Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 22. marca (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v piatok 22. marca 2024 - 5.45 h.



Banská Bystrica - Na území desiatich okresov v Banskobystrickom samosprávnom kraji platí od dnes mimoriadna situácia pre výskyt synantropných medveďov. Ide o okresy Banská Bystrica, Brezno, Banská Štiavnica, Detva, Lučenec, Rimavská Sobota, Žarnovica, Žiar nad Hronom, Zvolen a Poltár. Takisto vyhlásili mimoriadnu situáciu aj v okrese Prievidza.



Brusel - Predseda vlády SR Robert Fico včera na Summite o jadrovej energii v Bruseli uviedol, že Slovensko plánuje vybudovať nový blok jadrovej elektrárne s výkonom 1100 až 1200 megawattov.
Generálny riaditeľ Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) Rafael Grossi (vpravo) a belgický premiér Alexander De Croo (vľavo) vítajú slovenského premiéra Roberta Fica (uprostred) počas jeho príchodu na summit o jadrovej energii v Bruseli 21. marca 2024.
Foto: TASR/AP



Praha - Slovenská republika sa nepridá k českej iniciatíve na nákup munície pre Ukrajinu z tretích krajín. Uviedol to slovenský minister zahraničných vecí Juraj Blanár po rokovaní šéfov diplomacií krajín Vyšehradskej štvorky.



Bratislava - Generálna prokuratúra SR zrušila postupom podľa paragrafu 363 Trestného poriadku obvinenie bývalému riaditeľovi Slovenskej informačnej služby Vladimírovi P. a šéfovi Národného bezpečnostného úradu Romanovi K. v kauze Rozuzlenie.

- Riaditeľ Národného bezpečnostného úradu Roman Konečný bude žiadať za nezákonné obvinenie ospravedlnenie od Slovenskej republiky.



Bratislava - Zákon o krajinnom plánovaní považuje Ministerstvo životného prostredia SR za "totálny nezmysel". Nemá ho podľa neho žiadny štát v Európskej únii. Legislatíva by bola nadradená územnému plánovaniu, čo by v praxi znamenalo čistý chaos.



Bratislava - Ministerstvo obrany SR nevylúčilo, že Slovensku preplatia z Európskeho mierového nástroja za stíhačky MiG-29 a systém Kub darované Ukrajine menej, ako sa očakávalo. Po Slovensku aj ďalšie krajiny EÚ začali požadovať refundáciu darovanej vojenskej techniky cez Európsky mierový nástroj, pričom 500-miliónová suma sa tak postupne prerozdeľuje medzi čoraz viac záujemcov.



Bratislava – Počet zamestnancov pracujúcich pre štát sa zvýšil na súčasných takmer 440.000 zo 404.000 v roku 2015. Oproti Česku má Slovensko približne polovicu obyvateľov, no počet zamestnancov verejnej správy je takmer rovnaký.



Bratislava - Opozičná SaS avizuje v Národnej rade SR obštrukcie aj podania na Ústavný súd SR v súvislosti s návrhmi na skrátené legislatívne konanie k niektorým legislatívnym zmenám. Hovorí o nadužívaní zrýchleného režimu.



Brusel - Vysoký predstaviteľ EÚ pre zahraničné veci Josep Borrell pred začatím summitu EÚ v Bruseli vyhlásil, že hypotetická vojna Ruska proti krajinám EÚ nehrozí a požiadal médiá, aby v súvislosti s touto témou prestali zveličovať.
Josep Borell, archívne foto.
Foto: TASR/AP



Brusel - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj prostredníctvom videokonferencie vyzval lídrov členských krajín EÚ na summite v Bruseli, aby neváhali ďalej vojensky pomáhať Ukrajine, a posťažoval sa aj na dovoz ruských agrokomodít na trhy EÚ.



Brusel - Lídri EÚ sa na summite v Bruseli dohodli, že budú "pokračovať v práci" na pláne na využitie výnosov zo zmrazených ruských aktív na nákup zbraní pre Ukrajinu. Ide o približne tri miliardy eur ročne.



Brusel - Medzinárodné spoločenstvo by malo uplatňovať rovnaké princípy pri zaistení mieru čo sa týka vojny na Ukrajine, aj čo sa týka konfliktu v Pásme Gazy. Uviedol to generálny tajomník OSN António Guterres počas stretnutia s lídrami členských krajín EÚ na úvod dvojdňového summitu v Bruseli.



New York - Bezpečnostná rada OSN by mala dnes hlasovať o americkom návrhu rezolúcie na "okamžité prímerie" v Pásme Gazy spojené s prepustením rukojemníkov.



Brusel - Európska komisia vyjadrila poľutovanie nad zrušením slovenského Úradu špeciálnej prokuratúry, ku ktorému došlo v stredu, a varovala, že "nebude váhať" konať na obranu svojich finančných záujmov.



Praha - V uplynulých desaťročiach síce bolo niekoľko pokusov narušiť spoluprácu krajín Vyšehradskej štvorky, vyšehradská spolupráca však stále žije a zúčastnené krajiny majú spoločný záujem na jej zachovaní aj v budúcnosti. Vyhlásil to v Prahe maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó.



Brusel - Lídri členských krajín Európskej únie sa na summite v Bruseli dohodli na otvorení prístupových rokovaní s Bosnou a Hercegovinou.



Tallinn - Dvadsaťsedem laureátov Nobelových cien v otvorenom liste žiada prepustenie všetkých politických väzňov v Bielorusku.



Londýn - Indickú metropolu Dillí vymenovali za najznečistenejšie hlavné mesto na svete za rok 2023.



Jerez - Slovenská futbalová reprezentácia do 21 rokov zvíťazila vo včerajšom prípravnom zápase v Jereze nad rovesníkmi domáceho Španielska 2:0.