Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

VIDEO A PODCAST Diár na každý deň

Podcast relácie Diár. Foto: TABLET.TV

Pozrite si video Diár alebo odoberajte Diár vo forme podcastu. Podcast si môžete vypočuť v počítači a odoberať ho vo svojich mobiloch. Diár prináša spravodajský prehľad očakávaných udalostí.

Bratislava 2. september (TABLET.TV) - Redaktorka TASR Viera Kulichová vám prináša spravodajský prehľad dňa.

Začiatok školského roka
(Slovensko)

Do školských lavíc si zasadne približne 660.000 žiakov základných a stredných škôl. Takmer pol milióna žiakov ide do základnej školy, stredoľkolákov je okolo 200.000. Úplne prvýkrát ide do školy takmer 60.000 prváčikov. Školský rok otvorí ministerka školstva Martina Lubyová v jednej z bratislavských škôl. V Petržalke príde za žiakmi prezidentka Zuzana Čaputová a za deťmi do Mosta pri Bratislave zájde premiér Peter Pellegrini.



Otvorenie Strednej zdravotníckej školy
(Prievidza)

Svojich prvých žiakov privíta aj nová Stredná zdravotnícka škola v Prievidzi. Objekt rekonštruovali, obnova stála vyše 900.000 eur. Školu bude navštevovať 48 žiakov, ktorí budú chodiť do dvoch tried. Pôvodne sa do tejto školy hlásilo 64 žiakov.

Budúcnosť maďarských strán
(Bratislava)

Pozrieme sa aj na budúcnosť maďarských politických strán, ktorým hrozí, že ani jedna sa po ďalších voľbách nedostane do parlamentu. Most-Híd a SMK rokovali o spolupráci, ale nakoniec sa nedohodli. To sa nepáči napríklad Józsefovi Nagyovi, ktorý už preto nebude kandidovať za Most-Híd. Nedohoda Mostu a SMK podľa neho vytvorila priestor pre vznik integračného maďarského hnutia. Spomína sa vznik hnutia Spolupatričnosť. Nagyovi je toto hnutie sympatické, lebo nikoho nevylučuje zo spolupráce.

Nová dopravná kartička v BBSK
(Detva)

Obyvatelia Banskobystrického kraja budú mať na cestovanie autobusmi novú dopravnú kartičku. Vďaka nej budú môcť cestovať z ktoréhokoľvek okresu kraja po celom kraji. A to bez ohľadu na to, ktorá spoločnosť danú linku prevádzkuje. Novú kartičku predstavia spoločnosti SAD Zvolen, SAD Lučenec a predstavitelia Banskobystrického kraja.

TASR seriál o šľachtických rodoch
(Oponice)

No a spúšťame nový seriál, v ktorom vám tento mesiac priblížime šľachtické rody zo slovenských regiónov. Prvý zo série článkov vám priblíži rod Aponnyiovcov, ktorý výrazne ovplyvnil hospodársky, kultúrny a spoločenský život Oponíc. Viac sa dozviete v spravodajstve TASR.



Podcast Diár si môžete vypočuť aj na:









Listen to Stitcher