Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

V slovenských pohoriach je len malé lavínové nebezpečenstvo

Na snímke pohľad z Lomnického štítu na panorámu centrálnych Tatier vo Vysokých Tatrách 18. januára 2020. Foto: TASR - Oliver Ondráš

Teploty sa pohybovali od -7 na vrcholoch hôr po -2 stupne Celzia v horských dolinách.

Liptovský Hrádok 18. januára (TASR) – Vo všetkých slovenských pohoriach platí v sobotu malé lavínové nebezpečenstvo zodpovedajúce prvému stupňu päťdielnej medzinárodnej stupnice. Informoval o tom Anton Sedlák zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby (HZS) v Liptovskom Hrádku.

“V popoludňajších hodinách je na južných svahoch vplyvom natopenia horných vrstiev snehu tendencia lavínového nebezpečenstva zvyšujúca sa. Na takýchto svahoch sa môžu uvoľniť samovoľné spontánne malé lavíny z mokrého snehu najmä vo Vysokých a Západných Tatrách. Vo všeobecnosti je snehová pokrývka na väčšine miest dobre spevnená a stabilizovaná. Ojedinele sa v najvyšších polohách Vysokých Tatier môžu nachádzať snehové vankúše zo suchého snehu, ktoré sa môžu uvoľniť po veľkom dodatočnom zaťažení,“ uviedol Sedlák s tým, že s oteplením môže lavínové nebezpečenstvo mierne stúpnuť.

V sobotu ráno bolo podľa neho v horách jasné počasie, lokálne malá oblačnosť. Teploty sa pohybovali od -7 na vrcholoch hôr po -2 stupne Celzia v horských dolinách. V nižších a stredných polohách bolo bezvetrie, v najvyšších polohách fúkal slabý, prevažne južný vietor do 11 metrov za sekundu. Sneh je tvrdý až ľadový, miestami sa vyskytuje kôra.