Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

TÝŽDENNÁ PREDPOVEĎ POČASIA PREKVAPÍ: Na november bude nezvyčajne teplo

Ilustračná snímka Foto: TASR/František Iván

Teraz.sk prináša predpoveď počasia na najbližších sedem dní.

Bratislava 15. novembra (Teraz.sk/TASR) - Od dažďa si môžeme na chvíľu oddýchnuť. Dokonca ani teploty sa nebudú blížiť k zimným.

Nezvyčajne teplé novembrové počasie by malo pokračovať aj nasledujúci týždeň. Zhodujú sa na tom nielen slovenskí, ale aj zahraniční meteorológovia.

"Teplé popoludňajšie teploty na celom Balkáne a v Európe by mali pokračovať aj cez víkend a začiatkom budúceho týždňa," uvádza portál severe-weather.

Príjemnú pocitovú teplotu nám však cez víkend môže narušiť vietor, ktorý v môže v nárazoch dosiahnuť aj 60 km za hodinu. "Nadpriemerne vysoké novembrové teploty budú pokračovať aj v nasledujúcich dňoch, ale bohužiaľ pocitovú teplotu bude znižovať silnejší juhovýchodný vietor, ktorý nám s malými prestávkami nedá pokoj minimálne do budúceho víkendu," predpovedá stránka počasie pod lupou.

V každom prípade snehu sa najbližšie dni ešte nedočkáme, aj keď prízemné mrazy sa objavovali už aj uplynulý týždeň. Nemalo by ani výrazne pršať a slnečných lúčov bude pravdepodobne tiež menej.

SOBOTA 16.11.2019
Oblačno, miestami hmla.
Minimálna nočná teplota: 10/5 °C
Maximálna denná teplota: 10/15 °C
Vietor: J, 15-25 km/h

NEDEĽA 17.11.2019
Oblačno, miestami hmla.
Minimálna nočná teplota: 9/4 °C
Maximálna denná teplota: 11/16 °C
Vietor: Z, 10-25 km/h

PONDELOK 18.11.2019
Slnečno, miestami hmla.
Minimálna nočná teplota: 10/5 °C
Maximálna denná teplota: 9/14 °C
Vietor: J, 15-25 km/h

UTOROK 19.11.2019
Polooblačno až oblačno, ojedinele mrholenie.
Minimálna nočná teplota: 9/4 °C
Maximálna denná teplota: 8/13 °C
Vietor: J, 10-20 km/h

STREDA 20.11.2019
Zamračené, miestami hmla.
Minimálna nočná teplota: 8/3 °C
Maximálna denná teplota: 7/12 °C
Vietor: J, 10-25 km/h

ŠTVRTOK 21.11.2019
Premenlivá oblačnosť, na východe prehánky.
Minimálna nočná teplota: 7/2 °C
Maximálna denná teplota: 8/13 °C
Vietor: J, 15-30 km/h

PIATOK 2.11.2019
Polooblačno, miestami hmla.
Minimálna nočná teplota: 9/4 °C
Maximálna denná teplota: 8/13 °C
Vietor: J, 15-30 km/h
Zdroj: meteo.sk

Podrobnejšiu predpoveď počasia v jednotlivých regiónoch Slovenska v priebehu najbližších siedmich dní nájdete na stránke pocasie.teraz.sk





Dážď a vietor sa uplynulý týždeň vybúrili


Voda zobrala tri ľudské životy
Záchranná akcia v rieke Muránka, ktorá strhla tri ženy.
Foto: PZ SR

Upršané počasie malo v Revúcej fatálne následky. Silný prúd rozvodnenej rieky Muráň stiahol v stredu tri ženy, ktoré v revúckom útulku zachraňovali zvieratá ohrozené zvýšenou hladinou vody po intenzívnych zrážkach.

V Demänovskej doline vyhlásili tretí stupeň povodňovej aktivity
Na snímke situácia v obci Svätý Kríž, okres Liptovský Mikuláš.
Foto: TASR/KR HaZZ v Žiline

Tretí stupeň povodňovej aktivity vyhlásila v stredu ráno starostka Demänovskej Doliny Ľubomíra Klepáčová. Silné dažde zodvihli hladiny viacerých vodných tokov na Liptove. Najkritickejšia situácia bola podľa riaditeľky Okresného riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Liptovskom Mikuláši Evy Krajčiovej práve v Demänovskej Doline, tretí povodňový stupeň však vyhlásili v ďalších piatich obciach na Liptove.

Pod vodou boli aj Benátky
Čajka vzlieta z hladiny zaplaveného Námestia svätého Marka v Benátkach, ktoré sa v dôsledku silného prílivu ocitlo sčasti pod vodou 12. novembra 2019.
Foto: TASR/AP

Talianska vláda vyhlásila vo štvrtok stav núdze v Benátkach, ktoré postihli najhoršie záplavy za uplynulých 50 rokov. Výška vody v meste dosiahla v utorok pred polnocou 1,87 metra, k čomu prispel silný vietor. To zatiaľ neprekonalo rekord z roku 1966, keď výška vody dosiahla 1,94 metra. Škody výrazne postihli aj Baziliku svätého Marka. Benátsky arcibiskup Francesco Moraglia povedal, že budova utrpela "nenapraviteľné škody", keďže slaná voda ohrozuje mozaiky i murivo budovy a dostala sa aj do krypty.

Pre množstvo popadaných stromov vyhlásili v Ždiari mimoriadnu situáciu
Na snímke auto sa otáča na ceste do Monkovej doliny, kde ležia po víchrici spadnuté stromy v obci Ždiar 13. novembra 2019.
Foto: TASR - Oliver Ondráš

Mimoriadnu situáciu vyhlásili v noci na stredu v obci Ždiar (okres Poprad) pod Belianskymi Tatrami. Dôvodom je množstvo popadaných stromov, ktoré zatarasili miestne komunikácie aj hlavnú cestu I/66 v smere na Poľsko. Na území v správe Štátnych lesov (ŠL) TANAP-u vietor vyvrátil a polámal odhadom vyše 6500 stromov.