Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

ONLINE: POTVRDENÉ: Do EP ide 6 strán. Výsledky prichádzajú aj z Európy

Na snímke prenosná volebná urna počas volieb do Európskeho parlamentu. Foto: TASR Michal Svítok

Sledujte online, kde sa dozviete všetko podstatné o eurovoľbách.

Bratislava 25./26./27. mája (Teraz.sk/TASR) - Vo štvrtok 23. mája odštartoval v členských štátoch Európskej únie volebný maratón. Voľby sa konali v 28 krajinách a v sobotu (25.5.) prebehli aj na Slovensku. Volebné miestnosti sa u nás uzavreli o 22:00. Teraz.sk pokračuje volebným ONLINOM.


Náš volebný ONLINE sa končí, ďakujeme, že ste voľby do EP sledovali spolu s nami.

13:25
Krajne pravicové populistické strany v Európe nie sú ani náhodou na ústupe. Výsledky volieb do Európskeho parlamentu (EP), ktoré sa v členských štátoch EÚ konali 23. až 26. mája, analyzoval v rozhovore pre denník Die Süddeutsche Zeitung zverejnenom v pondelok sociológ Swen Hutter pôsobiaci v Centre pre výskum občianskej spoločnosti na Slobodnej univerzite v Berlíne (FU Berlin) a v Berlínskom stredisku sociálneho výskumu (WZB).

12:53
Predseda protieurópskej Strany brexitu (BP) a britský europoslanec Nigel Farage chce byť súčasťou rokovaní o odchode Británie z EÚ, keď jeho strana získala vo štvrtkových voľbách do Európskeho parlamentu (EP) takmer 32 percent hlasov, čo je najviac zo všetkých politických subjektov v Spojenom kráľovstve. Informovala o tom agentúra Reuters.

12:49
Líder kandidátky Mosta-Híd vo voľbách do Európskeho parlamentu (EP) a dosluhujúci poslanec EP József Nagy si myslí, že Most-Híd by mal hľadať po budúcich voľbách do parlamentu iných koaličných partnerov ako Smer-SD a SNS. Výstup z koalície však vylúčil. Parlamentné voľby si želá v riadnom termíne. Predsedu Bélu Bugára sa Most-Híd podľa jeho slov nechystá vymeniť.

12:38
Tlačová konferencia KDH


12:34
Francúzsky prezident Emmanuel Macron nemá v úmysle rozpustiť francúzske Národné zhromaždenie. Uviedla to v pondelok vo vysielaní spravodajskej televízie BFM hovorkyňa francúzskej vlády Sibeth Ndiayeová, ktorá tak reagovala na výzvu líderky krajne pravicového Národného združenia (RN) Marine Le Penovej.

12:28
Priemerná účasť vo voľbách do Európskeho parlamentu (EP) naprieč EÚ bola 50,82 percenta. Najvyššia bola v Belgicku (88,47 %), naopak, najmenej ľudí prišlo k urnám opäť na Slovensku (22,74 %). Vyplýva to z doterajších výsledkov volieb, ktoré na svojej webovej stránke v pondelok zverejnil Európsky parlament.

12:24
V najzápadnejšej obci na Slovensku, v Záhorskej Vsi nebol jednoznačný víťaz sobotňajších (25.5.) volieb do Európskeho parlamentu (EP). S rovnakým ziskom 19,44 percenta hlasov skončili Smer-SD i Ľudová strana Naše Slovensko (ĽSNS).

12:15
Svoju budúcu účasť v Európskom parlamente (EP) vnímajú v Ľudovej strane Naše Slovensko (ĽSNS) ako možnosť na reformu európskeho systému a väčší príklon k národným princípom. Ak sa im to v EP v spolupráci s podobne orientovanými politikmi z iných európskych krajín nepodarí, budú iniciovať vystúpenie Slovenska z Európskej únie (EÚ). Na pondelkovej tlačovej konferencii v Banskej Bystrici to uviedli zástupcovia strany.
Tlačová konferencia strany Kotleba - Ľudová strana Naše Slovensko (ĽSNS) k voľbám do Európskeho parlamentu v Banskej Bystrici 27. mája 2019. Na snímke zľava predseda ĽSNS Marian Kotleba a zvolení poslanci do Európskeho parlamentu Milan Uhrík a Miroslav Radačovský.
Foto: TASR Ján Krošlák


11:25
Víťazi eurovolieb na Slovensku, mimoparlamentné Progresívne Slovensko (PS) a Spolu-OD, vyzvali dosluhujúceho prezidenta SR Andreja Kisku, ktorý zakladá vlastnú politickú stranu, aby s nimi spolupracoval pred parlamentnými voľbami. Vyhlásili to v pondelok na tlačovej konferencii predseda PS Michal Truban a líder Spolu-OD Miroslav Beblavý.

11:10
Francúzsky prezident Emmanuel Macron sa v pondelok v Paríži stretne so španielskym premiérom Pedrom Sánchezom. Ide o prvé z radu stretnutí s európskymi predstaviteľmi pred neformálnym summitom po voľbách do Európskeho parlamentu (EP).

10:28
ZÁZNAM - TK koalície Progresívne Slovensko a SPOLU - občianskej demokracie


10:12
Tony nevyužitých hlasovacích lístkov v Nitre potešia deti z materských a základných škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Nitra. Časť lístkov skončí v kultúrnych centrách.

10:06
Na sobotných voľbách do Európskeho parlamentu sa v Trnavskom kraji zúčastnilo 102.112 voličov, čo predstavuje 21,91 percenta.

10:04
Kresťanská únia nepodmieňuje a nikdy ani nepodmieňovala vytvorenie koalície s KDH personálnou výmenou na čele kresťanských demokratov. Zdôraznili to lídri Kresťanskej únie (KÚ) po voľbách do Európskeho parlamentu (EP) a v súvislosti s možným spájaním pred parlamentnými voľbami v roku 2020.

9:56
Novinári v Bruseli
Na snímke novinári pracujú počas vyhlasovania výsledkov po voľbách do Európskeho parlamentu 26. mája 2019 v Bruseli.
Foto: TASR/AP


9:54
Víťazom sobotňajších (25. 5.) volieb do Európskeho parlamentu (EP) sa v Nitrianskom kraji stala strana SMK – MKP. Hlasovalo za ňu 17,12 percenta voličov.

9:42
Výsledky volieb do Európskeho parlamentu (EP), ktoré sa konali v Nemecku v nedeľu 26. mája, ukázali, že medzi spolkovými krajinami na západe a východe Nemecka existujú veľké rozdiely.

9:41
Víťazom sobotňajších (25. 5.) volieb do Európskeho parlamentu (EP) sa v Banskobystrickom samosprávnom kraji (BBSK) stala strana Smer-SD, ktorej odovzdalo hlas 19,43 percenta zúčastnených voličov.

9:32
V Banskej Bystrici zvíťazila vo voľbách do Európskeho parlamentu koalícia Progresívne Slovensko (PS) - Spolu so ziskom 29,09 percenta hlasov.

9:25
Víťazom sobotňajších (25. 5.) volieb do Európskeho parlamentu v okrese Myjava sa stala koalícia Progresívne Slovensko (PS) – Spolu so ziskom 26,46 percenta hlasov.
Ilustračné foto.
Foto: TASR


9:15
V Žiline zvíťazila vo voľbách do Európskeho parlamentu koalícia Progresívne Slovensko (PS) - Spolu so ziskom 24,86 percenta hlasov. Volilo ju 4590 voličov.

9:10
Víťaz sobotňajších (25.5.) volieb do Európskeho parlamentu (EP), koalícia PS - Spolu zvíťazila vo všetkých okresoch Bratislavského samosprávneho kraja (BSK). Menej ako tridsaťpercentnú podporu mala len v okrese Malacky.

8:59
Víťazom sobotňajších (25. 5.) volieb do Európskeho parlamentu sa v okrese Skalica stala koalícia Progresívne Slovensko (PS) – Spolu, keď za jej kandidátov hlasovalo 22,26 percenta voličov. KDH zvíťazilo v najväčšom počte obcí - v deviatich. Vyplýva to z oficiálnych výsledkov, ktoré zverejnil Štatistický úrad SR.

8:52
Víťazom sobotňajších (25. 5.) volieb do Európskeho parlamentu (EP) sa v Žilinskom kraji stala koalícia Progresívne Slovensko (PS) - Spolu. Hlasovalo za ňu 17,46 percenta voličov. Vyplýva to z oficiálnych výsledkov, ktoré zverejnil Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

8:50
Výsledok volieb do Európskeho parlamentu (EP) potvrdzuje, že voliči maďarskej národnosti potrebujú alternatívu k súčasnej politickej reprezentácii. „Tá už druhýkrát v celoslovenských voľbách zlyhala," argumentuje predseda strany Magyar Fórum - Maďarské Fórum Zsolt Simon.
Na archívnej snímke Zsolt Simon.
Foto: TASR - Martin Baumann


8:42
V Prešovskom kraji sa víťazom volieb do Európskeho parlamentu (EP) stala strana Smer–SD, ktorej odovzdalo hlas 17,68 percenta voličov. Vyplýva to z oficiálnych výsledkov, ktoré zverejnil Štatistický úrad (ŠÚ) SR. V Prešovskom kraji mohlo vo viac ako tisícke volebných okrskoch odovzdať svoj hlas viac ako 633.000 oprávnených voličov.

8:40
V Trenčianskom samosprávnom kraji (TSK) odovzdali voliči v sobotných eurovoľbách (25. 5.) najviac hlasov strane Smer-SD, ktorá v kraji získala 20,58 % hlasov. Vyplýva to z oficiálnych výsledkov volieb, ktoré zverejnil Štatistický úrad Slovenskej republiky.

8:26
Víťazom sobotňajších (25. 5.) volieb do Európskeho parlamentu (EP) sa v okrese Senica stala koalícia Progresívne Slovensko (PS) - Spolu. Za jej kandidátov hlasovalo 21,04 percenta voličov. Vyplýva to z oficiálnych výsledkov, ktoré zverejnil Štatistický úrad SR.

8:20
V Košiciach zvíťazila vo voľbách do Európskeho parlamentu koalícia Progresívne Slovensko (PS) - Spolu so ziskom 23,85 percenta hlasov. Volilo ju 10.400 voličov. Na druhom mieste skončila SaS s 12,52 percenta, čo je 5462 hlasov. Tretie miesto obsadila strana Smer-SD, ktorej svoj hlas odovzdalo 5455 voličov, čo je 12,51 percenta. Volebná účasť bola v Košiciach v rámci Košického kraja najvyššia a dosiahla 23,19 percenta. Vyplýva to z oficiálnych výsledkov eurovolieb zverejnených Štatistickým úradom SR.
Ilustračné foto
Foto: TASR/Dušan Hein


8:02
Volebná účasť v sobotných (25. 5.) voľbách do Európskeho parlamentu dosiahla v Trenčianskom samosprávnom kraji (TSK) 22,98 %. Vyplýva to z oficiálnych výsledkov volieb, ktoré zverejnil Štatistický úrad Slovenskej republiky.

7:51
V Košickom kraji v sobotňajších (25. 5.) voľbách do Európskeho parlamentu (EP) zvíťazila koalícia Progresívne Slovensko (PS) – Spolu. Hlasovalo za ňu 16,48 percenta zúčastnených voličov. Vyplýva to z oficiálnych výsledkov, ktoré zverejnil Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

7:04
V Belgicku sa v nedeľu okrem volieb do Európskeho parlamentu (EP) konali aj federálne a regionálne voľby. Tie opäť prehĺbili priepasť medzi holandsky hovoriacim Flámskom, ktoré sa politicky posunulo ešte viac doprava, a francúzsky hovoriacim Valónskom, inklinujúcim skôr k ľavici, konštatovala v pondelok stanica Deutsche Welle.
Ilustračné foto.
Foto: TASR/AP


6:15
Strany tzv. Veľkej koalície v Nemecku — konzervatívny blok CDU/CSU a sociálni demokrati (SPD) — vyšli oslabené z tohtoročných volieb do Európskeho parlamentu (EP). Úspechom sa skončili pre zelených, ktorí sa prvýkrát v celoštátnych voľbách dostali na druhé miesto. Euroskeptická Alternatíva pre Nemecko (AfD) si vylepšila svoj výsledok z predchádzajúcich eurovolieb, sumarizovala v pondelok agentúra DPA.

