Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

VEĽKÁ PREDPOVEĎ POČASIA: Lyžiarom sneh a šoférom poľadovica

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Teraz.sk prináša týždennú predpoveď počasia.

Bratislava 4. januára (Teraz.sk/TASR) - Hoci sa víkendové počasie v časti Slovenska začala tesne nad nulou, vodiči by si mali stále dávať pozor na poľadovicu na ceste a jazdiť opatrne. Meteorológovia vydali na víkend výstrahu pred poľadovicou takmer v celej časti Slovenska.

"Tvorba poľadovice predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity, ako doprava, pohyb osôb a infraštruktúra, a môže spôsobiť škody menšieho rozsahu," upozorňuje SHMÚ na webovej stránke.

Lyžiari sa potešia, pretože na horách by už počas víkendu mal napadnúť ďalší sneh.

Trojkráľový pondelok si síce väčšina domácností bude užívať štátny sviatok, no na veľké prechádzky do prírody to nebude. Slnko možno kde-tu vykukne spoza oblakov, no na väčšine územia Slovenska sa očakáva hmla.

Podobne to bude počas celého týždňa, no postupne sa bude otepľovať.

SOBOTA 4.1.2020
Premenlivá oblačnosť, prehánky.
Minimálna nočná teplota: 1/-4 °C
Maximálna denná teplota: 0/5 °C
Vietor: SZ, 15-25 km/h

NEDEĽA 5.1.2020
Polooblačno až oblačno, na severe snehové prehánky.
Minimálna nočná teplota: 0/-5 °C
Maximálna denná teplota: -2/3 °C
Vietor: S, 15-25 km/h

PONDELOK 6.1.2020
Polooblačno, ojedinele hmla.
Minimálna nočná teplota: -4/-9 °C
Maximálna denná teplota: -1/4 °C
Vietor: J, 10-20 km/h

UTOROK 7.1.2020
Oblačno, miestami hmla.
Minimálna nočná teplota: -3/-8 °C
Maximálna denná teplota: -2/3 °C
Vietor: J, 5-20 km/h

STREDA 8.1.2020
Zamračené, miestami hmla.
Minimálna nočná teplota: 0/-5 °C
Maximálna denná teplota: 0/5 °C
Vietor: J, 10-20 km/h

ŠTVRTOK 9.1.2020
Oblačno, miestami hmla.
Minimálna nočná teplota: 1/-4 °C
Maximálna denná teplota: 1/6 °C
Vietor: J, 10-20 km/h

PIATOK 10.1.2020
Polooblačno, miestami hmla.
Minimálna nočná teplota: 1/-4 °C
Maximálna denná teplota: 2/7 °C
Vietor: SV, 10-20 km/h
Zdroj: meteo.sk

Podrobnejšiu predpoveď počasia v jednotlivých regiónoch Slovenska v priebehu najbližších siedmich dní nájdete na stránke pocasie.teraz.sk


.

Kým je u nás zima, v Austrálii sa poriadne potia


Austrália má momentálne leto a teploty tam dosahujú štyridsiatky. Aj kvôli horúčavám tamojší bojujú už niekoľko týždňov s požiarmi. Evakuovať museli tisícky ľudí.

Austrálski hasiči vo štvrtok vyzvali turistov, aby opustili oblasti na juhovýchode Austrálie, ktoré sužujú lesné požiare. Úrady sa totiž pripravujú na návrat extrémnych podmienok počas víkendu, informovala agentúra DPA.
Hasičský zbor štátu Nový Južný Wales vyhlásil zónu uzavretú pre turistov, ktorá sa tiahne 240 kilometrov južne od letoviska Batemans Bay až po hranice štátu Viktória.
Na videosnímke letecký pohľad na požiar v austrálskom East Grippslande 30. decembra 2019. Počet obetí lesných požiarov, ktoré už viac ako dva mesiace sužujú juhovýchod Austrálie, sa v stredu 1. januára 2020 zvýšil na najmenej 14 po tom, ako sa hasiči dostali do ďalších miest zničených plameňmi.
Foto: TASR/AP

Zastupujúci šéf hasičov Rob Rogers povedal, že nebezpečenstvo požiaru ešte zďaleka neskončilo. Očakáva sa, že podmienky priaznivé pre šírenie ohňa sa zhoršia v sobotu, keď krajinu zasiahne ďalšia vlna horúčav a teploty dosiahnu 40 stupňov Celzia.

Najnovšie požiare, ktoré sa tento týždeň priblížili k pobrežiu, zničili viac ako 200 domov. Sedem ľudí prišlo o život v štáte Nový Južný Wales a jedna osoba vo Viktórii.

Požiare zúriace od októbra zničili v Austrálii už viac ako 1400 domov a spálili približne päť miliónov hektárov porastov. O život prišlo najmenej 18 ľudí.
Foto: TASR/AP


Mimoriadne dramatická situácia sa odohrávala v pobrežnom meste Mallacoota na východe štátu Viktória, kde sa v utorok muselo vyše 4000 obyvateľov a dovolenkárov uchýliť na pláže, keď vietor hnal plamene smerom k tamojším domom. Policajné plavidlá tam dopravili obyvateľom 1,6 tony pitnej vody a tiež potraviny a zdravotnícke pomôcky.

Požiare zúriace od októbra zničili v Austrálii už viac ako 1400 domov a spálili približne päť miliónov hektárov porastov. O život prišlo najmenej 18 ľudí.