Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Veverka: Novela odpadového zákona je posun, mohla byť ambicióznejšia

ilustračné foto Foto: TASR

Zlepšiť by sa mala aj evidencia odpadu.

Bratislava 15. septembra (TASR) - Novela zákona o odpadoch, ktorú poslanci tento týždeň posunuli do druhého čítania, je podľa Miloša Veverku z Centra pre trvalo udržateľné alternatívy (CEPTA) posunom vpred. Privítal by však, ak by bola ambicióznejšia, najmä v oblasti triedenia kuchynského odpadu.

"Kuchynský bioodpad by sa mal triediť a kompostovať aj v prípadoch, keď je zmesový odpad spaľovaný. Kuchynský bioodpad totiž obsahuje veľa vody, čo zhoršuje spaľovanie odpadu. Navyše, kompostovanie je hodnotnejšie využitie odpadu ako spálenie - má pred spaľovaním prednosť v hierarchii nakladania s odpadmi," vysvetlil Veverka pre TASR.

Odborník však víta zrušenie výnimky, ktorá obciam umožňovala nezbierať biologicky rozložiteľný kuchynský odpad ak preukážu, že je to pre ne ekonomicky neúnosné. Sprísnila sa aj ďalšia výnimka z triedeného zberu kuchynského bioodpadu. Kým v súčasnosti obci stačí, aby vlastný odpad kompostovalo 50 percent obyvateľov, po novom by to malo byť 100 percent.

Novela zakazuje od roku 2021 uvádzať na trh plastové taniere, príbory, miešadlá na nápoje, slamky, paličky z balónov, vatové tyčinky do uší, nádoby na potraviny vyrobené z expandovaného polystyrénu, nápojové obaly a poháre z expandovaného polystyrénu.

Zlepšiť by sa mala aj evidencia odpadu. Po novom budú musieť byť smetiarske autá vybavené vážiacim systémom a hmotnosť odpadu nahlasovať, podrobnejšie správy budú na ministerstvo posielať aj organizácie zodpovednosti výrobcov (OZV).