Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Alena Sz. a spol. zostávajú vo väzbe za vraždu Jána Kuciaka

Na snímke Alena Zs. (druhá vľavo), obžalovaná z vraždy investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej, odchádza zo Špecializovaného trestného súdu v Pezinku 13. novembra 2019. Foto: TASR Martin Baumann

Podľa obžaloby prokurátora ÚŠP si mal Marian K. objednať vraždu Jána Kuciaka u Aleny Zs. koncom roka 2017 resp. začiatkom roka 2018.

Pezinok 13. novembra (TASR) - Alena Zs., Miroslav M. a Tomáš Sz., ktorí čelia obžalobe v prípade vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej, zostávajú vo väzbe. V stredu o tom rozhodol senát Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku na neverejnom zasadnutí. Potvrdil to prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP).

"Všetci traja zostávajú naďalej vo väzbe pri nezmenených dôvodoch väzby," povedal prokurátor. Podľa jeho slov naďalej pretrváva obava, že všetci obvinení môžu mariť trestné konanie, prípadne ovplyvňovať svedkov. Priblížil, že vo väzbe by tak mohli ostať ešte minimálne tri roky. Proti rozhodnutiu podali sťažnosť Alena Zs. aj Tomáš Sz., rozhodovať bude o nej Najvyšší súd SR.

„Moja klientka 14 mesiacov nevidela svoju rodinu,“ povedal obhajca Aleny Zs. Štefan Neszméry, ktorý predĺženie väzby očakával, ale dúfal, že bude z dôvodov väzby vypustený tzv. kolúzny dôvod. Ten hovorí o tom, že by mohol obvinený pôsobiť na svedkov, znalcov, spoluobvinených alebo inak mariť objasňovanie skutočností závažných pre trestné stíhanie. „Stále je to odôvodňované tým, že by mohla komunikovať v šifrách,“ doplnil obhajca, ktorý si myslí, že ide o nátlak zo strany súdu a prokuratúry za to, že nevypovedala proti Marianovi K.

Ku zverejnením častiam Threemy ktoré majú v šifrách pojednávať o samotnej vražde novinára, uviedol, že ide o konšpiračné teórie. „Podľa mňa nie sú priame dôkazy, ktoré by preukazovali objednávku alebo vykonanie vraždy zo strany mojej klientky,“ uviedol obhajca a doplnil, že ide o komunikáciu vytrhnutú z kontextu, aby vyznela v neprospech jeho klientky.

Na otázku, o aký kontext podľa neho ide, uviedol, že si nechce „vystrieľať náboje“ pred hlavným pojednávaním. „V priebehu pojednávania vyjde na povrch viacero nezrovnalostí,“ doplnil.



Zoltán A., ktorý v prípade už figuruje ako svedok, v stredu pred senátom ŠTS nebol, vzhľadom na to, že sa už nachádza v súdnej väzbe. "Je vo väzbe vo veci, ktorá bola vylúčená na samostatné konanie, ktorú prejednáva a posudzuje dohodu (o vine a treste, pozn. TASR) iný senát tohto ŠTS," spresnil prokurátor ÚŠP.

Alena Zs., Miroslav M. a Tomáš Sz. čelia obžalobe vo veci vraždy novinára spolu s Marianom K. Ten je v súdnej väzbe za údajné falšovanie zmeniek TV Markíza a za marenie spravodlivosti.

Podľa obžaloby prokurátora ÚŠP si mal Marian K. objednať vraždu Jána Kuciaka u Aleny Zs. koncom roka 2017 resp. začiatkom roka 2018 z dôvodu pomsty za články, ktoré odkrývali jeho ekonomickú trestnú činnosť.



Okrem vraždy novinára čelia Miroslav M. a Tomáš Sz. aj obžalobe z vraždy podnikateľa z Kolárova Petra Molnára. Toho mali podľa obžaloby ÚŠP zavraždiť v roku 2016 so zámerom lúpeže.

Okrem dvoch spomínaných vrážd obviňuje prokurátor ÚŠP Miroslava M., Tomáša Sz. a Mariana K. aj z nedovoleného ozbrojovania.