Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Hurbanovská hvezdáreň pripomenie, že Štefánik bol muž slnka

Ilustračná snímka. Foto: TASR Milan Kapusta

Počas konferencie odznie 11 prednášok, ktoré zmapujú život a dielo Štefánika, premietnuté budú filmové dokumenty a v ponuke bude aj sprievodný kultúrny program.

Piešťany 21. apríla (TASR) - Konferencia Milan Rastislav Štefánik – Muž slnka pri príležitosti Roku Milana Rastislava Štefánika, 100. výročia jeho tragického úmrtia a zároveň 20. výročia letu prvého slovenského kozmonauta, ktorý vo vesmíre realizoval výskumný vedecký program Štefánik, sa bude konať v Piešťanoch od 24. do 26. apríla.

Medzinárodné podujatie pripravili Slovenská ústredná hvezdáreň (SÚH) v Hurbanove, Spoločnosť Milana Rastislava Štefánika a mesto Piešťany. Cieľom je podnietiť záujem o osobnosť vedca, diplomata, vojaka, cestovateľa a jedného zo zakladateľov Československa, Štefánika. Objektívne a vecne zhodnotiť jeho život a dielo a tiež zdokumentovať dostupné materiály vzťahujúce sa k jeho osobe vo fondových a pamäťových inštitúciách na Slovensku.

„Konferenciu sme venovali aj 100. výročiu založenia Medzinárodnej astronomickej únie, ktorá si počas roka 2019 bude pripomínať astronomické objavy, ktoré počas storočia formovali vedu a kultúru celého sveta. Cieľom spomienkového roka je zdôrazniť význam astronómie ako nástroja vzdelávania, rozvoja a diplomacie. Toto všetko zosobňuje aj Milan Rastislav Štefánik,“ informoval o tom generálny riaditeľ SÚH Marián Vidovenec.

Počas konferencie odznie 11 prednášok, ktoré zmapujú život a dielo Štefánika, premietnuté budú filmové dokumenty a v ponuke bude aj sprievodný kultúrny program. V stredu 25. apríla účastníci konferencie navštívia Ivanku pri Dunaji, kde položia veniec k pamätníku miesta tragickej nehody Štefánika. Podujatie sa uskutoční s podporou vlády Slovenskej republiky.