Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Husenicová: Vojenské riešenie v súvislosti s KĽDR je nepravdepodobné

Americký minister zahraničných vecí Rex Tillerson. Foto: TASR/AP

Americký minister sa počas uplynulého víkendu podľa analytičky Lucie Husenicovej vyjadril, že zastavenie raketových testov po prijatí poslednej rezolúcie vníma ako signál pre zmierňovanie napätia.

Bratislava 29. augusta (TASR) - Bezprostrednými príčinami testu rakety stredného doletu, ktorý v noci nadnes uskutočnila Kórejská ľudovodemokratická republika (KĽDR), môžu byť podľa riaditeľky Inštitútu ázijských štúdií Lucie Husenicovej predchádzajúce vyjadrenia juhokórejského prezidenta Mun Če-ina a amerického ministra zahraničných vecí Rexa Tillersona.

"Juhokórejský prezident vo svojom prejave (17.8.) stanovil tzv. červenú čiaru (red line) vo vzťahu k severokórejskému jadrovému a raketovému programu. Je ňou dokončenie vývoja medzikontinentálnej balistickej rakety vyzbrojenej jadrovou náložou. Táto hranica je však diskutabilná, keďže americké tajné služby priniesli správu, že KĽDR má túto schopnosť, a teda umiestniť miniaturizovanú nálož do hlavice rakety – táto správa však nebola potvrdená," uviedla pre TASR Husenicová.

Minister Tillerson sa počas uplynulého víkendu podľa analytičky vyjadril, že zastavenie raketových testov po prijatí poslednej rezolúcie vníma ako signál pre zmierňovanie napätia a otvorenie možnosti rokovaní v budúcnosti. Zároveň ale dodal, že cieľom je zastavenie severokórejského jadrového programu, čo ale KĽDR dlhodobo odmieta.

Podľa analytičky je pravdepodobné, že ako Rusko, tak i Čína upozornia na to, že je potrebné test vnímať v kontexte prebiehajúcich cvičení, ktorých nekonanie oba štáty navrhovali ako protiváhu za zastavenie severokórejských raketových testov. Možné sú podľa nej i diskusie o potrebe posilnenia protiraketovej obrany ako v Japonsku, tak i v Južnej Kórei. "Vojenské riešenie je však stále nepravdepodobné," dodala.