Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

Rely Dakar: Svitko sa ťažko vyrovnáva so smrťou Goncalvesa

Slovenský motocyklista štefan Svitko (uprostred v pozadí) a Autrálčan Toby Price (vľavo) sú na mieste, kde mal nehodu portugalský motocyklista Paulo Goncalasa počas nedeľnej 7. etapy Rely Dakar 12. januára 2020. Portugalčan nehodu neprežil. Podľa oficiálneho webu podujatia mal po 276 kilometroch trasy z Rijádu do Wadi Al-Dawasiru nehodu. Stal sa 25. obeťou podujatia od založenia v roku 1979 a prvou od Michal Hernik, ten zahynul v roku 2015. Foto: TASR/AP

Mnohonásobný účastník púštnych pretekov aj po príchode zdravotníkov neopustil ihneď miesto nehody.

Rijád 13. januára (TASR) - Slovenský motocyklista Štefan Svitko prežíva ťažké chvíle. Jeho boj o umiestnenie v prvej desiatke Rely Dakar sa už nejaví ako podstatný, jazdca zasiahla smrť jeho kolegu Paula Goncalvesa.

Svitko bol v nedeľu jedným z prvých pri bezvládnom tele Portugalčana, no nedokázal mu pomôcť. "Toto bola najťažšia etapa môjho života," povedal Svitko v rozhovore pre Slovenskú motocyklovú federáciu (SMF). "Bol som desať sekúnd za Tobym Priceom a na 275. kilometri sme našli Paula. Nejavil známky života a okolo neho bolo veľa krvi. Letela okolo televízna helikoptéra, zastavili sme a okamžite žiadali o pomoc. O pár minút prileteli zdravotníci," popísal osudové momenty Svitko.

Mnohonásobný účastník púštnych pretekov aj po príchode zdravotníkov neopustil ihneď miesto nehody. "Zdravotníci začali s masážou srdca. Pomáhali sme im, lebo boli iba dvaja. Po jeden a pol hodine boli vyčerpaní, pomoc potrebovali aj oni. Po veľmi dlhom čase Paulo stále nejavil známky života, naložili sme ho s Tobym do vrtuľníka a pokračovali do cieľa. Bolo to veľmi ťažké," dodal Svitko, ktorý napokon obsadil v nedeľnej 7. etape 14. miesto, v celkovom hodnotení figuruje na 10. priečke.

Vzhľadom na tragédiu sa organizátori po dohode s jazdcami rozhodli zrušiť pondelkovú etapu motocyklistov a štvorkoliek.