Napriek stratám získali CDU a CSU v súčte 28,9 percenta hlasov (22,6 a 6,3) a s 29 mandátmi zostali najsilnejším zoskupením, v porovnaní s rokom 2014 je to však pokles voličskej podpory o 6,4 percenta, vyplýva z neoficiálnych konečných výsledkov.

6:13
Lídri dvoch hlavných európskych politických skupín po eurovoľbách vylúčili spoluprácu s krajne pravicovými stranami a vyzvali na zjednotenie proeurópskych síl v Európskom parlamente (EP). Informovala o tom v pondelok agentúra AP.

6:12
Líder britských opozičných labouristov Jeremy Corbyn požaduje, aby sa v Spojenom kráľovstve konali predčasné parlamentné voľby alebo druhé referendum o brexite. Reagoval tak na výsledky eurovolieb v Británii, ktoré podľa odhadov s veľkým náskokom vyhrala protieurópska Strana brexitu, zatiaľ čo vládnuci konzervatívci sa prepadli až na piate miesto.

6:09
Sociálnodemokratická Strana práce (PvdA), ktorej členom je aj kandidát európskych socialistov na funkciu predsedu budúcej Európskej komisie Frans Timmermans, zvíťazila v Holandsku vo voľbách do Európskeho parlamentu (EP). Získala 19 percent hlasov a v EP bude mať šesť z 26 europoslancov prináležiacich Holandsku, uviedla v noci na pondelok agentúra APA.

Ilustračná snímka.
Foto: TASR Radovan Stoklasa


6:07
Etnicky rozdelený ostrov Cyprus bude po prvý raz zastupovať v Európskom parlamente poslanec z tureckej menšiny. Informovala o tom agentúra AP.

6:05
Voľby do Európskeho parlamentu (EP) v Slovinsku vyhrala protiimigračná Slovinská demokratická strana (SDS) expremiéra Janeza Janšu. Nepodarilo sa jej však získať viac hlasov ako koalícii dvoch umiernených vládnych strán. S odvolaním sa na predbežné výsledky volieb, ktoré v nedeľu zverejnila slovinská volebná komisia, o tom informovala agentúra AP.

6:02
Účasť vo voľbách do Európskeho parlamentu zdvihla najmä multižánrová kampaň a strany s jasne vyprofilovanými kandidátmi. Myslí si to vedúci zastúpenia Európskej komisie na Slovensku Ladislav Miko, ktorý účasť 22,74 percenta hodnotí ako "skvelú".

1:24
Až traja katalánski separatisti - jeden z nich vo väzení a dvaja na úteku pred španielskou justíciou - získali kreslá v Európskom parlamente (EP). S odvolaním sa na predbežné výsledky volieb, ktoré zverejnilo španielske ministerstvo vnútra, o tom v pondelok informovala agentúra AP.


1:19
Prvé oficiálne výsledky volieb do Európskeho parlamentu potešili európske ekologické strany a hnutia: v novom europarlamente budú mať zelení najväčšie zastúpenie v dejinách EÚ.

Podľa čiastkových výsledkov by frakcia Zelení/Európska slobodná aliancia (EFA) mala získať približne 67 mandátov v 751-člennom zákonodarnom zbore EÚ. Doposiaľ mala 52 kresiel.

Predsedníčka skupiny zelených v EP, nemecká europoslankyňa Ska Kellerová v tejto súvislosti vyhlásila, že sa celou Európou prehnala "zelená vlna".

00:59
Strana maďarskej komunity (SMK) ďakuje voličom za vyjadrenú podporu vo voľbách do Európskeho parlamentu (EP). Situáciu považuje za čoraz vážnejšiu, na republikovom sneme strany preto plánujú analyzovať okolnosti kampane a volieb. Informoval o tom tlačový odbor SMK.

"Tentoraz sa nám nepodarilo dosiahnuť výsledok spred piatich rokov. Vieme, že tento výsledok je v našej roztrieštenej komunite čoraz ťažšie dosiahnuť," skonštatovala strana s tým, že situácia je čoraz vážnejšia.

00:57
Európska ľudová strana, doteraz najsilnejšia politická skupina v Európskom parlamente (EP), už nemá potrebnú silu zakročiť proti klimatickým zmenám. Uviedol to v nedeľu večer šéf frakcie socialistov a demokratov v EP (S&D), nemecký poslanec Udo Bullmann, ktorého citoval server týždenníka Politico.
Udo Bullmann, archívna snímka.
Foto: Wikipedia


00:53
Prvé čiastkové oficiálne výsledky volieb do Európskeho parlamentu (EP) potvrdili oslabenie oboch hlavných politických skupín a posilnenie liberálov a zelených. Zisky zaznamenali aj euroskeptické a populistické strany.
Stredopravicová Európska ľudová strana (EPP) obsadí podľa čiastkových oficiálnych výsledkov v novom europarlamente 178 z 751 kresiel. To je o 38 kresiel menej než mala doposiaľ, informovala agentúra DPA.

00:50
Vládnuca strana Fidesz premiéra Viktora Orbána sa podľa očakávania stala jasným víťazom nedeľňajších volieb do Európskeho parlamentu (EP) v Maďarsku. Získala 52,14 percenta hlasov, čo jej zabezpečilo 13 z 21 mandátov prináležiacich v EP Maďarsku, uviedla agentúra APA s odvolaním sa na volebnú komisiu.

00:44
Strana Smer - SD získala spolu 154.996 hlasov, najväčší podiel hlasov mala v okrese Poltár - 33,64 percenta hlasov.

00:40
Koalícia Progresívne Slovensko (PS) - Spolu, ktorá sa stala víťazom eurovolieb, získala najväčší podiel hlasov v eurovoľbách v okrese Bratislava, a to 46,7 percenta. Celkovo získala 198.255 hlasov. Vyplýva to z dát zverejnených Štatistickým úradom (ŠÚ) SR.

00:39
Sumarizácia výsledkov sobotných (25. 5.) volieb do Európskeho parlamentu (EP) sa uskutočnila bez incidentov. Informoval o tom Štatistický úrad (ŠÚ) SR, ktorý spracoval výsledky v priebehu deviatich hodín. Na spracovaní agendy sa podieľalo 1200 pracovníkov v 50 odborných sumarizačných útvaroch pôsobiacich v Bratislave a po celom Slovensku.

0:32
Oficiálne výsledky volieb do Európskeho parlamentu (EP), podľa ktorých získala koalícia Progresívne Slovensko (PS) - Spolu štyri poslanecké mandáty, sú pre jej úspešného kandidáta Vladimíra Bilčíka (Spolu-OD) príjemným prekvapením. Ocenil aj účasť, ktorá je podľa neho vyššia aj vďaka kampani tejto koalície.



0:30
Bárány označil za najzávažnejší incident počas eurovolieb vyrojenie včiel v blízkosti jednej z košických volebných miestností. To je podľa neho dôvod, že priebeh volieb bol korektný a pokojný.

0:25
V novom zložení Európskeho parlamentu (EP) nebude existovať politická stabilita bez účasti Európskej ľudovej strany (EP). Po skončení eurovolieb to uviedol volebný líder EPP Manfred Weber.

0:24
Priebeh volieb do Európskeho parlamentu bol pokojný, polícia eviduje 23 podaní. Na spoločnej nedeľnej (26. 5.) tlačovej konferencii to zhodnotil viceprezident Policajného zboru Róbert Bozalka.


0:22
Protieurópska Strana brexitu (BP) vedie podľa predbežných výsledkov vo voľbách do Európskeho parlamentu (EP) v Británii so ziskom 31,5 percenta hlasov, zatiaľ čo vládnuci konzervatívci sa prepadli až na piate miesto. V nedeľu o tom informovala agentúra AFP.

0:16
Volieb sa zúčastnilo nezanedbateľne viac voličov ako v predchádzajúcich voľbách do EÚ parlamentu.


0:15
Najvyššia účasť v eurovoľbách bola v Bratislavskom kraji. Obálky si vo volebnej miestnosti prevzalo 31,55 percenta voličov. Vyplýva to z dát zverejnených Štatistickým úradom (ŠÚ) SR.
Naopak, najnižšia účasť bola v Košickom kraji, kde si obálky vo volebnej miestnosti prevzalo 19,26 percenta voličov.

0:13
Eurovoľby v Španielsku sa skončili veľkým víťazstvom úradujúceho premiéra Pedra Sáncheza. Jeho vládnuci socialisti s výrazným náskokom porazili opozičných konzervatívcov, informovala agentúra AFP.

0:11
Kandidátka vo voľbách do Európskeho parlamentu Miriam Lexmann (KDH) sa ujme svojho mandátu až po odchode Veľkej Británie z Európskej únie (EÚ). Vníma to ako paradox, vzhľadom na to, že sa usilovala o to, aby Veľká Británia v EÚ zostala.

0:08
Kandidát na europoslanca za KDH Ivan Štefanec k oficiálnym výsledkom volieb.


0:00
Vyhlásenie oficiálnych výsledkov eurovolieb na Slovensku.
Na snímke zľava zapisovateľka Štátnej komisie pre voľby a kontrolu financovania politických strán Eva Chmelová, predseda Štátnej komisie pre voľby a kontrolu financovania politických strán delegovaný predsedníčkou Ústavného súdu SR Eduard Bárány, predseda Štatistického úradu SR a predseda odborného sumarizačného útvaru Alexander Ballek a viceprezident Policajného zboru MV SR - Prezídium Policajného zboru Róbert Bozalka počas tlačovej konferenecie Štátnej komisie pre voľby a kontrolu financovania politických strán k vyhláseniu oficiálnych výsledkov volieb do Európskeho parlamentu v Bratislave 26. mája 2019.
Foto: TASR - Jaroslav Novák


26. mája



23:57
Kandidát na europoslanca za koalíciu PS\Spolu Vladimír Bilčík k oficiálnym výsledkom volieb - "Sú to skvelé výsledky"


23:56
Voľby do Európskeho parlamentu v Českej republike vyhralo vládne hnutie ANO premiéra Andreja Babiša. Koaliční sociálni demokrati naopak nezískali ani jeden poslanecký mandát, informoval server iDNES.cz.

23:49
Grécky premiér Alexis Tsipras v nedeľu vyhlásil, že požiada o konanie predčasných volieb. Reagoval tak na porážku jeho strany Syriza vo voľbách do európskeho parlamentu (EP), ako aj v prvom kole komunálnych volieb, ktoré sa konali taktiež v nedeľu. Písala o tom agentúra AFP.

23:46
Víťazom sobotňajších (25. 5.) volieb do Európskeho parlamentu (EP) sa v Bratislavskom kraji stala koalícia Progresívne Slovensko (PS) - Spolu. Za jej kandidátov hlasovalo 36,28 percenta voličov, ktorí sa okresoch Bratislavského kraja eurovolieb zúčastnili. Vyplýva to z oficiálnych výsledkov, ktoré zverejnil Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

23:33
Vo voľbách do Európskeho parlamentu (EP) vo Fínsku zvíťazila v nedeľu konzervatívna Národná koaličná strana (KOK), ktorá získala 20,8 percenta hlasov, resp. tri mandáty. Na druhom mieste skončili zelení so 16 percentami a dvoma mandátmi, informovala agentúra APA s odvolaním sa na konečné výsledky zverejnené fínskym ministerstvom spravodlivosti.

23:28
Talianska pravicovo-populistická Liga Severu, vedená vicepremiérom Matteom Salvinim, zvíťazila v nedeľňajších voľbách do Európskeho parlamentu (EP) v Taliansku. Vyplýva to z exit pollov zverejnených po uzavretí volebných miestností, ktoré boli v Taliansku otvorené až do 23.00 h SELČ.

23:18
Ani jeden mandát nezískala strana SMK (4,96 percenta) ani SNS (4,09 percenta). Voliči si mohli vyberať z 31 politických subjektov. Účasť v eurovoľbách dosiahla 22,74 percenta.

23:15
Z predbežných výsledkov eurovolieb je zrejmé, že Európskom parlamente (EP) vznikne "nová rovnováha síl", pričom tradične dominantné zoskupenia ako Európska ľudová strana (EPP) a Progresívna aliancia socialistov a demokratov (S&D) sa budú musieť podeliť o omnoho viac moci ako doteraz. V nedeľu to vyhlásil Guy Verhofstadt (66), bývalý belgický premiér a šéf skupiny Aliancia liberálov a demokratov za Európu (ALDE). Písala o tom agentúra AP.

