Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Šport

Bezkonkurenčný Sagan opäť ovládol bodovačku a vyrovnal rekord

Slovenský cyklista Peter Sagan v zelenom drese lídra bodovacej súťaže rozdáva autogramy pred začiatkom záverečnej 21. etapy prestížnych cyklistických pretekov Tour de France (TdF), ktorá vedie z Houilles na Champs-Élysées a meria 116 km v nedeľu 29. júla 2018. Foto: TASR/AP

Sagan sa v záverečnej 21. etape pokúsil zabojovať o vytúžený triumf na slávnych Elyzejských poliach v Paríži, no opäť mu to nevyšlo, keď obsadil ôsme miesto.

Paríž 29. júla (TASR) - Slovenský cyklista Peter Sagan opäť ukázal, že v boji o zelený dres na Tour de France nemá konkurenciu. Už svoj šiesty vyhral s priepastným náskokom a po roku, keď ho o šancu na triumf pripravil chybný verdikt jury, vyrovnal rekord legendárneho Nemca Erika Zabela. Trojnásobný majster sveta si navyše osladil historický úspech aj tromi etapovými víťazstvami a po 105. ročníku podujatia ich má celkovo na konte už jedenásť. Po triumfe v 2. etape si na jeden deň opäť obliekol aj slávny žltý dres.

Dvadsaťosemročný pretekár si vynahradil sklamanie z vlaňajšieho ročníka, keď ho nesprávne diskvalifikovali a ukázal, že v bodovacej súťaži na Tour je fenomén. Sagan viedol už po 10. etape o vyše sto bodov, a keď o dva dni neskôr vypadla väčšina elitných šprintérov, napríklad Fernando Gaviria, Dylan Groenewegen, či Marcel Kittel, bolo jasné, že ak príde do cieľa do Paríža, rekord dosiahne. V ďalších etapách už len zvyšoval svoj bodový počet a nakoniec sa mu podarilo prekonať aj osobný rekord 470 b z roku 2016 o sedem bodov. "Je to pre mňa obrovská radosť sa už šiestykrát obliecť do zeleného dresu na Elyzejských poliach. Sú to neskutočné pocity, najmä po štyroch veľmi náročných dňoch po mojom páde. Bolo to ťažké, ale zvládol som to! Chcel by som sa poďakovať všetkým spolujazdcom, celému kolektívu z tímu BORA-hansgrohe a sponzorom, že to celé umožnili. Ďakujem všetkým!" napísal Sagan na svoj profil na facebooku.

Napriek jasnému vedeniu však nemuselo dopadnúť všetko podľa plánu. Sagan na Tour takmer skončil, keď v 17. etape vo veľkej rýchlosti v zjazde spadol a utrpel zranenia. "Našťastie, kamery nezachytili pád. Vyletel som z cesty, dopadol som na zadok na kameň. Pokračujem, trošku so zraneniami, ale môže byť aj horšie. Nemám nič zlomené, mám narazeninu a problém ohýbať nohu, no snáď to o deň, dva, rozhýbem. Snáď neskončím pár dní pred cieľom," povedal vtedy Sagan.

Slovenský cyklista Peter Sagan (uprostred) pózuje na pódiu po zisku svojho šiesteho zeleného dresu pre víťaza bodovacej súťaže na 105. ročníku prestížnych pretekov Tour de France v Paríži 29. júla 2018.
Foto: TASR/AP


Že nie je celkom v poriadku bolo vidieť nasledujúci deň, keď sa v rovinatej etape chcel zapojiť do boja o vavríny, no nakoniec z hromadného špurtu vycúval. Nasledovala posledná horská skúška s jasným cieľom splniť časový limit. Saganovi sa to napriek veľkej bolesti a vďaka pomoci tímových kolegov podarilo a do cieľa 19. etapy prišiel vyše sedem minút pred ním. Po etape však priznal, že si siahol na dno síl. "Bol to pre mňa najťažší deň na bicykli. To, že som zvládol prísť do cieľa, má pre mňa väčšiu cenu ako tri predchádzajúce etapové prvenstvá. Jediné, na čom mi záležalo, bolo dokončiť etapu. Nezaujímal mal ma časový limit. Jednoducho som si povedal, že musím prísť do cieľa. Boli to psychicky aj fyzicky veľmi náročné preteky. Len ťažko sa to popisuje. V cieli však bolesť vystriedala radosť, že som to dokázal. Chalani ma hnali dopredu, som na nich veľmi pyšný. Potiahli ma na rovinkách a podporovali ma aj psychicky," povedal Slovák.

Sagan sa v záverečnej 21. etape pokúsil zabojovať o vytúžený triumf na slávnych Elyzejských poliach v Paríži, no opäť mu to nevyšlo, keď obsadil ôsme miesto. Na 105. ročníku si okrem víťazstiev v 2., 5. a 13. etape pripísal aj tri druhé a jedno tretie miesto a dokopy 13 umiestnení v Top 10.

Prehľad najúspešnejších v bodovacej súťaži


6 - Erik Zabel (Nem.) - 1996-2001, Peter SAGAN (SR) - 2012-2016, 2018

4 - Sean Kelly (Ír.) - 1982, 1983, 1985, 1989

3 - Jan Janssen (Hol.) - 1964, 1965, 1967

- Eddy Merckx (Belg.) - 1969, 1971, 1972

- Fredy Maertens (Belg.) - 1976, 1978, 1981

- Džamolidin Abdužaparov (Uzb.) - 1991, 1993, 1994

- Robbie McEwen (Aus.) - 2002, 2004, 2006