Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 29. máj 2024Meniny má Vilma
< sekcia Šport

Kanadskí hokejisti zdolali Rakúsko 7:6 po predĺžení

Kanadský hokejista Brandon Tanev(vľavo) a rakúsky hokejista Dominique Heinrich počas zápasu A-skupiny Kanada - Rakúsko na 87. majstrovstvách sveta v ľadovom hokeji v Prahe v utorok 14. mája 2024. Foto: TASR/AP

Kanaďania sa napriek zaváhaniu dostali s 8 bodmi na čelo tabuľky, najbližšie nastúpia vo štvrtok o 20.20 h proti Nórsku.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Praha 14. mája (TASR) - Kanadskí hokejisti zdolali vo svojom treťom zápase v pražskej A-skupine MS Rakúsko 7:6 až po predĺžení. Obhajca titulu dve tretiny jasne dominoval, po 40 minútach viedol 6:1, no v tretej časti šokujúco dovolil outsiderovi streliť päť gólov a senzačne vyrovnať. Favorit napokon vybojoval dvojbodové víťazstvo, rozhodol o ňom v 15. sekunde predĺženia kapitán John Tavares.

Kanaďania sa napriek zaváhaniu dostali s 8 bodmi na čelo tabuľky, najbližšie nastúpia vo štvrtok o 20.20 h proti Nórsku. Rakúšania, ktorí vydreli prvý bod na šampionáte, sa v rovnaký deň stretnú o 16.20 s Fínskom.



A-skupina:

Kanada - Rakúsko 7:6 pp (3:1, 3:0, 0:5 - 1:0)

Góly: 7. Cozens (Mangiapane, Guhle), 10. Guhle (Tavares, Hagel), 14. Byram (Zellweger), 23. McCann (Bunting), 30. Bedard (Guenther, Parayko), 38. Dubois (Hagel, Power), 61. Tavares (Dubois, Parayko) - 11. Nissner (M. Huber, Raffl), 44. Baumgartner (Schneider), 45. Schneider (Zwerger, Wolf), 51. Zwerger (Nickl), 56. Schneider (Zwerger, Unterweger), 60. Rossi. Rozhodcovia: Ansons (Lot.), Heikkinen (Fín.) - Hynek (ČR), Zunde (Lot.), vylúčení: 2:2 na 2 min., presilovky a oslabenia: 0:0, 14.704 divákov.

Kanada: Binnington - Parayko, Power, Oleksiak, Byram, Severson, Guhle, Zellweger - Dubois, Tavares, Hagel - Bedard, Paul, Guenther - Mercer, McBain, Tanev - Mangiapane, Cozens, Bunting - McCann

Rakúsko: Madlener - Heinrich, Nickl, Unterweger, Wolf, Strong, Maier, Stapelfeldt, Brunner - Raffl, Nissner, M. Huber - Zwerger, Rossi, Schneider - Ganahl, Baumgartner, Haudum - P. Huber, Wukovits, Rohrer




Kanaďania sa od úvodu zahryzli do súpera, svojím dôrazom pri mantineloch získavali puky a zavreli Rakúšanov v ich obrannom pásme. Prvý gól tak bol iba otázkou času. Prišiel v 7. minúte, keď po prihrávke Mangiapaneho nekompromisne zakončil Cozens - 1:0. Favorit pokračoval v nápore a v 10. min strelil jeho druhý gól obranca Guhle, ktorého šikovne našiel Tavares. Rakúšania síce dokázali zo svojej prvej vážnejšej šance znížiť, keď sa dorážkou presadil Nissner, ale obhajcu to iba viac rozdráždilo. Ešte do prestávky skóroval Byram a po nej zvýšil na 4:1 McCann. Kanaďania neubrali nohu z plynu, Bedard prekonal Madlenera aj z veľkého uhla. Rakúsky brankár potom viackrát podržal svoje mužstvo. Po strele Cozensa mu pomohla žŕdka, pri dorážke Duboisa už toľko šťastia nemal. V tretej časti sa obraz hry nečakane zmenil. Zámorský tím vedomý si svojho náskoku trestuhodne poľavil, čo outsider okamžite využil. Dvomi rýchlymi gólmi po vydarených kombináciách skorigoval na 3:6 a keď Zwerger v 51. minúte z ľavého krídla prepálil neistého Binningtona, bola zrazu zo zápasu ešte zápletka. Rakúšania sa dostali na koňa, hnali ich aj početní fanúšikovia v pražskej aréne. Tí explodovali po tom, ako Madlener zázračne vychytal Mangiapaneho a na druhej strane Schneider znížil na rozdiel jedného gólu. Kanaďania znervózneli, puky im odskakovali a začala sa črtať senzácia. Tá nabrala jasné kontúry, keď po chybe Guhleho vyrovnal v power play bez brankára Rossi - 6:6. Rakúšania tak vydreli senzačne bod. Ďalší už nepridali, lebo po 15 sekundách predĺženia rozhodol po individuálnej akcii Tavares.

hlasy aktérov (zdroj: JOJ):

Pierre-Luc Dubois, autor šiesteho gólu Kanady: "Myslím si, že sme dve tretiny hrali veľmi dobre, pred treťou sme viedli 6:1. Ak však na tomto turnaj na chvíľu poľavíte, toto sa stane. Každý od nás očakáva titul, aj dnes sme chceli vyhrať za tri body, ale vidíte - musíte hrať v každom zápase na sto percent. Súper hral veľmi dobre a potrestal nás. Musíme zlepšiť drobné detaily, takýto zápas si nemôžeme nechať ujsť."

John Tavares, kapitán Kanady a strelec víťazného gólu: "Je to pre nás dobrá lekcia. Toto si určite získa našu pozornosť, aby sme si uvedomili, že vždy musíme zostať pri našej hre, ďalej budovať našu identitu a naučiť sa zvládať zmeny emócií. Súperi si vedia vybudovať momentum, dostanú sa do šancí a keď ich premenia, tak vzbĺknu nadšením a my to musíme vedieť lepšie ustáť a lepšie tomu čeliť."

Peter Schneider, útočník Rakúska (v zápase 2+1): "Vieme, že Kanada má tím svetovej triedy. Snažili sme sa hrať najlepšie, ako vieme, tvrdo sme pracovali. V tretej tretine sme získali momentum na našu stranu, ako mužstvo sme sa pozviechali a začali nám padať puky do siete. Som skutočne šťastný za chalanov, hrdý na mužstvo. Je škoda, že sme nedokázali tento zápas vyhrať."

tabuľka A-skupiny:

1. Kanada 3 2 1 0 0 16:9 8

2. Švajčiarsko 3 2 1 0 0 13:8 8

3. Fínsko 3 2 0 1 0 12:2 7

4. Česko 3 1 1 1 0 8:5 6

------------------------------------

5. Nórsko 4 1 0 0 3 8:15 3

6. Dánsko 3 1 0 0 2 6:8 3

7. Rakúsko 3 0 0 1 2 12:18 1

------------------------------------

8. V. Británia 2 0 0 0 2 2:12 0