23:12
Voliť bol aj rumunský prezident.
Na snímke rumunský prezident Klaus Iohannis počas volebného aktu vo voľbách do Európskeho parlamentu v Bukurešti 26. mája 2019.
Foto: TASR/AP


23:09
Poslancami v Európskom parlamente (EP) za Slovensko sa stali Michal Šimečka, Vladimír Bilčík, Michal Wiezik, Martin Hojsík (koalícia PS - Spolu), Monika Beňová, Miroslav Číž, Robert Hajšel (Smer-SD), Milan Uhrík, Miroslav Radačovský, (ĽSNS), Ivan Štefanec, Miriam Lexmann (KDH), Lucia Ďuriš Nicholsonová, Eugen Jurzyca (SaS) a Peter Pollák (OĽaNO). Lexmann sa mandátu ujme až po vystúpení Veľkej Británie z EÚ. Vyplýva to z oficiálnych výsledkov, ktoré v nedeľu zverejnila Štátna komisia pre voľby a kontrolu financovania politických strán.

23:07
Víťazom volieb do Európskeho parlamentu (EP) na Slovensku sa stala koalícia Progresívne Slovensko (PS) - Spolu (20,11 percenta), za ňou nasleduje strana Smer-SD (15,72 percenta), tretia je ĽSNS (12,07 percenta). Do EP sa dostali aj kandidáti za KDH (9,69 percenta), SaS (9,62 percenta) a OĽaNO (5,25 percenta). Účasť v eurovoľbách dosiahla 22,74 percenta. Oficiálne výsledky potvrdila Štátna komisia pre voľby a kontrolu financovania politických strán na nedeľnej tlačovej konferencii.

23:06
Francúzska pravicovo-populistická politička Marine Le Penová vyzvala v nedeľu na rozpustenie dolnej komory francúzskeho parlamentu po tom, ako jej opozičná strana Národné zhromaždenie (RN) podľa odhadovaných výsledkov zvíťazila vo Francúzsku vo voľbách do Európskeho parlamentu (EP). Informovala o tom tlačová agentúra DPA.

23:03
Tohtoročné voľby do Európskeho parlamentu sú podľa bývalej premiérky Ivety Radičovej križovatkou, na ktorej sa Európska únia rozhoduje o svojom ďalšom smerovaní. Uviedla to v diskusii v Európskom informačnom centre pred vyhlásením oficiálnych výsledkov volieb.

23:01
Rumunské proeurópske strany uštedrili v nedeľňajších eurovoľbách porážku vládnucej Sociálnodemokratickej strane (PSD). Bývalý rumunský eurokomisár Dacian Ciološ po oznámení odhadov výsledkov uviedol, že jeho centristická aliancia USR-PLUS sa v europarlamente pripojí k novej politickej skupine, ktorá vznikne zlúčením liberálov a centristov francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona.

23:00
Práve sa zatvorili posledné volebné miestnosti v Európe.

22:45
O pätnásť minút sa zatvárajú posledné volebné miestnosti v Európe.

22:41
Kandidáti SaS, Progresívneho Slovenska (PS) - Spolu a KDH vylúčili spoluprácu s ĽSNS na pôde Európskeho parlamentu. Povedali to v nedeľnej diskusii v priestoroch Európskeho informačného centra (EIC) v Bratislave.

22:32
Iveta Radičová počas diskusie Volebná noc.
Na snímke dekanka Fakulty masmédií Paneurópskej vysokej školy Iveta Radičová počas diskusie Volebná noc – Voľby do Európskeho parlamentu v Európskom informačnom centre 26. mája 2019 v Bratislave.
Foto: TASR - Jakub Kotian


22:30
O pol hodiny sa zatvárajú posledné volebné miestnosti v Európe.

22:26
Grécky opozičný líder Kyriakos Mitsotakis vyzval v nedeľu premiéra Alexisa Tsiprasa, aby podal demisiu. Urobil tak po zverejnení prvých odhadov tamojších výsledkov volieb do Európskeho parlamentu (EP), podľa ktorých v nich zvíťazila Mitsotakisova strana. Informovala o tom agentúra Reuters.

22:20
Podľa najnovšej aktualizácie (21.30 h), ktorá zohľadnila výsledky tohtoročných volieb do Európskeho parlamentu (EP) už v 14, čiže polovici členských krajín EÚ, stále vedie stredopravicová Európska ľudová strana (EPP), ktorej prognózy dávajú 177 kresiel v 751-člennom zákonodarnom zbore EÚ.

22:15
Kandidáti na europoslancov za strany SaS, KDH a PS\Spolu spoločne odmietajú spoluprácu s ĽSNS na pôde europarlamentu


22:13
Kandidáti na europoslancov za PS\Spolu, KDH a SaS o silnení extrémizmu na európskej pôde


22:04
Voľby v Taliansku.

Taliansky volič hádže do volebnej schránky svoj hlas počas volieb do Európskeho parlamentu v Ríme 26. mája 2019. V Taliansku sa zároveň s eurovoľbami konajú aj komunálne voľby. Volia sa starostovia a členovia mestských rád v približne polovici talianskych obcí a miest.
Foto: TASR/AP


22:02
Vládnuca pravicová strana Právo a spravodlivosť (PiS) zrejme zvíťazila v Poľsku vo voľbách do Európskeho parlamentu (EP), ktoré sa v tejto krajine konali v nedeľu. Vyplýva to z prieskumu medzi voličmi, ktorého výsledky priniesla tlačová agentúra AFP.

22:00
O hodinu sa zatvoria posledné volebné miestnosti.

21:52
Kandidát na europoslanca za SaS Eugen Jurzyca k neoficiálnym výsledkom volieb


21:50
Víťazom volieb do Európskeho parlamentu (EP) vo Francúzsku sa stala podľa dvoch z prvých odhadov tamojších výsledkov euroskeptická strana Národné združenie (RN) Marine Le Penovej. Informovala o tom v nedeľu agentúra AFP s tým, že ak by sa odhady potvrdili, šlo by o veľké sklamanie pre proeurópskeho prezidenta Emmanuela Macrona.

21:48
Kandidátka na europoslankyňu za KDH Miriam Lexmannová k neoficiálnym výsledkom volieb


21:45
Kandidát na europoslanca za koalíciu PS\Spolu Vladimír Bilčík k neoficiálnym výsledkom volieb


21:36
Tohtoročné voľby do Európskeho parlamentu (EP), ktoré prebiehali od štvrtka do nedele, priniesli straty tradičným stranám, zatiaľ čo vyššie zastúpenie by mali mať zelení, ako aj krajne pravicové a populistické strany. Vyplýva to z prvých odhadov volebných výsledkov, ktoré zverejnil v nedeľu večer samotný EP.

21:09
Účasť v tohtoročných voľbách do Európskeho parlamentu (EP), ktoré sa skončia v nedeľu večer, sa podľa predbežných údajov z 27 členských krajín EÚ približuje k 51 percentám. Oznámil to hovorca EP Jaume Duch Guillot, ktorého vyjadrenie priniesla tlačová agentúra AP.

21:06
Predstavitelia viacerých politických strán, analytici a zástupcovia inštitúcii EÚ sa stretli v priestoroch Európskeho informačného centra (EIC) v Bratislave, kde sa krátko po 20.00 h odštartoval volebný večer. V rámci neho budú diskutovať o neoficiálnych výsledkoch za Slovensko aj Európsku úniu. Vyvrcholením večera bude o 23.00 h oficiálne vyhlásenie výsledkov volieb do Európskeho parlamentu za Slovensko.
Na snímke diskusia Volebná noc – Voľby do Európskeho parlamentu v Európskom informačnom centre 26. mája 2019 v Bratislave.
Foto: TASR - Jakub Kotian


20:30
Predsedu strany Most-Híd Bélu Bugára mrzí, že Maďari žijúci na Slovensku prišli o svojich zástupcov v Európskom parlamente (EP). Vo stanovisku k eurovoľbám na sociálnej sieti súčasne vyjadril nádej, že predstavitelia krajnej pravice nezískajú dosť mandátov na vytvorenie frakcie, ktorá by mala "skutočnú politickú váhu".

20:25
Voliť prišiel aj taliansky premiér.
Taliansky premiér Giuseppe Conte hádže do volebnej schránky svoj hlas počas volieb do Európskeho parlamentu v Ríme 26. mája 2019.
Foto: TASR/AP


19:45
Flámska krajne pravicová a separatistická strana Vlaams Belang (Flámsky záujem; VB) zaznamenala v nedeľu výrazné zisky hlasov v národných, regionálnych aj európskych voľbách. Ukázali to čiastočné neoficiálne výsledky.

Ilustračná snímka.
Foto: TASR/AP


19:43
Jasným víťazom volieb do Európskeho parlamentu v Bulharsku sa stala podľa jedného z prvých odhadov tamojších výsledkov konzervatívna strana premiéra Bojka Borisova. Tlačová agentúra DPA o tom informovala v nedeľu večer s odvolaním sa na vysielanie súkromnej televíznej stanice bTV.

19:41
Grécka opozičná konzervatívna strana Nová demokracia (ND) by sa mohla stať víťazom volieb do Európskeho parlamentu, ktoré sa konajú v Grécku v nedeľu. Vyplýva to z tzv. exit pollu, ktoré zverejnila tlačová agentúra AP.

18:47
Merkelovej blok vedie v eurovoľbách, ale výsledok je historicky nízky.

Prieskumy medzi voličmi po ich odchode z volebných miestností pre nemeckú televíziu ARD ukázali, že podpora pre Merkelovej stredopravicovú Úniu (strany CDU/CSU) dosiahla približne 28 percent. Merkelovej koaličný partner vo vláde, stredoľavicoví sociálni demokrati (SPD), klesli na 15,5 percenta. Pred piatimi rokmi mali tieto strany 35,4 percenta, resp. 27,3 percenta hlasov.

18:43
Hnutie Sme rodina si myslí, že pre slovenských voličov boli voľby do Európskeho parlamentu (EP) príliš vzdialené. Zároveň však ich výsledok rešpektuje a hlasy voličov si váži. Uviedlo to v stanovisku pre TASR.



18:34
V Maďarsku odvolil aj premiér Viktor Orbán
Na snímke sprava maďarský premiér Viktor Orbán a jeho manželka Anikó počas volebného aktu vo volebnej miestnosti v Budapešti 26. mája 2019.
Foto: TASR/AP


18:18
Konzervatívna Rakúska ľudová strana (ÖVP) na čele s kancelárom Sebastianom Kurzom by sa mohla stať i napriek terajšej vládnej kríze jasným víťazom volieb do Európskeho parlamentu (EP), ktoré sa konajú v Rakúsku v nedeľu. Vyplýva to z prvej prognózy volebných výsledkov, ktorú priniesla tlačová agentúra APA.

18:11
Výrazne vyššiu účasť na aktuálnych voľbách do Európskeho parlamentu (EP) v porovnaní s hlasovaním v roku 2014 ukazujú priebežné údaje aj v Španielsku. Informovala o tom agentúra DPA. Do 14.00 h odovzdalo v nedeľu svoje hlasy približne 34,6 percent z 37 miliónov oprávnených španielskych voličov, pri voľbách do EP pred piatimi rokmi to bolo v rovnakom čase 23,9 percenta.

18:03
Najvyšší počet krúžkov zo strany OĽaNO získal Peter Pollák. Mal by sa tak stať prvým slovenským europoslancom rómskej národnosti. V reakcii na neoficiálne výsledky to uviedlo hnutie OĽaNO.

Hnutie uviedlo, že Pollák vyrástol v osade. "Dennodenne mu hovorili, že je z menejcennej rasy, ale nezlomilo ho to a osudu sa vzoprel. Vyštudoval vysokú školu a dnes sám študentov učí. Stal sa tak veľmi cenným pozitívnym príkladom najmä pre iné deti z osád," píše sa v stanovisku hnutia. Podľa OĽaNO je zvolenie Polláka dôkazom, že voliči hnutia "majú odvahu postaviť sa čelom predsudkom".



17:56
Zástupcovia ĽSNS by sa podľa neoficiálnych predbežných výsledkov mali dostať do Európskeho parlamentu. Podľa politológa z Univerzity Komenského Pavla Baboša to predstavuje problém, a to nielen pre vládnu koalíciu, ale aj pre spoločnosť.

