Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Slovensko

Záujem voliť prejavilo 2053 väznených osôb s hlasovacím preukazom

Na archívnej snímke volič vhadzuje obálku s hlasovacím lístkom počas prezidentských volieb v Ústave na výkon väzby a Ústave na výkon trestu odňatia slobody. Foto: TASR

Prvé kolo volieb prezidenta sa bude konať v sobotu. O prezidentský úrad chce zabojovať deväť kandidátov.

Bratislava 22. marca (TASR) - V ústavoch na výkon väzby a ústavoch na výkon trestu odňatia slobody prejavilo záujem o účasť v prezidentských voľbách 2053 väznených osôb s hlasovacím preukazom, štyri osoby môžu voliť bez hlasovacieho preukazu. Informovala o tom hovorkyňa Zboru väzenskej a justičnej stráže Monika Kacvinská.

"Všetky ústavy vopred zabezpečili, aby obvinení a odsúdení boli v dostatočnom časovom predstihu písomne informovaní o konaní volieb, spôsobe a práve voliť," priblížila hovorkyňa.

V deň volieb budú pred členov okrskovej volebnej komisie predvedení obvinení a odsúdení, ktorí prejavia záujem hlasovať. Svoj hlas budú môcť odovzdať do prenosnej volebnej schránky.

Ako doplnila, právo voliť má obvinený alebo odsúdený, ktorý je občanom SR, v deň konania volieb sa nachádza vo výkone väzby alebo vo výkone trestu odňatia slobody na území SR a najneskôr v deň konania volieb dovŕši 18 rokov veku a nemá prekážku práva voliť.

Aktuálne sa v slovenských ústavoch nachádza celkovo 1372 obvinených a 8384 odsúdených (spolu 9756 osôb). Z celkového počtu väznených je 21 obvinených mladistvých, 22 odsúdených mladistvých a 479 cudzincov, ktorí nemajú volebné právo.

Prvé kolo volieb prezidenta sa bude konať v sobotu (23. 3.). O prezidentský úrad chce zabojovať deväť kandidátov.