Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Súdna rada začala voľbu predsedu Najvyššieho súdu SR

Súdna rada SR v zložení 17 členov začala 27. januára 2020 prvým zasadnutím voľbu predsedu Najvyššieho súdu (NS) SR. O predsednícke kreslo sa uchádzajú Soňa Mesiarkinová a Jana Bajánková. Voľba predsedu bude prvýkrát verejná. Na snímke zasadnutie Súdnej rady SR počas vypočúvania kandidátov na post predsedu Najvyššieho súdu SR, v pozadí uprostred predsedníčka Súdnej rady SR Lenka Praženková v Bratislave 27. januára 2020. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Voľbe bude predchádzať verejná časť zasadnutia, na ktorej jednotliví kandidáti vo vylosovanom poradí odprezentujú a uvedú svoje predstavy o ich pôsobení vo funkcii predsedu NS SR.

Bratislava 27. januára (TASR) – Súdna rada SR v zložení 17 členov začala prvým zasadnutím voľbu predsedu Najvyššieho súdu (NS) SR. O predsednícke kreslo sa uchádzajú Soňa Mesiarkinová a Jana Bajánková. Voľba predsedu bude prvýkrát verejná.

Voľbe bude predchádzať verejná časť zasadnutia, na ktorej jednotliví kandidáti vo vylosovanom poradí odprezentujú a uvedú svoje predstavy o ich pôsobení vo funkcii predsedu NS SR.



Obe uchádzačky už o post predsedu zabojovali v prvej voľbe v septembri 2019. Bajánkovú navrhli dvaja členovia Súdnej rady, Ján Burik a Martin Michalanský. Bajánkovej protikandidátkou je Mesiarkinová. Na post ju navrhol člen Súdnej rady Roman Huszár.

Výsledky volieb budú vyhlásené na zasadnutí Súdnej rady. Kandidátka potrebuje na zvolenie získať hlasy minimálne desiatich členov Súdnej rady. Súdna rada následne navrhne prezidentke SR vymenovanie úspešnej kandidátky.

Kandidátov na predsedu NS SR môžu Súdnej rade navrhnúť člen rady, sudcovské rady, stavovské organizácie sudcov, plénum sudcov NS, sudca NS a minister spravodlivosti. Predsedom NS SR sa môže stať len jeho sudca.

V prvej ani druhej voľbe predsedu NS SR sa nepodarilo zvoliť žiadneho kandidáta.