"Je problém, že kotlebovci silnejú. Jednak pre vládnu koalíciu, ktorá chcela byť hrádzou voči extrémizmu. Namiesto toho táto extrémistická strana získala viac percent. Ak zarátame aj Sieť, tak tri zo štyroch koaličných strán sú dnes pod hranicou piatich percent. Je to problém aj pre celú spoločnosť, že sa nevie vyrovnať s takouto politickou silou," povedal Baboš pre TASR.

17:46
Za skokana a prekvapenie volieb do Európskeho parlamentu (EP) označil Václav Hřích z agentúry AKO predbežné výsledky mimoparlamentnej strany KDH. Účasť na eurovoľbách je podľa neho pozitívnym signálom, že sa ľudia začínajú zaujímať o to, čo sa deje v Európskej únii. Avšak miera vedomosti ľudí o tom, čo všetko môže europarlament ovplyvniť, stále nie je podľa jeho slov "taká ako by mala byť".

Smeru-SD sa podľa Hřícha vypomstilo aj to, že nemal na kandidátke veľa známych mien, s výnimkou pár kandidátov. Tento problém mali napríklad aj strany SNS a Most-Híd, tvrdí. Podľa neho potenciál strany Smer-SD klesá, čo sa môže odraziť aj v nadchádzajúcich parlamentných voľbách. "Určite sa to prenesie napríklad aj na aktuálne preferencie koalície Progresívne Slovensko (PS) – Spolu," skonštatoval.

17:38
Monika Beňová reaguje na neoficiálne výsledky eurovolieb


17:13
Predbežné výsledky volieb do Európskeho parlamentu (EP) dokazujú, že politické strany vedia zmobilizovať voličov. Sú prejavom toho, že Slováci chcú zotrvať v Európskej únii. Myslí si to politologička Darina Malová. V rozhovore pre TASR tiež povedala, že výsledky eurovolieb stabilitu vládnej koalície neovplyvnia.

Na druhej strane vidí ĽSNS, ktorá členstvo v EÚ jasne odmietala. Jej voličov podľa Malovej zmobilizoval pocit ohrozenia či hľadanie alternatívy. Úspech strany pripisuje nespokojnosti voličov nielen s celospoločenskou, ale najmä so svojou osobnou životnou situáciou.

16:58
Končiace sa voľby do Európskeho parlamentu (EP) by mali priniesť koniec tradičnej "veľkej koalície" medzi Európskou ľudovou stranou (EPP) a Progresívnou alianciou socialistov a demokratov (S&D). Uviedol to v nedeľu český europoslanec Jan Zahradil, kandidát Aliancie konzervatívcov a reformistov v Európe (ACRE) na post predsedu budúcej Európskej komisie.

16:38
Širšie centrum Bruselu zažije v nedeľu večer "inváziu" novinárov a médií z celého sveta. Budova Európskeho parlamentu (EP) sa na niekoľko hodín premení na obrovské mediálne centrum, keď výsledky eurovolieb, ktoré určia osud EÚ na najbližších päť rokov, je pripravených z tohto miesta sledovať približne 1300 novinárov z celého sveta.

16:21
Rumunská premiérka Viorica Dancilaová
Na snímke rumunská premiérka Viorica Dancilaová počas volebného aktu vo voľbách do Európskeho parlamentu v Bukurešti 26. mája 2019. V Rumunsku popri eurovoľbách hlasujú v referende o reformách justície.
Foto: TASR/AP



15:56
Voľby v Belgicku
Na snímke voliči stoja v rade pred volebnou miestnosťou v Bruseli 26. mája 2019. V Belgicku sa v nedeľu okrem volieb do Európskeho parlamentu (EP) konajú aj federálne a regionálne voľby, v ktorých pozorovatelia očakávajú posilnenie flámskej krajnej pravice i dobré výsledky zelených.
Foto: TASR/AP


15:27
Rozhodnutie voličov parlamentná strana Most-Híd rešpektuje. Strana to uviedla na svojom profile na sociálnej sieti v reakcii na neoficiálne výsledky eurovolieb, podľa ktorých by nemala získať ani päť percent hlasov. Zároveň Most-Híd uviedol, že pokračuje na domácej pôde v prospech Slovenska aj Európskej únie.


15:21
Šimečka považuje výsledky volieb za vyslovenie nedôvery vládnej koalícii, a to najmä výsledok SNS a Mosta-Híd.

15: 20
Kandidátka za SaS poslankyňa NR SR Lucia Ďuriš-Nicholsonová nepokladá predbežné výsledky za prehru. Treba podľa nej pripustiť, že na slovenskej politickej scéne pribudli nové subjekty, ktoré súťažia o toho istého voliča. Úbytok hlasov SaS preto považuje za pochopiteľný. Na druhej strane vidí potrebu určitej sebareflexie.

15:19
Predseda KDH Alojz Hlina výsledok volieb uvítal. Myslí si však, že mohli dopadnúť lepšie. "My sme ĽSNS mohli poraziť, keby nenastal ten problém, ktorý nastal - že my sa spájame delením," skonštatoval aj v súvislosti s percentami získanými Kresťanskou úniou. Myslí si, že kresťanskí demokrati sú dlžní spoločnosti, aby porazili fašistov. Výsledky ešte budú vyhodnocovať.
Na archívnej snímke Alojz Hlina.
Foto: TASR/Miroslava Siváková


15:17
Predbežné výsledky eurovolieb považuje Beňová za výkričník pre Smer-SD. Je podľa nej potrebné vyriešiť to, prečo jeho voliči odchádzajú. Na otázky o potrebe výmeny predsedu odpovedala, že personálne otázky sa majú riešiť na snemoch. Dodala však, že chce vedeniu strany tlmočiť názory voličov, s ktorými sa stretla počas kampane. Kritizovala výroky predsedu parlamentného výboru pre európske záležitosti Ľuboša Blahu (Smer-SD).

15:14
Poslanci ĽSNS budú v Európskom parlamente (EP) izolovaní. Skonštatovali to kandidáti Michal Šimečka z Progresívneho Slovenska (PS) a Monika Beňová zo Smeru-SD v súvislosti s neoficiálnymi výsledkami eurovolieb v nedeľnej relácii TV Markíza Na telo s Michalom Kovačičom.

15:06
Vyššiu účasť na aktuálnych voľbách do Európskeho parlamentu (EP) v porovnaní s hlasovaním pred piatimi rokmi ukazujú priebežné údaje z východnej Európy, no tiež Dánska či Francúzska.
Na snímke voliči hlasujú vo voľbách do EP v Kodani.
Foto: TASR/AP

Na Slovensku pozorovatelia predpokladajú, že hlasy odovzdalo v sobotu celkovo približne 20 percent voličov, čo je síce nízka účasť, no vyššia než 13 percent v roku 2014, čo bolo najmenej spomedzi všetkých krajín vo voľbách do EP od vstupu krajiny do EÚ v roku 2004.

14:43
Slovenskí europoslanci sa poďakovali voličom za účasť na sobotných (25. 5.) voľbách do Európskeho parlamentu (EP) na sociálnej sieti. V ich statusoch sa objavujú názory, že Európska únia (EÚ) má svoje opodstatnenie a budúcnosť.

14:35
Ľudová strana Naše Slovensko (ĽSNS), krajne pravicový subjekt, ktorý má v slovenskom parlamente 14 kresiel, podľa očakávania prvýkrát získa kreslá v Európskom parlamente (EP), napísala v nedeľu americká tlačová agentúra AP na tému sobotňajších eurovolieb v SR.

Ilustračná snímka.
Foto: TASR Martin Baumann


Táto strana otvorene obdivuje nacistický bábkový Slovenský štát z obdobia druhej svetovej vojny. Členovia strany používajú nacistický pozdrav, obviňujú Rómov z kriminality na Slovensku, Severoatlantickú alianciu (NATO) pokladajú za teroristickú organizáciu a chcú, aby SR vystúpila z tejto aliancie aj z Európskej únie, uviedla ďalej v článku svetová agentúra AP.


14:32
Nastupujúca prezidentka SR Zuzana Čaputová je hrdá na Slovensko. Podľa nej Slováci ukázali, že budúcnosť Európy im nie je ľahostajná. Uviedla to v reakcii na neoficiálne výsledky eurovolieb na svojom profile na sociálnej sieti.


14:30
V sobotňajších (25. 5.) voľbách do Európskeho parlamentu (EP) v slovenských väzniciach zaznamenali len 2,63 percentnú účasť, pričom svoj hlas mohlo odovzdať viac ako 10.000 väzňov.

14:23
Prípadný vstup poslancov ĽSNS do Európskeho parlamentu (EP) bude pre stranu obrovským záväzkom. "Sľubujeme, že Slovensko v Bruseli nikdy nesklameme," uviedla to v reakcii na neoficiálne výsledky eurovolieb ĽSNS.

14:05
Najväčšou výzvou pre Európsku úniu (EÚ) v nasledujúcom období bude blížiaci sa brexit. Zhodli sa na tom poslanci Národnej rady (NR) SR Ľubomír Petrák (Smer-SD), Jana Kiššová (SaS) a podpredseda strany Most-Híd Ábel Ravasz.

13:48
Sociálnodemokratická strana vládnuca na Malte dosiahla v európskych voľbách najväčší volebný úspech v dejinách krajiny, vyhlásil v nedeľu premiér Joseph Muscat.

13:41
Rakúsky kancelár Sebastian Kurz odovzdal v nedeľu hlas v eurovoľbách vo Viedni. Ako povedal, dúfa, že voľby do Európskeho parlamentu posilnia stred politického spektra, a nie strany krajnej pravice ani ľavice.
Sebastian Kurz, archívna snímka.
Foto: TASR/AP/Michael Gruber


13:31
Stredopravý nemecký kandidát na predsedu Európskej komisie Manfred Weber v nedeľu vyjadril nádej, že voliči podporia "Európu stability" a jednotný a ambiciózny kontinent.

13:08
Víťazstvo koalície PS – Spolu označil predseda Spolu Miroslav Beblavý za úspech. Uviedol, že ho nezaujíma, či bude mať strana Spolu jedného, dvoch, troch alebo štyroch poslancov, pretože išli do volieb spolu s PS.

13:06
Podľa poslankyne NR SR a podpredsedníčky strany SaS Jany Kiššovej strana síce získala o 100 percent mandátov viac ako v posledných eurovoľbách, ale výsledky je potrebné zhodnotiť aj z iných uhlov pohľadu.
Ilustračná snímka.
Foto: TASR Jakub Kotian


13:04
Poslanec Národnej rady (NR) SR a člen Predsedníctva strany Smer-SD Ľubomír Petrák uviedol, že výsledok volieb nemôže strana hodnotiť ako víťazstvo, pretože čísla hovoria jasnou rečou.

13:02
Predbežné neoficiálne výsledky do Európskeho parlamentu (EP) nemôže podpredseda strany Most-Híd Ábel Ravasz hodnotiť pozitívne. Potvrdil, že strana chcela obhájiť svoju pozíciu. Zároveň je sklamaný, že v europarlamente nebude poslanec zastupujúci maďarskú menšinu.

12:44
Premiér Peter Pellegrini (Smer-SD) je rád, že sa nenaplnila hrozba veľmi nízkej účasti na voľbách do europarlamentu. Rovnako, že si priestor nevydobyli najmä protieurópske sily s plánom zničiť úspešný európsky projekt.
Na snímke predseda vlády SR Peter Pellegrini vo volebnej miestnosti v priestoroch Základnej školy Bakossova v Banskej Bystrici 25. mája 2019.
Foto: TASR Dušan Hein


12:36
Voliči v severonemeckých Brémach môžu uštedriť nepríjemnú porážku Sociálnodemokratickej strane Nemecka (SPD) v nedeľňajších krajinských voľbách, ktoré by mohli urýchliť koniec jej spolkovej koalícii s konzervatívcami kancelárky Angely Merkelovej.

Voľby v najmenšej spolkovej krajine Nemecka - Slobodnom hanzovom meste Brémy - budú mať zrejme tesné výsledky, SPD však hrozí, že príde o túto svoju baštu, v ktorej vládne 73 rokov. V žiadnej inej nemeckej spolkovej krajine nevládla jedna strana tak dlho.

