Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 17.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava/Svet 21. marca - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR vo štvrtok 21. marca 2024 - 17.45 h.



Banská Bystrica - Na území desiatich okresov v Banskobystrickom samosprávnom kraji vyhlásia od polnoci zo štvrtka na piatok mimoriadnu situáciu pre výskyt synantropných medveďov. Ide o okresy Banská Bystrica, Brezno, Banská Štiavnica, Detva, Lučenec, Rimavská Sobota, Žarnovica, Žiar nad Hronom, Zvolen a Poltár. Takisto vyhlásili mimoriadnu situáciu aj v okrese Prievidza.
Na snímke uzavretá cesta medzi Iľanovom a Závažnou Porubou v Liptovskom Mikuláši 19. marca 2024.
Foto: TASR - Miroslava Mlynárová



Praha/Bratislava - Slovenská republika sa nepridá k českej iniciatíve na nákup munície pre Ukrajinu z tretích krajín. Pozícia slovenskej vlády k poskytovaniu vojenskej pomoci pre Kyjev je jasná, ako dnes uviedol slovenský minister zahraničných vecí Juraj Blanár po rokovaní šéfov diplomacií krajín Vyšehradskej štvorky.



Bratislava - Riaditeľ Národného bezpečnostného úradu Roman Konečný bude žiadať za nezákonné obvinenie ospravedlnenie od Slovenskej republiky. Zváži uplatnenie náhrady škody a nemajetkovej ujmy za poškodenie dobrého mena.
Archívna snímka.
Foto: TASR - Jaroslav Novák



Bratislava - Podpredsedníčka vlády a ministerka hospodárstva Denisa Saková vymenovala Ľubicu Šimkovú do funkcie generálnej riaditeľky Slovenskej inovačnej a energetickej agentúry.



Bratislava - Verejný ochranca práv Róbert Dobrovodský sa v súčasnosti nezaoberá žiadnymi ďalšími podnetmi ukladania pokút za porušenie zákazu vychádzania počas núdzového stavu v období pandémie COVID-19.



Brusel - Predseda vlády SR Robert Fico dnes na Summite o jadrovej energii v Bruseli uviedol, že Slovensko plánuje vybudovať nový blok jadrovej elektrárne s výkonom 1100 až 1200 megawattov.
Generálny riaditeľ Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) Rafael Grossi (vpravo) a belgický premiér Alexander De Croo (vľavo) vítajú slovenského premiéra Roberta Fica (uprostred) počas jeho príchodu na summit o jadrovej energii v Bruseli 21. marca 2024.
Foto: TASR/AP



Bratislava – Počet zamestnancov pracujúcich pre štát sa zvýšil na súčasných takmer 440.000 zo 404.000 v roku 2015. Oproti Česku má Slovensko približne polovicu obyvateľov, no počet zamestnancov verejnej správy je takmer rovnaký. Upozornila na to Republiková únia zamestnávateľov.



Bratislava - Zvýšenie príplatku k príspevku na opatrovanie detí, pomoc s financovaním odľahčovacej služby a ďalšie opatrenia by mali čo najskôr pomôcť rodičom zdravotne znevýhodnených detí. Informoval o tom minister práce, sociálnych vecí a rodiny Erik Tomáš po rokovaní Okrúhleho stola k tejto téme.



Bratislava - Rekonštrukcia budovy Najvyššieho súdu na Župnom námestí v Bratislave sa ministrovi spravodlivosti Borisovi Suskovi a predsedovi Najvyššieho súdu Jánovi Šikutovi javí ako najoptimálnejšie riešenie. Zhodli sa na tom na dnešnom stretnutí.
Na snímke minister spravodlivosti SR Boris Susko (Smer-SD).
Foto: TASR - Dano Veselský



Moskva - Štart ruskej kozmickej lode na Medzinárodnú vesmírnu stanicu ISS dnes na poslednú chvíľu zrušili. Na palube lode Sojuz MS-25 boli traja astronauti, Rus Oleg Novickij, Američanka Tracy Dysonová a vôbec prvá bieloruská astronautka Maryna Vasilevská. Vzlietnuť mali z kozmodrómu Bajkonur v Kazachstane, ich štart však zrušili len niekoľko sekúnd pred tým, ako k nemu malo dôjsť.



Priština - Kosovské úrady oznámili oficiálny termín sčítania ľudu, ktoré sa uskutoční v apríli, v čase narastajúceho napätia medzi väčšinovými kosovskými Albáncami a menšinovou komunitou etnických Srbov.



Varšava - Regionálna prokuratúra otvorila vyšetrovanie v súvislosti so smrťou mladého muža, ktorého telo našli v byte kňaza v meste Sosnowiec na juhovýchode Poľska. Trestné stíhanie bude viesť pre podozrenie zo zabitia, aj keď mladík nemal žiadne zranenia, ktoré by mohli spôsobiť jeho smrť. Ako zdôraznil prokurátor, ide o štandardný postup v prípade, kde je príčina smrti neznáma.



Ľubľana - Slovinské ministerstvo zahraničných vecí vyhlásilo diplomata z ruského veľvyslanca v Ľubľane za personu non grata pre činnosti nezlučiteľné s jeho diplomatickým štatútom.



Praha - Európska futbalová únia UEFA udelila Viktorii Plzeň pokutu vo výške 30.000 eur pre neprístojné správanie fanúšikov Viktorie počas zápasov Európskej konferenčnej ligy.