Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

Premiér v Bruseli naznačil výstavbu nového jadrového bloku

Generálny riaditeľ Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) Rafael Grossi (vpravo) a belgický premiér Alexander De Croo (vľavo) vítajú slovenského premiéra Roberta Fica (uprostred) počas jeho príchodu na summit o jadrovej energii v Bruseli 21. marca 2024. Foto: TASR/AP

Účastníkom summitu povedal, že jadrová energetika zohráva na Slovensku kľúčovú úlohu a Slovensko môže byť v tejto oblasti prirovnané k Francúzsku.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Brusel 20. marca (TASR) - Predseda vlády SR Robert Fico vo štvrtok dopoludnia na Summite o jadrovej energii (NES) v Bruseli uviedol, že Slovensko plánuje vybudovať nový blok jadrovej elektrárne s výkonom 1100 až 1200 megawattov. Informuje o tom spravodajca TASR v Bruseli.

Jadrový summit pripravila Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE) a Belgické kráľovstvo a vystúpilo na ňom najmenej 20 národných lídrov, 37 politických delegácií a predstavitelia z oblasti jadrovej energetiky. Spoločným cieľom bolo zvýšiť politický tlak na oživenie atómovej energie v Európe aj za finančnej účasti EÚ a zdôrazniť nezastupiteľnú úlohu jadrovej energie pri upúšťaní od fosílnych palív.

Premiér Fico v rámci vystúpenia pripomenul, že v roku 2007 bola jeho vláda kritizovaná Európskou komisiou a EÚ za rozhodnutie dokončiť dva reaktory jadrovej elektrárne Mochovce a teraz sa v EÚ hovorí o potrebe oživenia jadrovej energetiky.

"Verím, že tento summit je dôkazom toho, že EÚ a jej orgány sú schopné meniť svoje postoje, a to nielen v oblasti jadrovej energetiky," povedal premiér.

Účastníkom summitu povedal, že jadrová energetika zohráva na Slovensku kľúčovú úlohu a Slovensko môže byť v tejto oblasti prirovnané k Francúzsku.

Slovensko podľa neho plánuje vybudovať nový blok jadrovej elektrárne s výkonom 1100 až 1200 megawattov, a preto pozýva firmy z celého sveta, aby sa zúčastnili na súťaži na jeho výstavbu. Dodal, že Slovensko má skúsenosti s výstavbou nových jadrových elektrární aj s odstavovaním starých typov reaktorov.

Delegácie vrátane Číny, Indie a USA hovorili aj o nenahraditeľnom význame jadrovej energie pri zabezpečení dostatku zdrojov pre bežnú spotrebu aj priemysel.

Jednou z tém bolo aj financovania výstavby nových typov jadrových elektrárni a prípadné predlžovanie životnosti existujúcich reaktorov. Francúzsko sa pokúša do financovania týchto projektov vo väčšej miere zapojiť inštitúcie ako Svetová banka, Európska banka pre obnovu a rozvoj alebo ich ekvivalenty z Ázie či Ameriky.

Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová sa vyslovila za potrebu vyslať silný politický signál pre podporu jadrovej technológie EÚ. Spresnila, že vzhľadom na naliehavosť klimatických zmien musia krajiny zvážiť možnosti vzdať sa ľahko dostupných zdrojov elektriny s nízkymi emisiami.

"Rozšírenie prevádzky dnešnej jadrovej flotily je jedným z najlacnejších spôsobov zabezpečenia čistej energie vo veľkom rozsahu," vysvetlila. Zároveň sa vyslovila za inovácie v oblasti jadrových technológií, čo má podľa jej slov podobu malých modulárnych reaktorov (SMR).