Voľby do Európskeho parlamentu, ktoré prebiehajú v Nemecku v rovnaký deň, by mohli ešte zvýšiť tlak na Merkelovej "veľkú koalíciu", keďže v nich podľa prieskumov konzervatívci i SPD zaznamenajú značné straty.

12:25
Slovenská národná strana (SNS) rešpektuje výsledky volieb do europarlamentu. "Je nám ľúto, že voliči národne a vlastenecky cítiaci uverili ĽSNS a ich hlas prepadne," uviedla vládna strana v reakcii na neoficiálne výsledky.



Čas podľa SNS ukáže, že predseda ĽSNS Marian Kotleba ublíži slovenskej národnej politike doma aj v zahraničí.

12:22
Výsledky volieb do europarlamentu znamenajú pre vládny Smer-SD dôvod na zamyslenie, ako odkomunikovať svoj program v mestách a mobilizovať voličov na vidieku, aby o Slovensku nerozhodovalo "iba hlavné mesto". Strana takto reagovala na neoficiálne výsledky.


12:15
Súčasný podpredseda Európskej komisie (EK) pre Energetickú úniu Maroš Šefčovič by chcel naďalej pôsobiť v štruktúrach novej EK. Uviedol to pri komentovaní predbežných výsledkov volieb do Európskeho parlamentu (EP).

12:06
Už vo štvrtých voľbách po sebe (do vyšších územných celkov, komunálne, prezidentské a teraz eurovoľby) sa ukazuje, že ľudia si želajú zmenu. Prezident SR Andrej Kiska reagoval na neoficiálne výsledky volieb do Európskeho parlamentu (EP) na sociálnej sieti. Zároveň doplnil, že ho mrzí len potvrdenie nárastu sily extrémistov.

11:35
Voľby do Európskeho parlamentu v Nemecku
Na snímke volič vhadzuje volebný lístok do volebnej schránky počas volieb do Európskeho parlamentu vo volebnej miestnosti v nemeckom Berlíne 26. mája 2019.
Foto: TASR/AP


11:25
Predseda mimoparlamentného KDH Alojz Hlina tvrdí, že kresťanskí demokrati sú pre Slovensko dôležití. "Sme dôležití aj pre zmenu, ktorá na Slovensko musí prísť," reagoval na neoficiálne výsledky volieb do Európskeho parlamentu na sociálnej sieti.

11:04
Po prezidentskej kampani sa opäť potvrdilo, že na Slovensku je možné uspieť s pozitívnou energiou a jasným proeurópskym programom. Je možné vyhrávať bez populizmu, či vyvolávania strachu a nenávisti. V reakcii na neoficiálne výsledky volieb do europarlamentu to uviedol kandidát na europoslanca Michal Šimečka z Progresívneho Slovenska (PS) na profile na sociálnej sieti.



11:00
Poslankyňa Národnej rady SR Natália Blahová (SaS) na sociálnej sieti komentovala, že by bolo vhodné zhodnotiť eurovoľby "sebakriticky". "Osemdesiat percent občanov nevolilo a tiež ich príliš mnoho riskuje budúcnosť tým, že dávajú moc do rúk pohrobkom komunistov a nacistov. My, liberálni politici, by sme zas úprimne mali povedať, že sme ľudí nepresvedčili o tom, že voľby do EP sú dôležité. Je čo meniť, je čo naprávať," uviedla.


10:56
Sloboda a solidarita (SaS) predpokladá, že v nasledujúcom volebnom období bude mať strana v Európskom parlamente (EP) dvoch zástupcov. Zároveň sa poďakovala voličom, že sa rozhodli zúčastniť sa na sobotných (25. 5.) eurovoľbách.

10:19
Záchranári počas sobotných (25.5.) volieb do Európskeho parlamentu ošetrili päť členov volebných komisií. V nedeľu o tom informovala hovorkyňa Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby (OSZZS) Alena Krčová.

10:00
Dnes o budúcnosti EÚ rozhodujú aj vo Švédsku
Voliči hlasujú vo voľbách do EP aj vo Švédsku.
Foto: TASR/AP


9:45
V Belgicku sa v nedeľu okrem volieb do Európskeho parlamentu (EP) konajú aj federálne a regionálne voľby, v ktorých pozorovatelia očakávajú posilnenie flámskej krajnej pravice i dobré výsledky zelených.
Krajina s 11 miliónmi obyvateľov patrí k najviac rozdeleným členským štátom EÚ.

9:24
Miroslav Beblavý a jeho reakcia na predbežné neoficiálne výsledky eurovolieb



9:01
Voľby do Európskeho parlamentu (EP) by mala vyhrať koalícia Progresívne Slovensko (PS) - Spolu. V europarlamente by mali sedieť aj poslanci Smeru-SD, ĽSNS, KDH, SaS a OĽaNO. Vyplýva to z predbežných neoficiálnych odhadov politických strán po sčítaní všetkých okrskov.
Ilustračná snímka.
Foto: TASR Dušan Hein


8:10
Voľby do Európskeho parlamentu by mohla vyhrať koalícia Progresívne Slovensko (PS) - Spolu. V europarlamente by mali sedieť aj poslanci Smeru-SD, ĽSNS, KDH, SaS, OĽaNO a SMK. Vyplýva to z predbežných odhadov lídra OĽaNO Igora Matoviča na základe ich paralelného sčítavania po sčítaní približne 90 percent okrskov. Účasť odhaduje na asi 20 percent.

7:55
Momentka z volieb do EP v Taliansku
Muž hlasuje vo voľbách do EP v Ríme.
Foto: TASR/AP/Alessandra Tarantino


7:21
V 21 z 28 členských štátov Európskej únie sa v nedeľu hlasuje vo voľbách do Európskeho parlamentu (EP). Počas posledného dňa volieb do EP, ktoré prebiehajú od 23. do 26. mája, svoj hlas odovzdajú napríklad voliči v Nemecku, Francúzsku, Taliansku, Rakúsku, Maďarsku či Poľsku.

7:01
V Maďarsku sa v nedeľu o 06.00 h otvorili volebné miestnosti, v ktorých 8.014.000 oprávnených voličov bude môcť do 19.00 h rozhodovať o rozdelení 21 mandátov poslancov Maďarska v Európskom parlamente (EP).

2:25
V novom Európskom parlamente (EP) by mali za Slovensko sedieť predbežne poslanci Smeru-SD, koalície Progresívne Slovensko (PS) – Spolu, strán ĽSNS, KDH, SaS, OĽaNO. Vyplýva to z priebežných odhadov politických strán po sčítaní približne 400 z necelých 6000 okrskov.




25. mája


23:59
Starosta obce Dolný Harmanec Matúš Vajs (nezávislý) sa v sobotu v noci dozvedel, že zostáva hlavou tejto obce blízko Banskej Bystrice nasledujúce štyri roky. Voľby do Európskeho parlamentu tam totiž spojili s referendom o jeho zotrvaní vo funkcii. Rozhodli o tom občania obce.


22:50
Všetky volebné miestnosti v gemerských okresoch Rožňava, Revúca a Rimavská Sobota boli zatvorené včas. TASR to potvrdili zapisovatelia a členovia okresných volebných komisií.

22:43
Časť rekonštruovanej cesty z eurofondov medzi Rohožníkom a Malackami.
Na snímke časť rekonštruovanej cesty z eurofondov medzi Rohožníkom a Malackami 25. mája 2019.
Foto: TASR - Erik Mader


22:40
Voľby do Európskeho parlamentu (EP) boli v okrese Lučenec pokojné a bez problémov. TASR to potvrdil zapisovateľ okresnej volebnej komisie Jaroslav Morháč.

22:26
Volebné komisie v okresoch Trnava, Piešťany a Hlohovec nezaznamenali počas sobotných volieb do Európskeho parlamentu žiadne narušenia, ich priebeh bol pokojný.

22:12
Volebné miestnosti na Slovensku sa zatvorili, začínajú sa sčítavať hlasy. Definitívne výsledky volieb do Európskeho parlamentu sa zverejnia v nedeľu (26. 5.) o 23.00 h.

22:10
Obec Mirošovice v strednom Česku zverejnila v sobotu popoludní na svojej internetovej stránke výsledky volieb do Európskeho parlamentu (EP), čím porušila volebný zákon. Po výzve ministerstva vnútra a príslušného krajského úradu tieto údaje stiahla, informoval spravodajský server iDNES.cz.

22:07
Sobotné voľby do Európskeho parlamentu na hornej Nitre nepoznačili incidenty či podnety. Pre TASR to skonštatovali zástupcovia okresných volebných komisií v Bánovciach nad Bebravou a Prievidzi.

22:00
Práve sa zatvorili volebné miestnosti.

21:52
Voľby do Európskeho parlamentu v regiónoch Nitrianskeho kraja boli aj krátko pred uzatvorením volebných miestností pokojné a bez problémov. Podľa slov viacerých predsedov okrskových, ale aj okresných volebných komisií, účasť zrejme nebude vysoká.

21:45
Volebné miestnosti sa zatvárajú o pätnásť minút.

21:24
Voľby do Európskeho parlamentu boli počas dňa v mestách a obciach na Spiši bez vážnejších problémov, o 22. hodine by sa mali zatvoriť všetky volebné miestnosti. „Volebný deň bol pokojný, zatiaľ všetko v poriadku, počasie je pekné, slnečné, čo nás teší. Naši členovia boli aj v teréne skontrolovať situáciu a nič závažné nezistili. Účasť je nízka, aspoň podľa tých informácií, čo máme k dispozícii,“ priblížil pre TASR zapisovateľ obvodnej volebnej komisie (ObVK) v Poprade Ladislav Maličký.

20:58
Starosta obce Dolný Harmanec Matúš Vajs (nezávislý) sa v sobotu v noci po zatvorení volebných miestností dozvie, či bude hlavou tejto obce blízko Banskej Bystrice nasledujúce štyri roky. Voľby do Európskeho parlamentu (EP) tam totiž spojili s referendom o jeho zotrvaní vo funkcii. Rozhodli o tom občania v petícii.


20:55
V obci Číž na juhu Rimavskosobotského okresu hlasujú vo voľbách do Európskeho parlamentu okrem domácich obyvateľov aj hostia miestnych jódových kúpeľov, ktoré sú v súčasnosti jediným fungujúcim zariadením svojho druhu v regióne Gemer. Podľa slov predsedu okrskovej volebnej komisie Ladislava Čúra zaregistrovali doteraz približne 15 takýchto voličov s voličskými preukazmi.

20:12
Príjemné s užitočným spojila skupinka športových nadšencov z východného Slovenska, ktorá sa v deň volieb do Európskeho parlamentu (EP) vydala na vyše 60-kilometrový cyklovýlet naprieč Liptovom. Na cestu si so sebou nezabudli pribaliť voličské preukazy. Tie plánovali použiť v jednej z volebných miestností na trase.

19:47
V Lučeneckom okrese je priebeh volieb zatiaľ bezproblémový.

"Veľa ľudí zlákalo pekné počasie. Počítame teda, že pôjdu voliť teraz večer po ôsmej. Očakávame, že konečná účasť u nás môže byť okolo 15 percent,“ odhadol Jaroslav Morháč, zapisovateľ okresnej volebnej komisie, ktorá zastrešuje okresy Lučenec a Poltár.

19:45
Česká pirátska strana, ktorá je kritikom premiéra Andreja Babiša, ukryla na hlasovací lístok vo voľbách do Európskeho parlamentu narážku na tohto šéfa hnutia ANO.
Ide o narážku na krycie meno Bureš, pod ktorým je Babiš vedený ako agent vo zväzkoch komunistickej tajnej služby ŠtB.

19:43
Infraštruktúru a turizmus na slovensko-česko-poľskom Trojmedzí pomáha rozvíjať aj podpora z eurofondov. Podľa bývalého starostu českej Hrčavy a v súčasnosti poslanca obecného zastupiteľstva v kysuckej obci Čierne Petra Staňa si to ľudia uvedomujú najmä pri prekračovaní hraníc.

19:39
Volebné komisie v okrese Nitra hlásia nízku účasť. K volebným urnám chodia prevažne starší voliči.

19:28
Voliť treba, veď si volíme svojich zástupcov, odkazujú Ružinovčania.

