Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Slovensko

V slovenských pohoriach trvá v sobotu malé lavínové nebezpečenstvo

Ilustračné foto. Foto: TASR - Erika Ďurčová

Vo vyšších polohách ešte bude celodenný mráz a suchý sneh. V nižších a stredných polohách je už nesúvislá snehová pokrývka.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Liptovský Hrádok 23. marca (TASR) - V slovenských pohoriach platí v sobotu malé lavínové nebezpečenstvo zodpovedajúce prvému stupňu päťdielnej medzinárodnej stupnice. Informoval o tom Marek Biskupič zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby (HZS) v Liptovskom Hrádku.

"V najvyšších severných polohách Vysokých Tatier sa ešte nachádza suchý vetrom previaty sneh, ktorý môže byť zriedkavo uložený vo forme vankúšov a menších dosiek. Sneh je vo všeobecnosti dobre stabilizovaný. Zrána a dopoludnia je snehová pokrývka tvrdá. V priebehu dňa pri oteplení sneh stratí svoju súdržnosť a popoludní sa môžu vyskytnúť menšie samovoľné lavíny. Večer výrazné ochladenie spôsobí stvrdnutie roztopeného snehu," uviedol Biskupič.

Vplyvom striedania teplôt sa podľa neho snehová pokrývka stabilizovala, jej povrch je zrána tvrdý až ľadový. V priebehu dňa bude na slnkom osvietených svahoch postupne mäknúť. Vo vyšších polohách ešte bude celodenný mráz a suchý sneh. V nižších a stredných polohách je už nesúvislá snehová pokrývka.