Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Stavrovská: Zdravotne postihnutým komplikujú život aj zložité zákony

Na snímke komisárka pre osoby so zdravotným postihnutím Zuzana Stavrovská. Foto: TASR - Marko Erd

Na ÚKOZP podľa Stavrovskej ľudia upozorňujú na oblasti, ktoré z pohľadu zákona nezohľadňujú potreby zdravotne znevýhodnených, a na základe toho úrad iniciuje zmeny v zákonoch a diskutuje o nich.

Bratislava 22. júla (TASR) – Ľudia so zdravotným postihnutím, podobne ako hocikto bez špecifického právnického vzdelania, majú niekedy problém vyznať sa v legislatíve a zistiť, na aké kompenzácie od štátu majú alebo nemajú nárok. „Vtedy objasňujeme, vysvetľujeme a radíme týmto ľuďom. Pomáhame im zorientovať sa v problematike a hľadáme cestu, ktorá povedie k vyriešeniu ich ťažkostí,“ priblížila pre TASR komisárka pre osoby so zdravotným postihnutím Zuzana Stavrovská jednu z činností svojho úradu.

Zdôraznila, že zákon o komisárovi presne stanovuje, v ktorých oblastiach sa Úrad komisára pre osoby so zdravotným postihnutím (ÚKOZP) pohybovať môže a kam už jeho pôsobnosť nesiaha. Zamestnanci úradu tak nedokážu naplniť všetky predstavy klientov. Z mnohých doručených podnetov však vyplýva, že ľudia so zdravotným postihnutím majú veľa skúseností v oblasti právnej úpravy, ktorá sa ich týka. „Vo veľkej miere im pomáhajú združenia, ktoré sa venujú špecifickej problematike svojich členov,“ hovorí komisárka.

Na ÚKOZP podľa nej ľudia upozorňujú na oblasti, ktoré z pohľadu zákona nezohľadňujú potreby zdravotne znevýhodnených, a na základe toho úrad iniciuje zmeny v zákonoch a diskutuje o nich. Ide napríklad o oblasti finančných limitov na prestavbu a úpravu kúpeľní, výšky príspevku na asistenciu, zdravotných sestier v školách či vekového obmedzenia na príspevky na kúpu auta či na osobnú asistenciu.

Komisárka so svojimi spolupracovníkmi iniciovala napríklad zvýšenie príspevku na osobnú asistenciu a opatrovanie platné od 1. júla alebo podanie na Ústavný súd vo veci nerovnakých podmienok a znevýhodňovania občanov nad 65 rokov veku pri priznávaní príspevku na osobnú asistenciu alebo kúpu auta. Tiež diskusiu o potrebe zdravotnej sestry na školách, ktoré navštevujú deti so zdravotným postihnutím. „Reálne presadzujeme zmenu zákonov aj účasťou v rôznych pracovných skupinách pripravujúcich novú legislatívu alebo zmenu tej doterajšej,“ pripomína Stavrovská.

Úlohou komisárky je presadzovať, chrániť a zabezpečovať plné a rovnaké využívanie všetkých ľudských práv a základných slobôd všetkými osobami so zdravotným postihnutím a podporovať ich uplatnenie v spoločenskom živote. Nemá však právo zasahovať do súkromných vzťahov, vykonávať právomoci národnej rady, prezidenta, vlády, súdov, orgánov činných v trestnom konaní a ďalších.

Pri riešení problémov zdravotne znevýhodnených spolupracuje s úradmi práce, ministerstvami, so Sociálnou poisťovňou, zdravotnými poisťovňami, s obcami a mestami, tiež so zamestnávateľmi, školami, zariadeniami sociálnych služieb, s bytovými spoločenstvami, prepravcami, so zdravotníckymi zariadeniami, s poštami, so starostami a primátormi či s poslancami.

Veľkým prínosom je pre mňa a moje kolegyne spolupráca s mimovládnymi organizáciami, ktorá obohacuje nás aj členov týchto organizácií odovzdávaním si rozsiahlych poznatkov z ich života a skúseností z komunikácie s úradmi,“ hovorí Stavrovská.

Na komisárku sa môže obrátiť osoba so zdravotným postihnutím, jej blízky či kolega, ale aj cudzí človek, ak napríklad spozoroval dianie, ktoré znevýhodňuje osobu so zdravotným postihnutím. Podnet vždy musí smerovať na ochranu práv takejto osoby. Možno ho podať písomne, ústne do zápisnice, telefaxom alebo elektronickými prostriedkami. Sám alebo prostredníctvom inej osoby ho môže podať aj človek pozbavený spôsobilosti na právne úkony či dieťa aj bez vedomia svojich rodičov alebo inej osoby, ktorej bolo zverené do starostlivosti.