Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

SaS: Ministerstvo cestovného ruchu je iracionálny nápad Andreja Danka

Na archívnej snímke Jana Kiššová. Foto: TASR Jakub Kotian

Danko je podľa SaS výrazným nositeľom myšlienok, ktoré slovenskú ekonomiku ruinujú.

Bratislava 12. apríla (TASR) - Jediný dôvod, pre ktorý by malo vzniknúť ministerstvo pre cestovný ruch, je podľa strany SaS ten, že si to myslí predseda SNS Andrej Danko. Vzhľadom na jeho odborné kvality je to čisto iracionálny dôvod. Uviedla to vo svojom stanovisku opozičná strana Sloboda a Solidarita (SaS) v reakcii na štvrtkové (11. 4.) vyjadrenia predsedu parlamentu.

"Slovensko nepotrebuje ďalšie ministerstvá, ale kvalifikovaných ministrov a vládu, aby dokázali správne riadiť jestvujúce úrady. Cestovný ruch je časťou ekonomiky rovnako ako automobilový priemysel, hutníctvo či výroba potravín," uviedol poslanec Národnej rady (NR) SR za SaS Miroslav Ivan.

"Všetky sektory bez ohľadu na to, čomu sa venujú, potrebujú pre svoj rozvoj dobré podnikateľské prostredie. Alfou a omegou dobrého podnikateľského prostredia je, že na trhu platia rovnaké podmienky pre každého, a nie osobitné zvýhodnenia, čo je doména tejto vlády," doplnila Ivana podpredsedníčka SaS Jana Kiššová.

Danko je podľa SaS výrazným nositeľom myšlienok, ktoré slovenskú ekonomiku ruinujú. Každý nový medzinárodný rebríček, kde sa hodnotí kvalita podnikateľského prostredia, je toho dôkazom, upozornila opozičná strana.

Mať do budúcna Ministerstvo pre šport a cestovný ruch SR, ktoré bude túto poddimenzovanú oblasť koordinovať, je podľa Danka nevyhnutnosťou. Médiá o tom vo štvrtok (11. 4.) informovala riaditeľka kancelárie predsedu SNS Zuzana Škopcová.

Tento rok podľa Danka podporili nový potenciál turizmu na Slovensku rekreačné poukazy a nižšia DPH na ubytovacie služby. "Prvým krokom bolo zriadenie štátneho tajomníka pre šport a následne sa budem snažiť zriadiť ďalšieho aj pre cestovný ruch, aby to mala nová vláda kompetenčne a rozpočtovo podchytené," povedal.

Danko pripomenul, že opatrením z dielne SNS klesla DPH na ubytovacie zariadenia na 10 %. "Musíme hovoriť aj o nižších DPH na potraviny, ale i na gastronomické služby. Dokonca môžeme deliť DPH aj na vodu a jedlo, ako to majú Rakúšania," uviedol. "Napríklad nemáme ani jasnú definíciu, ako propagujeme Slovensko rezortom zahraničných vecí," doplnil predseda SNS s tým, že podnikatelia v oblasti cestovného ruchu musia mať garanciu rozvoja.