Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Šport

Svitolinová je prvou finalistkou dvojhry na MS WTA Tour v Šen-čene

Na archívnej snímke Jelina Svitolinová Foto: TASR/AP

Ukrajinka sa môže stať po Serene Wiliamsovej prvou tenistkou od roku 2014, ktorá obháji titul na tomto turnaji.

Šen-čen 2. novembra (TASR) – Ukrajinská tenistka Jelina Svitolinová sa stala prvou finalistkou dvojhry na MS WTA Tour v čínskom Šen-čene. Obhajkyňa titulu viedla v semifinále nad Švajčiarkou Belindou Benčičovou 5:7, 6:3, 4:1, keď jej súperka zápas skrečovala. Svitolinová natiahla víťaznú šnúru na MS WTA na deväť zápasov. V nedeľnom finále sa stretne s úspešnou zo zápasu medzi najvyššie nasadenou Austrálčankou Ashleigh Bartyovou a Češkou Karolínou Plíškovou.

Ukrajinka sa môže stať po Serene Wiliamsovej prvou tenistkou od roku 2014, ktorá obháji titul na tomto turnaji. Pre Benčičovú je semifinále na MS WTA Tour vyvrcholením úspešnej sezóny, v ktorej sa vrátila do prvej desiatky rebríčka WTA po dlhom zranení.

Vo vyrovnanom prvom sete, ktorý Benčičová vyhrala 7:5 rozhodla až 13. hra, v ktorej 22-ročná Švajčiarka druhýkrát prelomila Svitolinovej podanie. Tesne predtým sa však nechala ošetriť v dôsledku svalových problémov a zdravotný problém ju limitoval aj v ďalšom priebehu zápasu.

Hneď v úvode druhého setu Svitolinová získala Švajčiarkin servis a náskok udržala do záveru setu, hoci musela odvracať tri brejkbaly súperky. Tretie dejstvo už malo rýchly priebeh. Benčičová stratila hneď svoje prvé podanie, Svitolinová pridávala fiftíny trpezlivou hrou od základnej čiary, zatiaľ čo sa jej súperka dopúšťala nevynútených chýb v snahe čo najrýchlejšie ukončiť výmenu. Po odohraní piatej hry za stavu 1:4 Benčičová pre pretrvávajúce zdravotné problémy skrečovala.

"Z postupu do finále mám radosť, mrzí ma však, že som nevyhrala po premenenom mečbale. Belinde želám, aby sa čím skôr uzdravila a vrátila na kurt ešte silnejšia. Šampionát WTA je posledný turnaj v sezóne. Už cítim únavu, no v nedeľu dám do toho všetko a pokúsim sa obhájiť vlaňajší titul," povedal po zápase Svitolinová.

MS WTA semifinále - dvojhra:

Jelina Svitolinová (8-Ukr.) - Belinda Benčičová (7-Švaj.) 5:7, 6:3, 4:1 - skreč Benčičovej