"Prečo by som nevolila? Veď sme v Európskej únii a volíme si Slovákov. To znamená, že si nevolíme Francúzov či Nemcov. Volíme si našich zástupcov v Európskom parlamente. Tých, ktorí by mali zastupovať nás," uviedla pre TASR 63-ročná Ružinovčanka Gabriela.

Ilustračná snímka.
Foto: TASR


19:19
Z Bratislavského kraja zatiaľ hlásia pokojné a bezproblémové eurovoľby.

19:09
Štátna volebná komisia doteraz prijala v súvislosti s eurovoľbami viacero podnetov týkajúcich sa údajného porušenia volebného moratória na internete. Uviedol to predseda komisie Eduard Bárány.

Volič podľa Báránya môže povedať, ako hlasoval. "Ale práve v jeho vlastnom záujme a v záujme ochrany tajnosti hlasovania, nikto nemá disponovať dôkazom o tom, ako ktorý občan hlasoval," reagoval na otázku zverejňovania fotografií s upraveným hlasovacím lístkom.

19:05
Sobotňajšie voľby do Európskeho parlamentu sa javia ako dosiaľ jedny z najpokojnejších volieb. Zhodujú sa na tom predsedovia viacerých volebných komisií v Košickom kraji.

"Vyskytli sa len nejaké drobné nedostatky, čo sa týka volebných miestností, ako nezapečatená urna na nepoužité lístky, to sa okamžite odstránilo. Vzhľadom na zákaz zverejňovania výsledkov sme mali aj telefonické otázky, či si môžu aspoň zaznamenať výsledky alebo odfotiť zápisnicu a tak, ale to sú drobnosti,"doplnil predseda okresnej volebnej komisie Košice-okolie Jakub Novotný.

18:56
Sobotné voľby do Európskeho parlamentu sú na hornej Nitre zatiaľ pokojné. Okresné volebné komisie v Prievidzi a Bánovciach nad Bebravou nedostali podnety či hlásenia.

18:52
V bratislavskom Novom Meste sa päť občanov v žltých vestách domáhalo zrušenia volieb.

"Do volebného okrsku na Mikovíniho prišlo päť pomätencov v žltých vestách a domáhali sa zrušenia volieb. Našťastie, ich veľmi rýchlo vyriešila polícia," píše novomestský starosta Rudolf Kusý na sociálnej sieti.



18:45
Voľby v Košickom kraji podľa polície zatiaľ nenarušil žiaden incident.

18:43
V gemerských okresoch Rimavská Sobota, Revúca a Rožňava sú voľby do Európskeho parlamentu zatiaľ bez problémov. Podľa kompetentných je však doterajšia volebná účasť nízka.

18:20
Slnečné počasie nenahráva vysokej účasti voličov, tvrdí mesto Senec


18:02
Obyvatelia Čečejoviec v okrese Košice-okolie pristupujú k volebných schránkam priebežne. Pre TASR to uviedla podpredsedníčka okrskovej volebnej komisie Silvia Vargová s tým, že zapísaných je približne 1700 oprávnených voličov. Oslovení občania vnímajú možnosť čerpania eurofondov pozitívne, obec vďaka nim získala na svoj rozvoj približne 1,5 milióna eur.

17:58
I napriek tomu, že sa bratislavský Devín nemôže uchádzať o eurofondy, keďže je mestská časť v nútenej správe, okrskové volebné komisie potvrdzujú záujem o sobotňajšie voľby do Európskeho parlamentu.

Ilustračné foto.
Foto: TASR/Milan Drozd


17:45
Obec Nižný Hrušov vo Vranovskom okrese vníma vplyv Európskej únie (EÚ) hlavne vo forme eurofondov. Zaťažuje ju však nadmerná administratíva. Do volebnej miestnosti ľudia v sobotu prichádzali najmä ráno, väčší počet očakávajú po skončení sa futbalu.

Starosta obce Ján Fenčák vníma vplyv EÚ na samosprávu pozitívne. „Pretože bez dotačných prostriedkov, ktoré sme z Únie získali za posledných päť rokov, by sme sa nedokázali posunúť v rozvoji obce,“ uviedol pre TASR s tým, že ide o sumu v objeme približne 1,26 milióna eur, ktorú využili napríklad na obnovu budov či verejného osvetlenia.

17:34
Sobotné voľby do Európskeho parlamentu majú v obci Cabaj – Čápor v okrese Nitra pokojný priebeh. Účasť zatiaľ nie je vysoká, členovia okrskovej volebnej komisie očakávajú, že sa zvýši vo večerných hodinách.

„My v obciach síce až tak veľmi necítime rozdiel v tom, kto konkrétne zastupuje Slovensko v Európskom parlamente, ale samozrejme vidíme, že vďaka európskym peniazom sa zlepšuje aj náš život,“ skonštatovala obyvateľka obce Jana Lencesová.

17:29
Politička Natália Blahová (SaS) vyzýva k účasti vo voľbách


17:17
Bačovské a valaské tradície v oravskej obci Malatiná zveľaďujú aj s pomocou peňazí z Európskej únie (EÚ). Len za posledné roky sa podarilo obnoviť známu pajtu na Grúni, ktorá je symbolom obce, vybudovať Bačovskú kolibu a v príprave je i ďalší slovensko-poľský partnerský projekt. Napriek tomu prichádza v sobotu odovzdať hlas vo voľbách do Európskeho parlamentu (EP) len relatívne malý počet Malatinčanov.

Ilustračná snímka.
Foto: TASR - Ján Krošlák


17:05
V Detve ľudia využívajú slnečné počasie, komisie ich čakajú večer. Svojich zástupcov do Európskeho parlamentu si zvolilo len 29 voličov. Na zoznamoch je pritom v tomto okrsku zapísaných 518 mien.

16:55
Tradične veľmi slabá účasť charakterizuje sobotné voľby do Európskeho parlamentu (EP) na košickom prevažne rómskom sídlisku Luník IX.

16:50
Obyvatelia z Ciglianskej cesty v Prievidzi nemajú o sobotné voľby do Európskeho parlamentu záujem. Viacerí z nich, ktorých TASR oslovila, ani nevedeli, že sa nejaké voľby konajú.

16:30
Zrovnoprávnenie Bratislavského kraja vo všetkých výzvach z Európskej únie na úroveň všetkých krajov na Slovensku. Aj to očakáva starosta Bernolákova (okres Senec) Richard Červienka od sobotných volieb do Európskeho parlamentu.

16:07
Podľa doterajšieho priebehu by mala byť účasť na voľbách do Európskeho parlamentu 2019 v Jaslovských Bohuniciach vyššia ako pred piatimi rokmi.

16:00
Predseda vlády Peter Pellegrini verí, že vo voľbách do Európskeho parlamentu zvíťazia na Slovensku proeurópske strany, ktoré budú pokračovať aj v integračných snahách a v celkovej reforme EÚ, pretože tá nás neminie. Konštatoval to v sobotu popoludní v Banskej Bystrici po hlasovacom akte na Základnej škole Jána Bakossa.
Na snímke predseda vlády SR Peter Pellegrini vo volebnej miestnosti v priestoroch Základnej školy Bakossova v Banskej Bystrici 25. mája 2019.
Foto: TASR Dušan Hein



15:56
Volebná účasť v obci Kraskovo v Rimavskosobotskom okrese je zatiaľ veľmi nízka a ani zďaleka nedosahuje čísla z nedávnych prezidentských či komunálnych volieb.

15:53
Polícia v súvislosti s eurovoľbami nezaznamenala zatiaľ žiadne vážne narušenie poriadku. Potvrdila to hovorkyňa Prezídia Policajného zboru SR Denisa Baloghová.

15:51
Na voľby pricestovali Slováci, ktorí žijú nielen v susedných krajinách. "Na voľby do EP som pricestovala z Luxemburska, kde už niekoľko rokov pracujem a žijem. Tieto voľby nie sú prvé, kvôli ktorým sme sa vrátili s manželom domov. Bohužiaľ ak chceme voliť, inú možnosť nemáme," uviedla pre TASR 54-ročná Darina, ktorá odovzdala svoj hlas v Brezovej pod Bradlom.

15:44
Primátor Malaciek Juraj Říha uviedol, že mesto využíva každú jednu príležitosť čerpať finančnú pomoc EÚ. "Z týchto prostriedkov sme napríklad zrekonštruovali autobusovú stanicu, revitalizovali zámocký park, dobudovali sme kanalizáciu, v súčasnosti budujeme záchytné parkovisko, realizujeme cyklotrasu, a najnovšie budeme môcť vybudovať v centre mesta aj zónu bezplatného wi-fi,“

15:40
Sobotné voľby do Európskeho parlamentu majú v Komárne pokojný priebeh. Členovia okrskovej komisie číslo 3 by privítali vyšší záujem občanov o eurovoľby. Prekvapilo ich, že k volebným urnám zatiaľ prichádzajú skôr staršie ročníky. Zásluhou eurofondov pribudne v nemocnici v Komárne nový urgentný príjem.
Na snímke Varga Bernadett a Erdelyi Zoltan, členovia folklórneho súboru z Martoviec volia ako prví počas volieb do Európskeho parlamentu 25. mája 2019 v Komárne.
Foto: TASR - Milan Drozd


15:36
Pri čerpaní a prerozdeľovaní eurofondov nie sú správni ľudia na správnom mieste, obzvlášť na celonárodnej úrovni. Zhodujú sa na tom viacerí voliči, ktorí v sobotných voľbách do Európskeho parlamentu (EP) odvolili v bratislavskom Novom Meste. Kvitujú však využívanie eurofondov zo strany samosprávy.

15:28
V Terchovej varili halušky i ľudia zo zahraničia, na eurovoľby nezabudli

Voľby do Európskeho parlamentu si nenechal ujsť člen Družiny spod Makyty Jaroslav Drienik, ktorý vyrazil na cestu z Lysej pod Makytou do Terchovej. "Máme aj voličské preukazy a budeme voliť v Terchovej," doplnil.

15:19
Možnosť samospráv získať nenávratné finančné príspevky na verejné projekty, to je podľa Dominiky Ečekovej z Prenčova jeden z prínosov členstva Slovenskej republiky v Európskej únii (EÚ).

15:14
V obci Čáry v okrese Senica bola v predchádzajúcich troch voľbách do Európskeho parlamentu (EP) nízka volebná účasť pod celoslovenským priemerom. A to napriek tomu, že obec je úspešná v získavaní finančných prostriedkov zo zdrojov Európskej únie (EÚ).

15:04
Eurovoľby v Česku sa skončili, účasť v sobotu nepresiahla 30 percent.
Ilustračné foto.
Foto: TASR/AP

Výsledky bude možné zverejniť až v nedeľu po 23.00 h, keď sa skončia eurovoľby v Taliansku. Pre europoslancov z Českej republiky je vyčlenených 21 kresiel, ale kandidátov je 841, teda 40 na jedno kreslo.

15:00
Účasť v sobotňajších voľbách do Európskeho parlamentu v košickej mestskej časti (MsČ) Sídlisko KVP je v okrsku číslo 8 zatiaľ pomerne slabá. Pre TASR to povedal predseda okrskovej komisie Šimon Bednár.

Svoj hlas prišiel odovzdať aj Vladimír Sedlák. „Treba chodiť voliť, aby sa niečo urobilo. Nemôžeme nebyť v Európskej únii, je to pre nás výhoda. Myslím, že by mal ísť každý voliť."

14:42
Priebeh sobotných volieb do Európskeho parlamentu je na Zemplíne zatiaľ pokojný. Podobná situácia je aj v okresoch Prešov a Sabinov.

14:40
Napriek tomu, že sa obce Rohožník týka jeden z najväčších investičných projektov v Bratislavskom kraji podporený z eurofondov, voľby do Európskeho parlamentu (EP) v prvej časti volebnej soboty nepritiahli zvýšený záujem voličov.

14:25
V jednej z okrskových volebných komisií v bratislavskom Ružinove museli v sobotu počas volieb do Európskeho parlamentu (EP) riešiť kuriózny prípad. Možnosti odovzdať hlas v eurovoľbách sa dožadovala aj Američanka. "Nemá dvojité občianstvo, len americké. Ale napriek tomu sa s veľkou vervou dožadovala možnosti voliť. Bolo to veľmi emotívne, tak sme museli kontaktovať aj políciu," uviedla pre TASR Tatiana Tóthová, riaditeľka komunikačného oddelenia ružinovského miestneho úradu.

