ktorá "lízla" brvno. Domáci skôr hrozili v zábleskoch ako po súvislom tlaku, ktorý si v úvodnej 45-minútovke nedokázali vytvoriť. Maďari sa s pribúdajúcimi minútami osmelili. Priamu strelu do priestoru troch žrdí síce nevyslali, ale s mierne favorizovaným súperom dokázali hrať vyrovnanú partiu a remízový výsledok im vyhovoval. Do prestávky však bezgólové skóre nevydržalo. V 42. minúte Rusnákov prudký center z pravej strany našiel pred bránou stojaceho Dudu, ktorý loptu usmernil do siete - 1:0.



Slováci vstúpili do druhého polčasu aktívne s kombináciami na súperovej polovici, ale šancu si po nich nedokázali vytvoriť. Maďari urobili v krátkom čase dve striedania so zámerom oživiť ich stojatú ofenzívnu hru. A prakticky okamžite po príchode Dzudzsáka aj vyslali prvú strelu na bránu, Szalaia však vychytal Dúbravka. Na opačnej strane Mak z uhla preveril Gulácsiho, ktorý jeho pokus vyrazil do bezpečia. V 70. minúte sa Kucka s Rusnákom dostali do prečíslenia, ale ich akcia sa neskončila gólom. Tempo zápasu narástlo, v 73. minúte sa ocitol Orban pred Dúbravkom, ten si s jeho slabou hlavičkou bez problémov poradil. Proti strele Dzsudzsáka zasahovať nemusel, pretože preletela tesne nad brvnom jeho brány. V 85. minúte nepripustil drámu a strachovanie sa o tesný náskok Rusnák, ktorý filigránsky k ľavej žrdi prekonal Gulácsiho a rozhodol - 2:0. Slovensko si v piatom vzájomnom zápase s Maďarskom pripísalo pri dvoch remízach už tretiu výhru.

Hlasy po zápase (zdroje: RTVS, TASR):

Marco Rossi, tréner Maďarska: "Myslím si, že si Slováci zaslúžili zvíťaziť. Ukázali viac umenia v strede poľa. My sme tam urobili viac chýb, prehrávali sme súboje. Inkasovali sme v prvom polčase po jednej chybe. Hrali sme bez toho správneho nasadenia. V druhom polčase sme mali viacero šancí vyrovnať. Zápas to bol tesný, ale my sme im dovolili dať aj druhý gól. Na tejto úrovni rozhodujú detaily, my sme strácali veľa loptu. Myslím si, že sa ale môžeme zlepšiť. Gratulujem Slovensku k výhre, zaslúžilo si ju. My sa ale nevzdáme."

Pavel Hapal, tréner SR: "Bol to veľmi odpracovaný výkon. Tento výsledok sa vôbec nerodil jednoducho, ťažko sme sa dostávali do brejkových príležitostí. To, čo sme mali, sme nepremenili, nakoniec sa nám podarilo dať vytúžený gól do polčasu."

Ondrej Duda, autor gólu SR: "Musím povedať, že som sa necítil optimálne, pretože na hrote to nie je moja pozícia. Robil som, čo som mohol, aj keď som loptu nemal na kopačkách tak často, ako keď hrám v klube trocha nižšie. Som rád, že som dal gól a že som pomohol mužstvu."

Albert Rusnák, autor druhého gólu: "Maďari po prvom góle museli viac otvoriť hru a vznikal tam väčší priestor pre naše kombinácie. Čo sa týka môjho gólu, dostal som dobrú loptu za obranu od Ondreja Dudu, hodil som si loptu na ľavačku a mieril som obrancovi medzi nohy. Nedostali sme gól, dva sme doma dali a po každej stránke sme splnili, čo od nás tréner chcel."

Denis Vavro, stopér SR: "Debut som si užil výborne, sú to neopísateľné pocity. Prvý kvalifikačný zápas a víťazstvo, takže spokojnosť. Verím, že budeme ako mužstvo pokračovať v týchto výkonoch. Prvých 5-10 minút som mal stres, bol to môj prvý zápas, ale pomohli mi chalani aj diváci, ktorí ma povzbudili. Teraz treba dobre zregenerovať pred zápasom vo Walese, ktorý nás čaká už o tri dni."