Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

Vodári: Kvalitná voda je najväčším bohatstvom, ktoré treba chrániť

a snímke budova a logo Bratislavskej vodárenskej spoločnosti (BVS), v ktorých laboratóriách pracovníci analyzujú vzorky vody počas bezplatnej analýzy vzoriek vody zo studní pri príležitosti Dňa vody v Bratislave v piatok 22. marca 2024. Foto: TASR- Jaroslav Novák

Potrebná je tiež ochota ľudí, ktorí si budú vážiť vodu ako národné bohatstvo a budú ju chrániť a investovať do obnovy a rozvoja vodárenskej infraštruktúry.

Bratislava 22. marca (TASR) - Kvalitná voda je naším najväčším bohatstvom. Pripomína to Asociácia vodárenských spoločností (AVS) pri príležitosti piatkového Svetového dňa vody. Je to strategická surovina, ktorá robí Slovensko zaujímavým pre krajiny, ktoré trpia jej nedostatkom. Odkazuje, že prírodné bohatstvo treba chrániť.

"Slovensko nedisponuje významnými zdrojmi nerastného bohatstva, pod zemským povrchom však skrýva veľkokapacitné, využiteľné zdroje pitnej vody. V budúcnosti sa môžu stať významnou komoditou pre našu krajinu," zdôrazňuje AVS s tým, že aj dostatočné množstvo využiteľných zdrojov podzemných vôd je základným predpokladom pre budúce investície a ekonomický rast krajiny.

Asociácia zároveň podotýka, že voda nepozná hranice. Pozornosť upriamuje napríklad na to, že rieka Dunaj prechádza cez desať krajín Európy a do jej povodia spadá 18 krajín. "V prípade jej nežiaduceho znečistenia by boli vážne ohrozené aj veľkokapacitné zdroje pitnej vody využívané na Slovensku a v susedných krajinách," konštatuje AVS.

Podľa asociácie tak nestačia len medzinárodné dohovory či legislatívne zmeny. Potrebná je tiež ochota ľudí, ktorí si budú vážiť vodu ako národné bohatstvo a budú ju chrániť a investovať do obnovy a rozvoja vodárenskej infraštruktúry. Tá je základom pre trvalo udržateľný rozvoj štátu a kvalitu života obyvateľov. Asociácia preto odkazuje, že tak, ako každý cíti zodpovednosť k sebe samému, musí cítiť aj zodpovednosť k prostrediu, v ktorom žije, a k prírodnému bohatstvu v ňom.

AVS si 22. marca pripomína Svetový deň vody, ktorý každoročne vyhlasuje Organizácia Spojených národov. Kampaň Svetového dňa vody 2024 nesie názov "Voda za mier", pričom zdôrazňuje kľúčovú úlohu vody pri podpore medzinárodnej spolupráce.