Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Slovensko

ÚDZS víta zmenu v prístupe k hospicom

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Úrad zastáva názor, že úhrady dlhodobej zdravotnej starostlivosti a paliatívnej zdravotnej starostlivosti by mali byť celospoločenskou prioritou.

Bratislava 17. apríla (TASR) - Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS) víta, že aj na základe jeho apelu súkromná zdravotná poisťovňa (ZP) Union od februára zrušila limitujúce finančné rozsahy pre hospice, mobilné hospice a domy ošetrovateľskej starostlivosti. Verí, že sa k nej pripoja aj štátna Všeobecná zdravotná poisťovňa a súkromná zdravotná poisťovňa Dôvera. TASR o tom informovala hovorkyňa úradu Monika Hudecová.

Úrad ozrejmil, že na základe vykonaných kontrol vyzval koncom januára zdravotné poisťovne, aby prehodnotili finančné limity a rôzne obmedzenia, ktorými obchádzali zvýšené regulované ceny v týchto zariadeniach, čím podľa neho sťažovali nevyliečiteľne chorým a umierajúcim prístup k tejto špecifickej zdravotnej starostlivosti.

"Úrad počas týchto dohľadov zistil, že v niektorých prípadoch boli zvýšené regulované ceny do zmlúv s týmito zdravotníckymi zariadeniami premietnuté s časovým oneskorením. Problematické bolo aj stanovenie finančných limitov, rozpočtov či rozsahov, nad rámec ktorých výkony neboli hradené vôbec alebo úhrady boli znížené," priblížila Hudecová.

ÚDZS víta, že Union ZP od 1. februára zaviedla pre tieto zariadenia tzv. bezlimitné prostredie. "To znamená, že zdravotná poisťovňa Union uhradí tento typ zdravotnej starostlivosti v zásade každému pacientovi, ktorý to bude potrebovať," ozrejmila hovorkyňa. Predseda úradu Michal Palkovič zároveň považuje za dôležité, aby aj príslušné zdravotnícke zariadenia postupovali voči zdravotným poisťovniam férovo a nechali si preplácať len tie výkony, ktoré naozaj zrealizovali a dajú sa považovať za oprávnené náklady.

Úrad zastáva názor, že úhrady dlhodobej zdravotnej starostlivosti a paliatívnej zdravotnej starostlivosti by mali byť celospoločenskou prioritou. Súčasne si uvedomuje aj potrebu správneho nastavenia pravidiel pre tento typ starostlivosti. "Úrad sa preto tejto téme intenzívne venuje a na základe podnetov podávateľov v súčasnosti vykonáva v zdravotných poisťovniach v tejto spoločensky dôležitej oblasti ďalšie dohľady. O ich výsledku bude následne informovať verejnosť," dodala Hudecová.