Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

V NATO má úspech zariadenie, ktoré vyrobili na Slovensku

Foto: TASR

Hlasová komunikačná brána je výnimočná v tom, že je plno automatická bez potreby zasahovania operátora do procesu vytvárania spojenia. Má veľký predpoklad na využitie v každej vojenskej misii.

Bratislava 11. júna (TERAZ.sk) - Slovenská firma vyrobila komunikačné zariadenie, ktoré má úspech v NATO.

Je určené pre krízové stavy vo vojenských operáciách a používať ho chce hneď viacero členských krajín NATO. A to pre vlastnosti, ktoré doteraz neponúkalo žiadne z podobných zariadení.

Ide o riešenie hlasovej komunikačnej brány s názvom COMTANET® VCG. Aj napriek svojej malej veľkosti poskytuje funkcionality hlasovej ústredne a širokého spektra rozhraní do digitálnych a analógových telefónnych sietí a tiež automatický prechod hlasovej komunikácie z IP sietí do a z rádiových sietí.

„Zariadenie umožňuje ovládať a nastavovať vybrané funkcie pripojených rádiových staníc priamo z telefónneho prístroja. Ide o také funkcie ako sú, nastavenie kanálov a adries, zostavenie a ukončenie spojenia, vytváranie retranslácie, spojenie vybraného účastníka rádiovej siete (selektívna voľba), hlasové správy a podobne,“ opisuje odborník zo spoločnosti Aliter Technologies.

Táto hlasová komunikačná brána je výnimočná aj v tom, že je plno automatická bez potreby zasahovania operátora do procesu vytvárania spojenia. Má veľký predpoklad na využitie v každej vojenskej misii. Dnes sú tieto zariadenia staršieho dáta nasadené napríklad v misiách ISAF v Afganistane. Technologicky vylepšená novinka už bola ocenená na GRAND PRIX IDEB 2012. „Toto je príklad, že i v podmienkach slovenského priemyslu je možné vyvíjať super moderné a žiadané zariadenia pre vojenské účely,“ dodal na záver zástupca spoločnosti.