Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

Summit EÚ: SR dostane menej za migy, výplatu tranže blokuje Maďarsko

Ilustračná fotka. Foto: TASR Jaroslav Novák

Šéf slovenskej diplomacie Juraj Blanár na túto situáciu upozornil v pondelok po zasadnutí Rady EÚ pre zahraničné veci v Bruseli.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Brusel 22. marca (TASR) - Text záverov Európskej rady v oblasti spoločnej obrany bol mierne pozmenený v časti týkajúcej sa schválenia ôsmej tranže peňazí vyplácaných členským krajinám, ktoré vojensky pomáhajú Ukrajine cez Európsky mierový nástroj (EPF). Táto úprava sa týka aj Slovenska a financií očakávaných za odovzdanie lietadiel Mig-29 Ukrajine, informuje spravodajca TASR.

Týždenník Politico na svojej webovej stránke upozornil, že v rámci záverov k Ukrajine a obrane bola pozmenená časť textu požadujúca rýchle schválenie ôsmej tranže výplaty peňazí cez EPF. Podľa Politico došlo k oslabeniu pôvodného znenia, pričom teraz sa požaduje iba "pracovať" na uvoľnení tejto tranže.

Splátku vo výške 500 miliónov eur už niekoľko mesiacov blokuje Maďarsko (problém je zaradenie banky OTP na ukrajinskom zozname medzinárodných sponzorov vojny), čo znamená, že sľúbené prostriedky sa nedostanú k adresátom.

Šéf slovenskej diplomacie Juraj Blanár na túto situáciu upozornil v pondelok po zasadnutí Rady EÚ pre zahraničné veci v Bruseli. Priznal, že ho znepokojujú informácie, že Slovensko cez EPF dostane menej finančných prostriedkov za stíhačky Mig-29 darované Ukrajine vlani v apríli ako pôvodne očakávalo, lebo posledná tranža refundácie je pozastavená.

K zníženiu financií môže dôjsť preto, lebo po Slovensku aj ďalšie krajiny EÚ začali požadovať refundáciu darovanej vojenskej techniky cez EPF, pričom 500-miliónová suma sa tak postupne prerozdeľuje medzi čoraz viac záujemcov.





(spravodajca TASR Jaromír Novak)