14:16
Rovnako ako historické jadro Banskej Štiavnice zažíva počas soboty nápor turistov, rušno je aj vo volebnej miestnosti prvého banskoštiavnického okrsku, ktorá je zriadená v budove historickej radnice na Námestí sv. Trojice. Svoje volebné právo si sem prišla uplatniť aj budúca nevesta Natália Saganová zo Žiliny.
"Síce som sa dnes prišla rozlúčiť so slobodou, ale to neznamená, že nemám občiansku povinnosť, tak som sa rozhodla, že si vybavím voličský preukaz. Prišla som voliť, nie je mi to jedno. Myslím si, že je dôležité svoj hlas použiť, aby sa do EP nedostali tí, ktorých tam nechcem, a aby tie hlasy neprepadli," skonštatovala po voľbe budúca nevesta.
Budúca nevesta Natália Saganová ( v strede) zo Žiliny so svojimi kamarátkami. V Banskej Štiavnici 25. mája 2019.
Foto: TASR Jana Vodnáková


14:11
Stolnotenisoví veteráni z celého Slovenska nevyužili možnosť voliť na voličské preukazy počas sobotného turnaja Slovenského klubu veteránov v Trenčíne. Hoci dva volebné okrsky boli len niekoľko sto metrov od hracej miestnosti, do 13.30 h to nevyužil ani jeden z viac ako šiestich desiatok účastníkov turnaja.

14:05
Obyvatelia obce Osadné v Sninskom okrese, kde sa pred viac ako desiatimi rokmi nakrúcal rovnomenný film, v ktorom vycestovali vtedajší starosta i miestny duchovný do Bruselu, aby zalobovali za výstavbu domu smútku i vytvorenie duchovného centra, vnímajú Európsku úniu pozitívne i negatívne. Účasť v sobotných eurovoľbách tam bola predpoludním slabá, do hlasovacej miestnosti však zavítali i turisti.

13:43
Sobotňajších volieb do Európskeho parlamentu sa v obci Ľutina v Sabinovskom okrese zúčastnili aj snúbenci Petra Čorňáková a Matúš Bačinský, ktorí majú v tento deň svadbu.
"Stále hovorím, že každý jeden článok je veľmi dôležitý a aj my sme článkom nejakého tela, ktoré keď chce fungovať, potrebuje zapojiť každý jeden sval. Pokladám sa tiež za nejaké tkanivo, ktoré môže prispieť k tomu, aby sa niečo dokázalo zmeniť k lepšiemu," povedala pre TASR Čorňáková na margo Európskej únie (EÚ).


13:25
Prítomnosť Európskej únie v meste Pezinok pôsobí zatiaľ skryto, momentálne ju možno najviac vnímať pri rekonštrukcii tunajšieho zámku. Pre TASR to povedal primátor Pezinka Igor Hianik s tým, že toto malokarpatské vinohradnícke mesto je stále regionálne, domácke a ľudia sú tu skôr lokálpatrioti. "Nie je to ešte také, že by tu bolo nejako extra cítiť Európsku úniu," podotkol. Občanov však vyzýva, aby sa na sobotných eurovoľbách zúčastnili.
Ilustračná snímka.
Foto: TASR Martin Palkovič



13:15
V obci Kúty v okrese Senica bola počas prezidentských volieb vysoká účasť Slovákov žijúcich v zahraničí. Aj k sobotným voľbám do Európskeho parlamentu (EP) prichádzajú do tejto obce voliť Slováci zo zahraničia, ale je ich menej.


13:11
Voľby do Európskeho parlamentu (EP) sú v najväčších bratislavských mestských častiach zatiaľ pokojné a plynulé.

13:05
Hlasovací lístok je platný aj v prípade, ak sa volič pomýli a zakrúžkuje viac ako dvoch kandidátov. Na pridelené prednostné hlasy sa však nebude prihliadať. V súvislosti so sobotnými eurovoľbami to potvrdila riaditeľka odboru volieb, referenda a politických strán na Ministerstve vnútra SR Eva Chmelová. Lístok je podľa nej neplatný, ak sa v obálke nachádza viac ako jeden hlasovací lístok. "Neplatným by sa stal aj vtedy, ak by sa hlasovací lístok dostal do hlasovacej urny bez obálky," doplnila.

12:57
Pokojné a bezproblémové sobotné voľby do Európskeho parlamentu (EP) zatiaľ hlási volebná komisia pre okres Trebišov.

12:43
Veľmi malý záujem voličov zaznamenali dopoludnia v sobotných voľbách do Európskeho parlamentu (EP) v rómskej osade v Trebišove. "Zatiaľ to vyzerá veľmi pokojne, voličov je, dá sa povedať, poskromne. Veríme ale, že v ďalšom priebehu dňa prídu vo väčšom počte," uviedol pre TASR predseda okrskovej komisie č. 3 v Trebišove Tibor Lokša.
V tejto súvislosti povedal, že eurovoľby mohli byť viac medializované aj s vysvetľovaním ich dôležitosti.
Na snímke volebná komisia overuje totožnosť voličky vo volebnej miestnosti v rómskej osade v Trebišove počas volieb do Európskeho parlamentu 25. mája 2019.
Foto: TASR Roman Hanc



12:35
Volebná účasť pred piatimi rokmi vo voľbách do Európskeho parlamentu v jednej z najmenších obcí Slovenska, Trebichave v okrese Bánovce nad Bebravou, dosiahla približne 40 percent, v druhom kole prezidentských volieb koncom marca prišlo k urne 70 percent voličov. V sobotných voľbách do Európskeho parlamentu očakávajú miestni menšiu volebnú účasť, pekné počasie využili i na upratovanie obce.

12:30
Na Holíčskom zámku sa koná v sobotu historický festival Rotenstein, preto viacerí účinkujúci volili v Holíči v dobovom oblečení. K urnám prišli prestrojení za rytierov, šašov či princezné.
Na snímke účinkujúci na festivale Rotenstein v stredovekom oblečení vo volebnej miestnosti vhadzujú hlasovacie lístky do volebnej schránky počas volieb do Európskeho parlamentu v Holíči v sobotu 25. mája 2019.
Foto: TASR Lukáš Grinaj



12:15
Predseda strany Smer-SD R. Fico už má odvolené


11:57
Polícia Slovenskej republiky sa usiluje zachovať pokojný priebeh volieb do EP


11:53
Právo voliť si nenechal vziať ani takmer 90-ročný Anton, jeden z obyvateľov Domu tretieho veku na Poloreckého ulici v bratislavskej Petržalke. Svoju občiansku povinnosť v sobotných eurovoľbách si prišiel splniť ešte skôr, ako si doprial svoj "zaslúžený" obed.

"Prečo som bol voliť? Pretože je to povinnosť chodiť vždy voliť. Či už sú to komunálne, parlamentné alebo aj tieto. A tieto zvlášť, lebo sú európske," povedal.

11:47
Nedovoľme, aby malo Slovensko opäť najnižšiu účasť vo voľbách do Európskeho parlamentu. Vyhlásil to predseda Národnej rady SR Andrej Danko (SNS), ktorý v sobotu využil voličský preukaz a odvolil mimo svojho bydliska. "Voľme srdcom ľudí, ktorí nebudú leniví v Bruseli pracovať pre Slovensko. Sme malý národ vzhľadom na počet obyvateľov, ale veľký srdcom a pracovitosťou. Máme čo Európskej únii ponúknuť," skonštatoval Danko.

11:40
Voľby do Európskeho parlamentu prebiehajú v regiónoch Nitrianskeho kraja zatiaľ bez problémov. Viacerí členovia okresných volebných komisií však po prvých výjazdoch do okrskov spomenuli, že záujem voličov zatiaľ nie je vysoký.
Na snímke Varga Bernadett a Erdelyi Zoltan, členovia folklórneho súboru z Martoviec vhadzujú hlasovací lístok do volebnej schránky počas volieb do Európskeho parlamentu 25. mája 2019 v Komárne.
Foto: TASR Milan Drozd


11:38
Obec Rožkovany v okrese Sabinov spojila voľby do Európskeho parlamentu s miestnym referendom. Obyvatelia sa v ňom vyjadrujú, či sú proti výstavbe nižšieho štandardu v lokalite Bogaj.


11:23
V okrsku číslo 3 v časti Raticov vrch na hriňovských lazoch privítala sedemčlenná volebná komisia prvého záujemcu o voľby do europarlamentu o desiatej hodine. Pani Katarína je zo Zvolena a keďže v tejto časti Podpoľania má chalupu, pre voľby si vybavila voličský preukaz.
Na snímke v okrsku č. 3 v časti Raticov Vrch na hriňovských lazoch, privítala sedemčlenná volebná komisia prvého záujemcu o voľby do europarlamentu o desiatej hodine. Okrsok je tam zriadený v bývalej prevádzke na ručnú výrobu vianočných sklenených ozdôb. Raticov Vrch 25. mája 2019.
Foto: TASR Jozef Poliak



11:20
Sobotňajšie eurovoľby sú v okresoch Košice a Košice - okolie zatiaľ bez väčších problémov. Menšie komplikácie zaznamenali v Košiciach, išlo najmä o otázky súvisiace s trvalým pobytom, respektíve zoznamom voličov.

11:18
V podhorskej obci Mojtín v Púchovskom okrese spojili eurovoľby s otvorením letnej turistickej sezóny. Starosta František Staňo očakáva, že volebnú účasť v jedinom okrsku v obci zvýšia turisti s voličskými preukazmi.


11:11
Vo voľbách do Európskeho parlamentu v roku 2014 bolo v Trenčianskom samosprávnom kraji (TSK) v zoznamoch zapísaných 492.196 oprávnených voličov, k volebným urnám ich prišlo 59.127, čo predstavovalo volebnú účasť 12,01 percenta. Vyplýva to z oficiálnych výsledkov volieb, ktoré zverejnil Štatistický úrad SR.
Ilustračná snímka.
Foto: TASR - Jakub Kotian


11:05
Ani Slovákom žijúcim v zahraničí nie je jedno, kto bude Slovensko zastupovať v Európskom parlamente (EP). Členstvo krajiny v EÚ považujú za jednoznačne pozitívne a prospešné, Slovensko by súčasťou Únie podľa nich malo byť aj naďalej.
"Pre Slovensko je určite prospešné byť členom EÚ, keďže sa tým podporuje napríklad trh. Slovensku to tiež prospieva, čo sa týka exportu a importu. Búrajú sa ako keby hranice. Existuje jednotná európska mena, ruší sa roaming. Takže je to len a len na prospech občanov," uviedol pre TASR 34-ročný Ján, ktorý na sobotné eurovoľby pricestoval z Bavorska.

10:59
Priebeh volieb do Európskeho parlamentu je na Slovensku pokojný, usporiadaný, štátna volebná komisia prijala viacero podnetov. Potvrdil to predseda Štátnej komisie pre voľby a kontrolu financovania politických strán Eduard Bárány.
V prípade podnetov komisia momentálne zabezpečuje dôkazy. "Podnety sa týkajú údajných porušení volebného moratória, prípadne vedenia volebnej kampane neoprávnenými subjektmi. Snažíme sa predovšetkým zatiaľ zabezpečiť dôkazy. Rozhodovať, posudzovať budeme na našich neskorších zasadnutiach," vysvetlil Bárány.

Eurovoľby v netradičnom štýle


10:52
Členom volebnej komisie v bratislavskej mestskej časti Vrakuňa chcel byť pôvodne v sobotňajších eurovoľbách aj 92-ročný Jozef Vaškeba. Dôchodca sa mediálne zviditeľnil, keď v minulom roku neúspešne kandidoval v novembrových komunálnych voľbách za poslanca Vrakune.Cez druhú svetovú vojnu počas Slovenského národného povstania zachránil skupinu 40 slovenských vojakov v okrese Levoča.

