Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 28. máj 2024Meniny má Viliam
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 14. mája (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v utorok 14. mája 2024 - 5.45 h.



Bratislava - Na preklenutie obdobia do vyplatenia priamej podpory bude môcť Ministerstvo financií SR poskytnúť poľnohospodárom pomoc vo forme návratnej finančnej výpomoci za zvýhodnených podmienok. Poskytnutá bude prostredníctvom Slovenskej záručnej a rozvojovej banky. Vyplýva to z vládneho návrhu novely zákona, ktorý odobrila prezidentka SR Zuzana Čaputová.



Bratislava - Sladené mliečne nápoje, jogurtové nápoje a nápoje na rastlinnej báze by nemali byť zdanené novou daňou zo sladených nealkoholických nápojov. Informovalo o tom Ministerstvo financií SR.



Bratislava - Ministerstvo hospodárstva SR má vyššiu absorpciu eurofondov, než ich má pridelených. Preto vláda plánuje presúvať zdroje z iných rezortov a fondov tam, kde je ich schopná míňať. V súvislosti s eurofondami a plánom obnovy bude pravdepodobne zvolané v budúcom týždni mimoriadne rokovanie vlády.
Na snímke vľavo ministerka hospodárstva SR Denisa Saková (Hlas-SD) a vpravo premiér SR Robert Fico (Smer-SD) počas tlačovej konferencie po kontrolnom dni na Ministerstve hospodárstva SR 13. mája 2024 v Bratislave.
Foto: TASR - Jakub Kotian



Bratislava - Platy príslušníkov bezpečnostných zložiek by sa mohli pravidelne zvyšovať podľa automatu. Jeho vytvorenie navrhujú rezorty spravodlivosti, vnútra a obrany ako jedno z opatrení na riešenie začínajúceho kritického nedostatku personálu.



Bratislava - Plánovaná výstavba nového jadrového bloku na Slovensku by sa mala už tento týždeň posunúť do ďalšej fázy. O výstavbe zariadenia s výkonom približne 1200 megawattov v Jaslovských Bohuniciach by zajtra mala na výjazdovom zasadnutí v Handlovej rozhodnúť vláda.



Bratislava - Minister investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Richard Raši sa dnes v Prahe zúčastní na neformálnom zasadnutí ministrov Vyšehradskej štvorky a ďalších siedmich členských krajín EÚ zodpovedných za politiku súdržnosti.



Bratislava - Účasť Slovákov v júnových eurovoľbách by mohla dosiahnuť približne 30 percent. Odhaduje to vedúci Kancelárie Európskeho parlamentu na Slovensku Robert Sermek.



Bratislava - Už len týždeň ostáva voličom na vybavenie hlasovacieho preukazu prostredníctvom emailu alebo listom. Preukaz im umožňuje počas júnových eurovolieb hlasovať aj mimo trvalého bydliska v ktorejkoľvek volebnej miestnosti na Slovensku.



Bratislava - Vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry začal v prípade včerajšej bombovej hrozby súvisiacej so Slovenskou technickou univerzitou trestné stíhanie za trestný čin obzvlášť závažného zločinu teroristického útoku.
Na Vazovovej ulici zasahuje mestská aj štátna polícia.
Foto: FB: Mestská polícia Bratislava



Bratislava - Školy na Slovensku nie sú dostatočne pripravené na krízové situácie tak ako v zahraničí. Pre TASR to uviedol Viktor Križo zo Slovenskej komory učiteľov v súvislosti s nahlasovaním bombových útokov na školách. V zahraničí podľa jeho slov existujú už desaťročia veľmi konkrétne manuály, ako postupovať v takýchto situáciách, na Slovensku nič také nie je.



Bratislava - Protimonopolný úrad SR začal 3. mája správne konanie vo veci možnej kartelovej dohody obmedzujúcej súťaž medzi piatimi podnikateľmi v oblasti medicínskej laboratórnej diagnostiky.



Bratislava - Finančná správa spracovala 455.440 žiadostí o vrátenie preplatkov na daniach a poukázanie daňového bonusu. Daňovníkom poukázali do piatka 10. mája finančné prostriedky v celkovej sume 635 miliónov eur.



Trenčín - V areáli bývalej fabriky Merina v Trenčíne má vzniknúť viac ako 600 moderných bytov a ďalšie priestory pre maloobchodné prevádzky či športové a kultúrne aktivity.



Kyjev - Ukrajinská armáda včera uznala, že ruské sily napredujú vo svojej ofenzíve Charkovskej oblasti na severovýchode Ukrajiny.



Washington - Vojenská pomoc, ktorú americký Kongres schválil minulý mesiac v rámci balíka v hodnote 61 miliárd dolárov, je už na Ukrajine.



Budapešť - Pre bombovú hrozbu evakuovali včera v Maďarsku celkovo sedem škôl.



Stuttgart - Nemecká automobilka Mercedes upustila od svojho plánu vyrábať od roku 2028 výlučne plne elektrické vozidlá.


Brusel - Nórsky ropný a plynárenský gigant Equinor v tichosti prevzal korunu najväčšieho dodávateľa energií pre Európu, ktorá kedysi patrila ruskému Gazpromu.



Tel Aviv - Prvý zahraničný zamestnanec OSN zahynul v prebiehajúcej vojne v Pásme Gazy včera pri útoku na vozidlo organizácie.



Ostrava - Slovenskí hokejisti zvíťazili vo včerajšom stretnutí B-skupiny MS v Ostrave nad USA 5:4 po predĺžení.

Na snímke sprava slovenský hokejista Pavoil Regenda, brankár USA Alex Nedeljkovic, hráč USA Michael Kesselring, slovenský hokejista Miloš Kelemen a hráč USA Luke Hughes počas zápasu základnej B-skupiny USA - Slovensko na 87. majstrovstvách sveta v ľadovom hokeji v Ostrave v pondelok 13. mája 2024.
Foto: TASR - Michal Runák