Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Väčšina Slovákov chce viac bezzásahových území v národnom parku

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Milan Kapusta

Ministerstvo životného prostredia v tejto súvislosti pripomína, že viac bezzásahových území v národných parkov má zabezpečiť novela zákona o ochrane prírody.

Bratislava 11. septembra (TASR) - Nadpolovičná väčšina obyvateľov Slovenska chce, aby minimálne polovica územia každého národného parku (NP) bola bez zásahov. Vyplýva to z prieskumu, ktorý pre Slovenskú agentúru životného prostredia začiatkom roka vypracovala agentúra AKO.

Viac ako 55 percent občanov Slovenska nepovažuje súčasné zastúpenie území bez zásahu človeka v národných parkoch za primerané. Podľa takmer každého tretieho obyvateľa by výmera bezzásahových území mala dosahovať polovicu rozlohy každého národného parku, každý piaty obyvateľ považuje za primeranú až 75-percentnú výmeru bez zásahu.

Ministerstvo životného prostredia v tejto súvislosti pripomína, že viac bezzásahových území v národných parkov má zabezpečiť novela zákona o ochrane prírody. O tej majú poslanci Národnej rady (NR) SR rozhodovať v najbližších dňoch.

V súčasnosti bezzásahové oblasti predstavujú v priemere 20 percent rozlohy územia národných parkov. Cieľom novely zákona o ochrane prírody je, aby bola v každom národnom parku bez zásahu polovica územia.