Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

Výstava v rožňavskom múzeu ukáže, čo bolo pred rokom 1989

Ilustračná snímka. Foto: TASR/František Iván

Témy prezentované na výstave sa budú týkať obdobia budovania socializmu na území Československa.

Rožňava 7. októbra (TASR) – Obdobie socializmu i jeho pád priblíži výstava Čo bolo pred 1989, ktorú od 17. októbra do 10. februára 2020 sprístupnia v galérii Baníckeho múzea (BM) v Rožňave. Je súčasťou série podujatí, ktoré pripravil Košický samosprávny kraj (KSK) pri príležitosti 30. výročia Nežnej revolúcie.

„Výstava bude zložená z troch menších celkov. V úvode približuje utopistickú komunistickú ideológiu, v ďalšej časti každodenný život. Poslednou bude časť s názvom ‚Od útlaku k slobode‘, ktorá dokumentuje najvýznamnejšie udalosti ako vpád vojsk Varšavskej zmluvy a samotnú Nežnú revolúciu,“ uviedol kurátor výstavy Pavol Horváth.

Návštevníci podujatia budú môcť vidieť rôzne predmety, ako je napríklad busta Lenina, model krížnika Aurora – jedného zo symbolov Veľkej októbrovej socialistickej revolúcie, vojenské uniformy a taktiež aj militárie, rôzne fotografie či predmety každodenného života.

Témy prezentované na výstave sa budú týkať obdobia budovania socializmu na území Československa, od takzvaného Víťazného februára v roku 1948, keď sa dostala k moci Komunistická strana Československa, až do pádu režimu v novembri 1989.