10:39
Prezident SR Andrej Kiska volil v sobotu posledný raz v pozícii hlavy štátu, svoj hlas vo voľbách do Európskeho parlamentu (EP) vhodil do volebnej schránky tradične doma, v Poprade. „Manželka sa smiala, že bude poslednýkrát reprezentovať ako prvá dáma. Päť rokov ubehlo ako voda, je na ľuďoch, ako toto obdobie zhodnotia,“ skonštatoval.
Na snímke prezident Slovenskej republiky Andrej Kiska s manželkou Martinou vhadzujú volebné lístky do volebnej schránky vo volebnej miestnosti počas volieb do Európskeho parlamentu, v Poprade 25. mája 2019.
Foto: TASR Oliver Ondráš

A. Kiska upozornil, že Európska únia v súčasnosti čelí viacerým výzvam - prvýkrát v histórii je tu krajina, ktorá chce odísť z Únie, sú názory o viacrýchlostnej Európe, veľa sa diskutuje o zásahoch EÚ do politiky jednotlivých štátov. Je podľa neho dôležité, aby v tomto ťažkom období mali slovenskí zástupcovia v EP silný mandát a „bolo počuť hlas silného a sebavedomého Slovenska, v silnej a sebavedomej Európe,“ dodal prezident.



10:16
Svojim favoritom na poslancov Európskeho parlamentu (EP) dali v sobotňajších eurovoľbách hlas aj klienti Domova seniorov Lamač (DSL) v Bratislave. Využili možnosť voliť prostredníctvom prenosnej volebnej schránky.

Pani Anna očakáva od budúcich slovenských europoslancov najmä čestnosť a to, aby „presadili pre Slovensko najviac, čo je možné“. Rovnako to vníma aj o dva mesiace 89-ročný pán Karol. "Keď bude niečo dobré, aby sa snažili pre Slovensko urobiť, lebo aj my tu chceme lepšie žiť,“ povedal.
Na snímke seniori vhadzujú volebný lístok do prenosnej volebnej schránky v zariadení pre seniorov v bratislavskom Lamači počas volieb do Európskeho parlamentu 25. mája 2019.
Foto: TASR Erik Máder


10:10
O voličské preukazy, na základe ktorých možno hlasovať na ktoromkoľvek mieste na Slovensku, nebol v prípade sobotných eurovolieb v trnavskom regióne taký záujem ako vo voľbách predchádzajúcich.

9:52
Zvolená prezidentka SR Zuzana Čaputová podnecuje ľudí, aby išli voliť vo voľbách do Európskeho parlamentu.



Sama už svoj hlas v Pezinku odovzdala. Stojíme na križovatke z hľadiska budúcnosti a podoby Európskej únie, či bude silnejšia a integrovanejšia, alebo naopak nastane proces oslabovania. Vyhlásila nastupujúca prezidentka SR. Za nový a silný element v súčasných eurovoľbách považuje takzvané protieurópske sily. "Je to element, ktorý začal spolupracovať naprieč krajinami, takže sama som zvedavá, aký bude výsledok týchto volieb. To, čo považujem za nesmierne dôležité je, aby ľudia išli voliť bez ohľadu na to, aký názor majú," skonštatovala.

9:28
Organizácia Depaul Slovensko sa snažila motivovať ľudí bez domova k účasti na voľbách do Európskeho parlamentu. Pre svojich klientov preto pripravila komunitné stretnutie, na ktorom sa zúčastnila aj končiaca europoslankyňa Jana Žitňanská a diskutovala o postavení Európskej únie o voľbách do Európskeho parlamentu a ich význame.

9:25
O voľby do Európskeho parlamentu nemajú ľudia bez domova veľký záujem. Zúčastňujú sa ich ešte menej, ako prezidentských volieb, do ktorých sa zapája tiež len menšina. Pre TASR to uviedol riaditeľ neziskovej organizácie Depaul Slovensko Jozef Kákoš. Vysvetľuje to tým, že ľudia bez domova nevidia veľký význam v dosahu eurovolieb na ich životy a Brusel je pre nich až príliš vzdialený.

9:19
V trnavskom regióne otvorili všetky volebné miestnosti načas a priebeh volieb je zatiaľ pokojný a bezproblémový.

9:13
Richard Raši vyzýva ľudí, aby odovzdali svoj hlas v eurovoľbách


9:07
Väčšina volebných miestností na Slovensku sa nachádza v školách, tá vo Vyšných Hágoch má však svoje špecifiká.

Ide o najvyššie položenú základnú školu na Slovensku, ktorá je v nadmorskej výške 1130 metrov, okrem toho volebná miestnosť v nej je najvyššie položená v meste Vysoké Tatry. Po Štrbskom Plese je tiež druhá najvyššie položená na Slovensku.
Na snímke voliči prichádzajú do volebnej miestnosti v osade Vyšné Hágy vo Vysokých Tatrách počas volieb do Európskeho parlamentu, vo Vysokých Tatrách 25. mája 2019.
Foto: TASR Oliver Ondráš


8:55
Na Gemeri je zatiaľ účasť voličov nízka.

8:50
Viacero mladých ľudí, ktorí v roku 2014 ešte nemohli voliť slovenských zástupcov do Európskeho parlamentu (EP) pre to, že neboli ešte plnoletí, sa pre TASR zhodlo, že v sobotu svoje právo využijú. Tvrdia, že ľudia by k volebným urnám mali pristúpiť a to, kto nás bude zastupovať v EÚ, by nemalo byť ľahostajné nikomu.

Svoj hlas chce vyjadriť aj 19-ročný Kristián z okresu Bardejov. Priznal, že v posledných týždňoch ho zaujímalo učenie, keďže tento týždeň maturoval, preto nemá prehľad, kto kandiduje. Naopak, 21-ročná Jana z Banskej Bystrice povedala, že voliť nepôjde, pretože ju tento typ volieb nezaujíma.

8:45
Voľby do Európskeho parlamentu sa v Bratislavskom kraji začali načas a bez problémov. TASR to potvrdili jednotlivé okresné volebné komisie s tým, že všetky volebné miestnosti boli otvorené.
Ilustračná snímka.
Foto: TASR Oliver Ondráš


8:36
Sobotňajšie voľby do Európskeho parlamentu sa v obci Turňa nad Bodvou v okrese Košice – okolie začali bezproblémovo.
Na nástenke pred volebnou miestnosťou si zoznam politických subjektov a jednotlivých kandidátov pozerala dôchodkyňa Valéria Babarčíková. „Niečo vyberiem, chcem, aby bolo aj Slovensko lepšie ako teraz. Keď môžem prísť a zdravie dovolí, tak vždy chodím voliť."

8:30
Voľby do Európskeho parlamentu (EP) sa v sobotu konajú okrem SR aj v Lotyšsku a na Malte, hlasovanie pokračuje druhý deň aj v Českej republike. Štvordňový celoeurópsky volebný maratón sa začal vo štvrtok v Spojenom kráľovstve a v Holandsku. V piatok nasledoval prvý deň hlasovania v ČR a jednodňové voľby v Írsku, ktoré tamojšia vláda spojila s referendom o zjednodušení rozvodov.
Zvyšných 21 členských štátov Európskej únie má hlasovanie naplánované na nedeľu.
Holandský premiér Mark Rutte máva na bicykli po tom, čo odovzdal svoj hlas počas volieb do Európskeho parlamentu v Haagu vo štvrtok 23. mája 2019.
Foto: TASR/AP


8:23
Voľby do Európskeho parlamentu sa v Lučeneckom okrese začali bez problémov a všetky volebné miestnosti boli otvorené načas.

8:19
V sobotňajších voľbách do Európskeho parlamentu (EP) môže odovzdať svoj hlas viac ako 10.000 väzňov.
V súčasnosti sa v slovenských väzeniach nachádza 10.528 odsúdených a obvinených. Doteraz bola volebná účasť väzňov na voľbách do Európskeho parlamentu veľmi nízka.

8:06
Volič, ktorému zdravie bráni prísť do volebnej miestnosti, môže požiadať o prenosnú hlasovaciu schránku aj počas volebného dňa.
"Predseda okrskovej volebnej komisie určí dvoch členov, ktorí s touto volebnou schránkou pôjdu, pričom čaká, či sa nenazbiera viac záujemcov. Členovia odídu v konkrétnom čase," priblížila TASR riaditeľka odboru volieb, referenda a politických strán na Ministerstve vnútra SR Eva Chmelová.

7:56
Okresné volebné komisie v Žilinskom kraji nezaznamenali problémy pri otvorení volebných miestností pre voľby do Európskeho parlamentu (EP).
Ilustračná snímka.
Foto: TASR František Iván


7:50
V najväčšom volebnom okrsku č. 2 v bratislavskej Karlovej Vsi, v ktorom je zapísaných 1839 oprávnených voličov, v sobotňajších voľbách do Európskeho parlamentu (EP), privítali prvého hlasujúceho hneď po otvorení volebných miestností o 7.00 h.
"Dôvodom, prečo som prišiel voliť a prečo je dôležité voliť, je podľa mňa to, aby sme si vybrali zástupcov, ktorí nás budú zodpovedne zastupovať na pôde Európskeho parlamentu (EP), aby bol slovenský hlas počuť na tomto fóre a dokázal obhajovať záujmy ľudí, ktorí na Slovensku žijú vrátane sociálne slabších skupín obyvateľstva," povedal Vladimír Kozlík pre TASR ešte predtým, ako vstúpil do volebnej miestnosti.
Na Slovensku sa začali v poradí štvrté voľby do Európskeho parlamentu. Na snímke Vladimír Kozlík, prvý volič vhadzuje hlasovací lístok do volebnej schránky počas volieb do Európskeho parlamentu v najväčšom volebnom okrsku v bratislavskej Karlovej Vsi 25. mája 2019.
Foto: TASR Erik Máder



7:35
Obyvatelia Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK), ale i voliči s voličským preukazom môžu v sobotných voľbách do Európskeho parlamentu voliť v TSK v piatich volebných obvodoch v 644 volebných okrskoch.

7:31
Proeurópska strana írskeho premiéra Lea Varadkara, Fine Gael, si zabezpečila víťazstvo v piatkových voľbách do Európskeho parlamentu (EP). Vyplýva to z tzv. exit pollov zverejnených po uzavretí volebných miestností, informovala agentúra AFP.
Leo Varadkar, archívna snímka.
Foto: TASR/AP


7:22
Zvoliť si zástupcov do Európskeho parlamentu môžu počas soboty aj pacienti a službukonajúci zamestnanci Národného onkologického ústavu (NOÚ).
Zúčastniť sa eurovolieb 2019 môžu rovnako aj pacienti Univerzitnej nemocnice Bratislava a Národného ústavu srdcových a cievnych chorôb.

7:04
Voliť zástupcov do Európskeho parlamentu môžu aj pacienti, ktorí sú v súčasnosti hospitalizovaní v Rooseveltovej nemocnici v Banskej Bystrici. Informuje o tom zdravotnícke zariadenie na svojej webovej stránke.
"Voľby do Európskeho parlamentu sa v našej nemocnici uskutočnia v sobotu v čase od 10.00 do 12.00 h v monobloku B2, 10. poschodie, č. dverí 1070. V tomto čase bude pacientom umožnené voliť priamo vo volebnej miestnosti alebo do prenosnej urny pri lôžku pacienta," uvádza nemocnica.

7:00
Na Slovensku sa začali voľby do Európskeho parlamentu. Volebné miestnosti v 5951 okrskoch sú otvorené od 7.00 do 22.00 h.


Treba vedieť:
- volebné miestnosti sú otvorené od 7.00 do 22.00 h
- voliči si vyberajú z 31 politických subjektov
- prednostný hlas môžeme odovzdať dvom kandidátom
- na hlasovacom lístku krúžkujeme vybraného kandidáta
- lístok je potrebné vhodiť do volebnej urny v obálke



Voľby do EP sa konajú v 28 členských krajinách. Európski voliči rozhodujú o 751-člennom pléne parlamentu. Prví hlasovali voliči v Holandsku a Veľkej Británii vo štvrtok. Írski voliči išli k volebným urnám v piatok. V sobotu hlasuje Slovensko, Malta, Lotyšsko a Česko (V ČR sú dvojdňové voľby). Výsledky volieb nemôžu byť zverejnené, prv než sa zatvoria volebné miestnosti v poslednej krajine, ktorou je Taliansko. Volebné miestnosti v Taliansku budú zatvorené v nedeľu o 23.00 h SELČ.

Európsky parlament je zákonodarná inštitúcia EÚ, do ktorej si svojich zástupcov každých päť rokov volia priamo občania. Parlament vo väčšine oblastí prijíma legislatívu spolu s Radou EÚ, ktorá pozostáva zo zástupcov vlád členských krajín.o vystúpení Británie z EÚ by mal počet poslancov klesnúť na 705.